Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Vinificatorul personal

Lilia GUREZ | Profit & Afaceri

În condiţiile în care criza financiară a afectat ramura vitivinicolă poate mai mult decît alte ramuri, unii vinificatori nu-şi pierd speranţa în bine şi lansează noi idei de afaceri, care, dacă nu în viitorul apropiat, apoi în cel îndepărtat au toate şansele să se transforme în afaceri profitabile. Unul dintre aceştia este şi Sergiu Galuşca, vinificator, care activează în calitate de oenolog consultant sub egida dlui dr. Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova.

Sergiu Galuşca a lansat la începutul lunii septembrie, 2009 , proiectul  “Vinuri cu personalitate”, care are drept scop producerea unui vin ce  aparţine strict de numele unei personalităţi, care va fi un  vin-unicat. Materia primă ce va fi utilizată la producerea acestor vinuri va fi luată chiar de pe cele 8 ha de viţă de vie ce aparţine familiei Galuşca.

Sergiu GALUŞCA: Familia mea are în jur de 8 ha de viţa de vie, avem soiuri ca Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rcaţiteli, Merlot şi Saperavi. La fel, am contractat alţi struguri din sudul şi centrul Moldovei. În general, dau o foarte mare importanţă originii materiei prime, iar cauza crizei în vinificaţie constînd în faptul că sînt foarte multe oferte de struguri de calitate, din zone favorabile. La producerea vinului unicat nu voi utiliza vin învechit, deoarece ideea proiectului este ca clientul să-şi  amenajeze o mică colecţie de vinuri la el acasă cu condiţiile necesare şi să-şi  învechească propriul vin.

Dacă iniţial, vinificatorul se gîndea să producă vinurile la o fabrică de vinuri, ulterior a decis să le producă la casa părintească, unde are în dotare două  beciuri mari, cu  condiţioner. De asemenea, vinificatorul a procurat 15 butoaie de stejar noi, 5 vase de inox, un zdrobitor desciorchinător, produse pentru fermentare şi menţinerea vinului.

Sergiu GALUŞCA: Proiectul meu este o soluţie pentru cei care doresc ceva mai bun. Calitatea înaltă a vinului este garanţia reputaţiei noastre,  preţul rezonabil este regula noastră. Cei care vor dori să facă o comandă de vin cu personalitate, vor trebui  să facă o comandă minimă  de, cel puţin, 300 de sticle de vin, iar  preţurile încep de la 60 lei/sticla. Clientul decide din ce struguri va fi produs vinul, va fi un sepaj sau un cupaj şi îşi va modela eticheta vinului cu propriul nume. Planific  să produc în acest an 5 mii  de sticle de vin propriu şi personalizat.

Cît priveşte  imaginea vinurilor moldoveneşti, Sergiu Galuşca crede că vinificatorii moldoveni ar trebui să investească mai mult în promovarea acestora şi să spună clar ce şi cît vin se produce în Moldova, or  atît consumatorii europeni, cît şi cei ruşi  să nu se simtă păcăliţi.

Sergiu GALUŞCA: Situaţia în ramura vitivinicolă este catastrofală. Fabricile de vinuri au 1,2 mlrd. lei datorii faţă de bănci, 200 milioane de lei - datorii faţă de furnizorii de struguri, 45 de fabrici de vinuri se află în proces de lichidare sau stau sub sechestru, zeci de mii de muncitori şi specialişti care astăzi nu au de muncă.  Cred că acum este momentul să reformăm întreaga industrie, deoarece o începem de la zero. Este necesar ca  noul guvern să liberalizeze exportul de vin, să ofere suport fabricilor de vinuri.

Vinificatorul mai îndeamnă viitorul Guvern să ofere posibilitate de a activa  proprietarilor mici de viţă de vie, care au materia primă, dar nu au avut dreptul de a produce vin (cu excepţia celui de consum propriu). Astfel, micii producători de vinuri să aibă posibilitatea să producă, să îmbutelieze, să vîndă şi să exporte propriul vin.

Comentarii [1]

Comentariu
  • 22.06.2021 08:02:09

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
15
Afişări de site:
2507656
Vizitori unici:
5317656

WebArt Pro