Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Calculul poporului

Anatol PASAT | Experimentul „B&F-Profit”

În Moldova, îţi este groază să mergi la piaţă, fără să mai vorbim de magazine. În pofida „aprecierii” monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, preţurile la produsele alimentare nu se micşorează, ci cresc vertiginos. Totodată, Biroul Naţional de Statistică afirmă că în septembrie, rata inflaţiei a constituit doar 1,6%, iar de la începutul anului – 9%.

 „B&Ф-Profit” a mai scris despre metodologia de calculare a inflaţiei în Moldova, a solicitat interviu specialiştilor de referinţă de la Biroul Naţional de Statistică, a lansat prognoze proprii asupra indicelui lunar al preţurilor de consum. Dar problema rămîne nerezolvată. Nu numai consumatorul de rînd, dar şi mulţi specialişti pun la îndoială obiectivismul calculelor instituţiei specializate. Mai ales că, în ultimul timp, datele despre inflaţie se fac publice nu precum s-a plănuit, pînă la data de 10 a fiecărei luni, ci cu cîteva zile mai tîrziu, după ce se coordonează şi se aprobă „la nivelul de vîrf”.

Să le prezinţi pe cele dorite drept o realitate nu este metoda tocmai cea mai bună de combatere a problemelor. Fireşte, este plăcut să raportezi în faţa donatorilor externi că în Moldova situaţia macroeconomică se îmbunătăţeşte, leul se întăreşte, nivelul de trai creşte, dar cuvintele nu le ungi pe pîine. Este suficient să intri în magazinul apropiat şi te asigură cu ochii proprii că nu numai că am ajuns Europa din urmă, ci chiar am devansat-o, dar este adevărat că deocamdată doar la preţuri.

Redacţia a hotărît să nu ascundă cu frică capul după cifrele favorabile, ci să calculeze cu forţe proprii indicele lunar al preţurilor de consum. desigur, nu dispunem de statul de specialişti ca la Biroul Naţional de Statistică, dar ne angajăm să monitorizăm oscilaţiile preţurilor la mărfurile principale şi să calculăm propria rată a inflaţiei.

Vom adopta ca punct de plecare preţurile minime la produsele alimentare din Piaţa Centrală a Chişinăului şi din magazinele nu prea scumpe.  Dintre mărfurile nealimentare, vom monitoriza preţurile la produsele petroliere la staţiile PECO din capitală. Tarifele la servicii sînt în văzul tuturor.

În numărul din noiembrie, pur şi simplu, publicăm preţurile din octombrie la mărfurile selectate.

De exemplu, punctul de plecare pentru pîine va fi 2,89 lei. Cît costă o pîine albă rotundă de popularitate maximă cu masa de  680 g şi pine integrală “Snop”, sau 2,4 lei – franzela “Orăşenească” de 400 g de la Întreprinderea de Stat “Franzeluţa”. Fireşte, ne-am fi putut opri la pîinea cea mai ieftină, “De Chişinău”, de  1,9 lei, şi franzela de 1,75, dar preţurile la acestea sînt vizibil subestimate şi se menţin artificial. Această pine se trimite, practic, în totalitate instituţiilor bugetare (internate, case de copii, aziluri pentru bătrîni, închisori) şi practic nu se găseşte în vînzare liberă.

Pastele făinoase de asemenea sînt cele mai solicitate de la “Franzeluţa”. Cele mai ieftine au costat în octombrie 9,5 lei pe 1 kg.   

Uleiul de floarea-soarelui vîndut în vrac în piaţă s-a scumpit în luna octombrie de la 10 pînă la 20 lei per litru. Comparînd preţurile din octombrie cu cele din luna următoare, redacţia va publica, în luna decembrie, inflaţia din noiembrie. În cazul în care experimentul va suscita interesul cititorilor, sîntem dispuşi să  ne efectuăm calculele lunar şi să le comparăm cu cele oficiale. Şi, poate atunci vom afla evoluţiile reale.

Comentarii [3]

Comentariu
  • 22.05.2013 08:39:38
  • 16.05.2017 06:02:04
  • 26.05.2019 10:13:02

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2518409
Vizitori unici:
5346087

WebArt Pro