Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cam aşa stau lucrurile

Alexandru Tanas |

UN HOTAR IMPORTANT. Este important să totalizăm prin ceva orice etapă a vîrstei. Este bine cînd nu ne e ruşine să înscriem bilanţul la activ, pentru ca ulterior să-l opunem cu mîndrie pasivului – timpului pe care nu îl putem întoarce înapoi. Omul are nevoie de aceasta pentru emoţii pozitive, pentru a înţelege că etapa trăită a vieţii nu a fost una zadarnică. Pentru mine şi colegii mei, un fel de activ a devenit revista, al 150-lea număr al căreia Dvs. îl ţineţi în mîini. Începuturile ei au fost puse de buletinul subţire „Bănci şi Finanţe”, al cărui prim număr a apărut în mai 1995, cu un tiraj de 500 de exemplare.

 Fiecare din cele 150 de numere ne-a fost dulce şi scump în felul său, ca o băutură proaspătă din endorfine. Ne bucuram nespus că le oferim cititorilor un cheag din ceea ce este mai important în viaţa finanţelor şi a băncilor, a business-ului şi a puterii. Iniţial, le prezentam cele dorite drept cele adevărate, spunînd că dorim să le fim utili oamenilor, din care mulţi se interesau cum să cîştige bani, iar cîştigîndu-i, căutau metode profitabile de aplicare şi multiplicare a lor.


Credem că în numărul al 150-lea este cazul să ne amintim de începutul drumului, să povestim cum a apărut ideea publicaţiei financiare. Recunosc că revista a apărut din „mantaua” agenţiei „INFOTAG”, care difuza, în anii 1990, produsul electronic „Bănci şi Finanţe”. La momentul primelor emisii de valori mobiliare (VM), efectuate de Ministerul Finanţelor, el era solicitat de nerezidenţii care cumpărau activ obligaţiuni trezoreriale. Acestea reprezentau o afacere profitabilă, asociată doar cu un risc valutar. În momentul scadenţei titlurilor, cursul de schimb al leilor pe dolari nu trebuia să difere de cursul la momentul cumpărării lor.


Pentru nerezidenţii deţinători de VM moldoveneşti erau utile informaţiile în limba engleză privind situaţia financiară de pe piaţa Moldovei. Ei erau îngrijoraţi de stabilitatea leului. Căci în caz de depreciere a acestuia, toate veniturile din VM puteau fi cheltuite pentru acoperirea diferenţei de curs. Dar guvernatorul BNM, Leonid Talmaci îşi menţinea opera într-o stare surprinzător de temeinică şi stabilă, care justifica cu vîrf şi îndesat riscurile investitorilor.


Aproximativ în aceeaşi perioadă, Prim-ministrul Andrei Sangheli conducea delegaţia Guvernului Moldovei la reuniunea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale în SUA. Era însoţit şi de oameni de afaceri. În timpul vizitei la oficiul uneia din aceste instituţii financiare, a fost adusă vorba despre preţurile de consum în Moldova. Şi un colaborator al băncii a invocat datele dintr-un tabel privind inflaţia din buletinele de ştiri ale „INFOTAG”-ului. Nimeni nu a dat atenţie acest fapt, cu excepţia unui bancher care era în componenţa delegaţiei. Revenind la Chişinău, el m-a întrebat: „De ce despre produsul Dvs. în limba engleză se ştie la New York, dar puţini îl cunosc în Moldova?”.


Bancherul, al cărui nume nu îl putem divulga din cauza modestiei sale excesive, era nedumerit. Or, lucrurile erau foarte simple. Pe atunci, de un atare produs sub formă electronică aveau nevoie doar de cîţiva abonaţi, dispuşi să plătească pentru el. Dar trebuia să-i cunoşti pe atunci ca să le oferi produsul.


Din fericire, bancherul este un om adevărat, pentru care ajutorarea aproapelui nu reprezintă doar vorbe. Nu, nu ne-a propus bani, deşi conducea o bancă. Nu ne-a ajutat financiar, ci cu marea încredere că produsul financiar tipărit va fi solicitat şi apreciat. Timpul a arătat că încrederea mare în noi, pe care a transmis-o el, a devenit asistenţa principală, şi se pare că nepreţuită din partea sa.


Nu vom ascunde faptul că începutul a fost greu. Pe lîngă problemele financiare, eram dominaţi de deficitul de ştiri financiare. Pe atunci, băncile erau extrem de închise, şi trebuia să înfruntăm dificultăţi incredibile ca să obţinem o discuţie sinceră cu vreun bancher sau să obţinem cele mai mici informaţii.


Îmi aduc aminte de un coleg care timp de mai multe luni consecutiv nu a putut scrie un rînd despre una dintre principalele bănci, justificîndu-se că aceasta este extrem de închisă. Şi acum, peste mai mult de 10 ani, această bancă este extrem de conservatoare. Iar pe atunci, jurnalistul, de furie, era gata să scrie dialogurile pe care le purta la telefon cu referenţii din anticamera bancherului, care îşi îngrădeau preşedintele ca un zid, arătîndu-i agenda extrem de încărcată.


L-am sfătuit să-l aştepte pe bancher dimineaţa, la intrarea în bancă. Şi atunci cînd va apărea să-i spună cam următoarele: “Sînteţi un profesionist şi administraţi active, iar eu am sarcina să le povestesc oamenilor cum banii lor lucrează, la care riscuri se expun. Fără a discuta cu Dvs. eu nu o pot face într-o manieră profesionstă şi actuală...”.


Şi i-a reuşit. Acest pas sincer i-a stîrnit mila bancherului. Şi după primele publicaţii, el s-a pătruns de sentimentul colegialităţii şi de atunci tratează cu interes meseria  jurnalistului care scrie pe teme financiare şi bancare.


De altfel, majoritatea cititorilor ştiu bine ce a urmat. Cu timpul, am reuşit să trecem de la buletin la formatul de revistă financiară, care deja de 10 ani apare cu denumirea „Profit” (în limba de stat) şi de 15 ani – cu denumirea „Bănci şi Finanţe” (în limba rusă). Revistele se tipăresc pe hîrtie bună, precum li se cuvine unor reviste prestigioase. Ne pregătim să facem un pas important ca să atingem nivelul lor şi sperăm să vă bucurăm în timpul apropiat.


Numărul al 150-lea este un hotar important. Am mers către el cu sprijinul nemijlocit al Dvs., pentru care vă sîntem recunoscători şi vă mulţumim. Dar timpul nu bate pasul pe loc. El ridică ştacheta la o altitudine nouă – de cea mai bună revistă de afaceri. Vom tinde în continuare să fim utili, informînd despre preocupările şi grijile business-ului, despre piedicile în dezvoltarea ţării. Vom rămîne şi pe viitor fideli devizei – să scriem despre cum să cîştigăm banii, cum să-i păstrăm şi să-i înmulţim. Şi atît. Cam aşa stau lucrurile.


P.S. Vă felicităm cu ocazia sosirii Anului Nou 2008 şi a Crăciunului! Vă adresăm urări de sănătate şi baftă, rezistenţă şi răbdare pentru cauza  pe care o urmaţi. Să vă cîştigaţi banii uşor, fără mare efort şi aducîndu-le plăcere oamenilor care vă înconjoară.

Comentarii [3]

Comentariu
  • 17.11.2016 06:43:33
  • 27.12.2018 05:21:38
  • 04.04.2019 10:25:55

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2506485
Vizitori unici:
5312981

WebArt Pro