Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

BNM are o metodologie nouă de calculare a cursului

Alexandru VASCAUŢAN | Metodologie & Curs

Aşteptarea „negativ”-ului este atît de mare pe piaţa Moldovei încît fiecare decizie a regulatorului pieţei le ridică scepticilor o mulţime de întrebări de genul, ce ar însemna aceasta şi cine are de profitat? Deşi în realitate deciziile sînt atît de transparente, clare şi logice încît, pur şi simplu, nu ai ce citi între rînduri în ele.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a trecut la o metodologie nouă în calcularea cursului oficial al leului moldovenesc în raport cu alte valute principale, ceea ce le-a trezit scepticilor privind leul excesiv de puternic îndoieli referitoare la oportunitatea acestui pas al regulatorului pieţei.

Reporterul „Profit” le-a solicitat colaboratorilor companiei financiare „Credit-Profit” comentarii privind oportunitatea punerii în aplicare a noii metodologii de către  BNM. În opinia lor, metodologia nouă de calculare a  cursului oficial al leului moldovenesc  a devenit mai simplă şi mai înţeleasă pentru participanţii la piaţă. Pînă acum, specialiştii BNM aplicau la calcularea cursului o metodologie complicată, folosind integrale statistice.

„Acum însă metodologia a devenit mult mai simplă şi cursul oficial al leului se determină ca valoarea medie aritmetică a cursurilor tuturor tranzacţiilor băncilor comerciale, care depăşesc $100. O asemenea metodă este pe deplin acceptabilă, pentru că nu admite denaturări considerabile ale cursului”, susţin experţii „Credit-Profit”.

Ei afirmă că noua metodologie de calculare a cursului nu trebuie primită ca un semnal pentru piaţă, pentru că ea nu are nimic cu o situaţie sau alta pe piaţa valutară a Moldovei.

Totodată, colaboratorii companiei nu exclud faptul că într-o anumită categorie de politicieni şi experţi moldoveni vor exista persoane care vor crede că prin metoda nouă BNM intenţionează să manipuleze cursul leului, dar adevărul este altul. „Publicarea acestei metodologii exclude posibilitatea unor atare manipulări. Cursul leului moldovenesc este dirijat de piaţă, pe care există cerere şi ofertă de valută”, a spus reprezentantul companiei.

El i-a atenţionat pe agenţii economici asupra faptului că băncile ar putea voala cursurile de schimb reale ale leului, după care deservesc clienţii. „Aceasta este analogic cu situaţia privind costul real al creditelor, voalat prin diverse comisioane şi formulări în contractele de credit. La determinarea valorii reale a cursului propus de bancă, clienţii trebuie să ia în calcul eventualele comisioane – pentru schimbul de valute, pentru SWIFT, precum şi costul plăţii în valută străină”, a spus expertul.

Reprezentanţii companiei „Credit-Profit” au declarat că metodologia BNM trebuie tratată nu ca un semnal anumit, ci ca o informaţie conform căreia banca a conformat calculul cursului leului cu prevederile legii privind reglementarea valutară în Moldova.

Comentarii [6]

Comentariu
  • 26.04.2013 09:48:45
  • 25.01.2014 07:28:45
  • 26.08.2014 08:07:09
  • 06.01.2017 02:44:02
  • 08.03.2019 08:59:59
  • 20.12.2021 12:32:11

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
2507758
Vizitori unici:
5318085

WebArt Pro