Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Agricultura ecologică: investiţie de perspectivă

Lilia GUREZ | Profit & Agricultură

Tendinţa de a duce un mod de viaţă sănătos a ajuns şi în R. Moldova. Moldovenii, în special cei de la oraş, au început să investească în ultimii ani tot mai mult în sănătate, frumuseţe şi în produsele alimentare pe care le consumă. Acestea nu trebuie să fie doar gustoase şi apetisante, dar şi mai nou, ecologic pure. De altfel, anume acest lucru i-a determinat pe mulţi fermieri să se reorienteze: de la agricultura obişnuită spre cea ecologic pură.

 An de an, numărul celor care optează pentru produsele ecologic pure este tot mai mare. La moment, circa 5% din toate produsele agricole ce se vînd în spaţiul Uniunii Europene le constituie anume cele ecologice. De altfel, cu începere din anul 2010, Comisia Europeană va lansa o amplă campanie de promovare a acestor produse. „Oamenii sînt interesaţi de agricultura şi alimentele ecologice.  Lor le pasă de numeroasele calităţi deosebite ale acestor produse. Le pasă şi de faptul că agricultura ecologică pune accentul în mod special pe producţia cu inputuri scăzute, pe protecţia resurselor naturale şi a biodiversităţii. De asemenea, le pasă de contribuţia pe care agricultura ecologică o poate aduce la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale”, spune Mariann Fischer Boel, Comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

În R. Moldova această ramură a agriculturii se dezvoltă mai greu, dar cu siguranţă că are mari perspective. Statul, pentru a motiva fermierii să investească în acest domeniu, oferă diferite subvenţii. Astfel, cu începere din  acest an, exportatorii de produse ecologice din Moldova primesc din partea statului subvenţii la comercializarea produselor ecologice.  Respectiv, este  subvenţionat  40%  din  preţul produselor agroalimentare ecologice exportate şi 20% la preţul produselor agroalimentare ecologice realizate pe piaţa internă. În acest sens,  statul a acordat subvenţii pentru realizările pe piaţa internă în valoare de 1,7 mil. lei, pentru producţia exportată – 2,48 mil. lei. De asemenea, Guvernul mai acordă subvenţii de susţinere şi promovare  a  unei agriculturi ecologice. Astfel,  pentru perioada de conversiune a terenurilor în  anul I se acordă o sumă de 700 lei/ha, iar în anul II – 400 lei/ha. În total, în acest sens, pentru anul 2009 au fost alocate 770 mii lei.

Iurie Senic, şef interimar de direcţie la Ministerul  Agriculturii şi Industriei Alimentare: În anul curent, circa 3  mii de hectare de terenuri agricole cu culturi anuale şi multianuale vor primi certificate ecologice după trei şi, respectiv, doi ani de conversiune. În total, vor primi certificate 21 de producători agricoli. Din suprafaţa menţionatã 650 ha vor constitui plantaţiile multianuale, restul fiind plantaţii anuale, în special, de floarea-soarelui, grîu, porumb-boabe, legume, la cultivarea cărora s-au respectat cerinţele ecologice De certificarea producţiei ecologice se vor ocupa patru companii, inclusiv două autohtone, care sînt acreditate în sistemul naţional de evaluare a calităţii.

În anul 2008, suprafaţa terenurilor agricole din republică a constituit 22 mii de hectare, iar volumul produselor ecologice exportate a atins aproape 24 mii tone. În total, suprafaţa terenurilor încadrate în sistemul agricol ecologic se cifrează la 32 mii ha.

Iurie Senic: Producătorii din Moldova preconizează să exporte în anul curent aproximativ 32 mii tone de produse agroalimentare ecologice, dintre care 16 mii tone deja au fost livrate. Cea mai mare parte, tradiţional, este exportatã în lunile septembrie-octombrie. Printre cele mai solicitate produse agricole ecologice exportate de fermierii moldoveni se numără miezul de nucã, fructele uscate, dar şi uleiul de floarea-soarelui.

Comentarii [6]

Comentariu
  • 28.04.2013 12:30:06
  • 07.11.2015 02:13:57
  • 21.01.2017 11:19:54
  • 24.08.2019 05:08:56
  • 27.08.2019 11:36:09
  • 12.09.2019 06:41:25

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2506426
Vizitori unici:
5312869

WebArt Pro