Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Conflict de interese sau De ce „Deloitte & Touche” iniţial vrea să evalueze BЕМ, iar apoi – să participe la cumpărarea băncii?

Alexandru TANAS | Situaţie

Către luna septembrie, în Moldova se aşteptau rezultatele preliminare ale evaluării BC Banca de Economii S.A., pe care urma să le elaboreze compania de audit cu renume mondial “Deloitte & Touche”. Aceasta activează în Moldova din a doua jumătate a anilor 1990, ajutînd guvernul să efectueze deetatizarea proprietăţilor sale. iar în primăvara anului 2007, cînd guvernul a organizat concursul internaţional pentru selectarea companiei care să evalueze activele Băncii de Economii, „Deloitte & Touche” a cîştigat tenderul.

Anticipînd lucrurile, vom menţiona că structurile financiare şi de audit internaţionale sugerează Moldovei să desfăşoare concursurile şi privatizările cu maximă transparenţă. Dar atunci cînd vine vorba chiar de aceste structuri sau de interesele unor companii apropiate lor, rezultatele oricăror acţiuni se pot afla cu mare dificultate. Aşa a fost şi cu concursul pentru desemnarea companiei care va evalua Banca de Economii. Abia peste un timp s-a putut afla că învingătoarea concursului este “Deloitte & Touche”.


Prin logica lucrurilor, compania cîştigătoare urma să se pună pe treabă şi să evalueze activele băncii. Cel puţin, majoritatea presupunea anume aceasta, sperînd să obţină, în septembrie-octombrie, informaţia că evaluarea a fost încheiată. Dar mare ne-a fost mirarea cînd ministrul Finanţelor, Mihai Pop, a anunţat că evaluarea băncii nici nu începuse.


Potrivit spuselor sale, Ministerul Finanţelor nu a semnat vreun contract cu compania pentru că aceasta intenţiona, după evaluare, să participe într-un anumit mod la privatizarea băncii. Fireşte, partea moldavă a bănuit că aici există un conflict de interese. Chiar şi personae îndepărtate de acest domeniu înţeleg că ar fi incorect ca evaluatorul care estimează valoarea activelor uneia dintre cele mai mari bănci din Moldova să participe la cumpărarea acestora.


Şi tot pentru că orice informaţie în acest sens este inexistentă, este greu să medităm asupra argumentelor pe care le invocă „Deloitte & Touche”, atunci cînd insistă asupra dreptului său de participare la cumpărarea activelor băncii, în mărime de circa 57%.


Poziţia Ministerului Finanţelor, dacă este aceea pe care a expus-o Mihai Pop, pare corectă şi avantajoasă, numai dacă în condiţiile concursului pentru dreptul de evaluare nu fusese vorba că, compania cîştigătoare va putea participa ulterior, într-un anumit mod, la comercializarea cotei statului la Banca de Economii.


În prezenţa noului şef de misiune al FMI pentru Moldova, Graeme Justice, ministrul Finanţelor, Mihai Pop, a lăsat să se înţeleagă destul de convingător că decizia finală în această chestiune va fi luată în luna octombrie. Aceasta ar putea însemna următoarele:


- „Deloitte & Touche” evaluează banca, dar fără dreptul de participare la cumpărarea acesteia ;


- Guvernul va anula rezultatele tenderului de primăvară, anunţînd un nou concurs internaţional în care va alege compania de audit care să evalueze activele BC Banca de Economii S.A.


Evoluţiile după unul dintre aceste scenarii înseamnă că procedura de comercializare a cotei statului la bancă se lungeşte. Un fapt characteristic este că aceasta are loc pe fundalul declaraţiilor despre „inoportunitatea comercializării Băncii de Economii de către stat”, banca, în opinia analiştilor, urmînd să rămînă în mîinile statului, ca să indexeze economiile pierdute de la Sberbank, al cărui succesor în drepturi a devenit ВЕМ.

În Memorandumul cu FMI, Guvernul s-a obligat să privatizeze B.C. Banca de Economii S.A. Pînă la sfîrşitul anului 2007, Guvernul intenţiona să evalueze activele băncii, ca ulterior să anunţe tenderul internaţional de comercializare a circa 57% din acţiuni.
 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 06.01.2017 03:11:55
  • 10.03.2022 08:03:14

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2507684
Vizitori unici:
5317753

WebArt Pro