Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Impozitul pe profitul reinvestit: pro şi contra

Tatiana CIOBANU | Profit & Iniţiative

Anul 2007 a adus Republicii Moldova o serie de îmbunătăţiri la capitolul atractivitate investiţională, una dintre acestea fiind introducerea taxei zero pe profitul reinvestit. Recent însă noua conducere a Ministerului Finanţelor a lansat ideea unei posibile anulări, cu începere din anul 2011, a taxei zero pe profitul reinvestit pentru persoanele juridice. Iniţiativa este susţinută de mai mulţi experţi independenţi, dar contestată de majoritatea agenţilor economici.

     Aceştia din urmă susţin că R.Moldova şi aşa se află într-o situaţie proastă din cauza crizei economice, iar anularea taxei zero la profitul reinvestit le-ar crea şi mai mari impedimente în activitate. Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului susţin că reintroducerea acestui impozit va contribui substanţial la majorarea veniturilor la bugetul de stat.
   

Viorel DANDARA, viceministrul  finanţelor: Bugetul de Stat are nevoie de resurse financiare, motiv pentru care nu este exclusă anularea taxei zero pe profitul reinvestit. Credem că stabilirea acestui impozit nu va afecta foarte mult agenţii economici deoarece toate modificările vor fi introduse treptat. În plus, o astfel de decizie va fi luată doar după ce statul va discuta cu mediul de afaceri şi se va ajunge la un compromis în acest sens.
     Viceministrul consideră că reintroducerea acestui impozit este un proces inevitabil în condiţiile în care bugetul statului înregistrează venituri mici, iar cheltuielile sînt destul de mari. Totodată, el susţine că impozitul nu va putea fi instituit mai devreme de anul 2011, fiind necesar de analizat iniţial o serie de documente şi efectuate un şir de reforme. Potrivit iniţiativei, agenţii economici vor achita statului o cotă unică, de 10% sau 15% din profitul afacerii. 
     În acelaşi timp, oamenii de afaceri, cei care vor suporta nemijlocit povara acestor impozite, fac opinie separată vis-a-vis de această iniţiativă. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Moldova, directorul general al SA „Viorica Cosmetic”, Ludmila Neguţa, este de părere că în condiţii de criză economică taxa zero trebuie menţinută, iar defalcările la buget pot fi majorate şi din alte surse, cum ar fi efectuarea unui control mai drastic la vamă.
    

Ludmila NEGUŢA: În situaţia în care producţia autohtonă se doreşte a fi una competitivă şi calitativă, producătorii trebuie să investească în tehnologii şi utilaj nou pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie. În rezultatul introducerii taxei zero la profitul reinvestit, mulţi producători autohtoni şi-au dezvoltat sau au creat noi afaceri, fapt care a contribuit nemijlocit la dezvoltarea economică a R.Moldova.
Aceeaşi părere este împărtăşită şi de managerul general al fabricii de marochinărie „Artima”, Alexandra Can, care susţine că odată cu introducerea acestui impozit, agenţii economici nu vor fi transparenţi şi nu vor declara integral veniturile obţinute.
    

Alexandra CAN: Odată cu introducerea taxei zero, mai mulţi agenţi economici au început să-şi majoreze cifra reală de afaceri. Astfel, cifra de afaceri a întreprinderilor mici şi mijlocii a crescut de la 5 mlrd. lei în anii precedenţi pînă la 10 mlrd. lei în 2009. Totodată, trebuie să recunoaştem că criza financiară ne-a afectat la modul cel mai serios. De exemplu, salariile angajaţilor fabricii pe care o conduc au fost reduse la jumătate, iar volumele de producţie diminuate pînă la 40%, acestea fiind pierderi irecuperabile. În aceste condiţii, consider că introducerea unui impozit nou nu va aduce mari venituri la bugetul de stat, mulţi întreprinzători fiind deja nevoiţi să-şi închidă afacerile. O soluţie pentru acumularea  surselor de venit la buget ar fi impozitarea celor mai mari companii din ţară şi a celor care deţin monopolul asupra unor ramuri ale economiei.
Vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, consideră necesară introducerea unei anumite taxe la profitul reinvestit, aceasta fiind şi o practică europeană. În acelaşi timp, el este de  părere că implementarea acestei iniţiative ar trebui amînată pentru cîţiva ani.
  

   Alexandru SLUSARI: Agenţii economici nu sînt pregătiţi pentru a suporta o creştere a presiunii fiscale, iar anularea facilităţii va fi foarte mult politizată, ceea ce nu va aduce efectul scontat, adică majorarea acumulărilor la bugetul de stat.
     Pe de altă parte, Alexandru Lupuşor, analistul economic al Centrului Analitic Expert-Group, este de părere că anularea cotei zero va conduce la acumularea de noi venituri în bugetul de stat, fiind posibilă în acest fel soluţionarea mai multor probleme sociale.
  

   Alexandru LUPUŞOR: Aparent, această iniţiativă este împotriva agenţilor economici,  Moldova devenind, astfel, una din puţinele ţări care va înăspri povara fiscală pe timp de criză. Sînt însă optimist şi consider că în urma acestei reforme rezultatele vor fi foarte benefice pentru întreaga societate.  Prin diversificarea surselor financiare, statul va putea să investească în infrastructură şi programe sociale, contribuind în acest fel la creşterea nivelului de trai al populaţiei.
     Atît comunitatea de experţi, cît şi mediul de afaceri sînt convinşi că, deşi părerile şi opiniile la acest capitol sînt împărţite, o soluţie de compromis ar putea fi găsită. În special, mediul de afaceri îşi leagă mari speranţe de capacitatea noului guvern de a purta negocieri deschise şi transparente şi de a ţine cont de părerea şi doleanţele celor care urmează să contribuie direct la redresarea situaţiei economice
a ţării.

Comentarii [3]

Comentariu
  • 20.01.2017 01:12:11
  • 06.12.2021 11:31:46
  • 31.12.2023 03:59:19

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
25
Afişări de site:
2506681
Vizitori unici:
5313643

WebArt Pro