Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Willkommen in Deutschland!

Text: Lilia GUREZ. Foto: Simion CIOCHINĂ | Profit & Călătorii

Vă place ordinea şi curăţenia? Dar crenvurştii cu muştar şi cartofi prăjiţi? Sînteţi un cetăţean responsabil, care traversează strada doar la verde şi mergeţi în mod obligatoriu la vot? Atunci, bine aţi venit în Germania!

 În luna ianuarie, graţie Ambasadei Republicii Federale Germane de la Chişinău, un grup de 11 de jurnalişti, care mai bine de jumătate de an au studiat limba germană, au vizitat una dintre cele mai puternice ţări din Uniunea Europeană – Germania. Vizita a avut şi un scop concret: participarea la alegerile locale repetate în landul Hessen, capitala căruia este orăşelul Wiesbaden.  Landul Hessen are 6,6 mil. de locuitori, dintre care 4,4 mil. - cu drept de vot. În acest land se află oraşele Frankfurt/Main, care este considerat capitală financiară a Germaniei şi poate cel mai modern oraş german, dar şi Mainz, cunoscut pentru universitatea sa şi partea istorică a oraşului. Nici unul dintre acest oraşe nu depăşeşte numărul de locuitori de 1 mil., dar viaţa de zi cu zi a germanilor de aici este foarte intensă şi total diferită de cea a moldovenilor. Spun aceasta deoarece programul organizat, pentru o săptămînă,  de către experţii de la Institutul Goethe a fost unul pe cît de încărcat, pe atît de interesant.

 


Apa din acest izvor vine de la 2000 metri. La ieşire temperatura
apei atinge 85C0. În antichitate romanii foloseau apa în scopuri
curative, iar aluviunile care se formează la ieşire – în scopuri
cosmetice şi la vopsirea părului.

Locuri ce merită vizitate

Capitala landului Hessen, Wiesbaden, are circa 300 mii de locuitori şi este celebră prin băile sale termale. Practic, Wiesbaden este un fel de concurent al orăşelului Baden-Baden. În fiecare an, Wiesbaden  este vizitat de zeci de mii de turişti care vin aici nu doar pentru locurile pitoreşti, dar şi pentru  tratament. Dacă doriţi să mergeţi la un centru SPA din Wiesbaden, unde veţi găsi toate tipurile de saună, jacuzzi, dar şi masaj, atunci pentru o zi veţi scoate din buzunar doar 18,5 euro. Şi nu uitaţi, de costum de baie nu veţi avea nevoie, chiar dacă aceste centre sînt vizitate atît de femei, cît şi de bărbaţi. Orăşelul Wiesbaden se află la circa 40 minute de mers cu trenul de Frankfurt, o distanţă destul de modestă pentru nemţi, care s-au obişnuit să meargă zilnic la serviciu în alt oraş.

 


La o demonstraţie electorală a partidului die Grünen
(Verzii) – partidul care a fost pe locul patru în alegeri.

Frankfurtul se deosebeşte de celelalte oraşe ale Germaniei. Aici se află sediul central al celor  mai mari  bănci din Germania, diferite companii de proporţii, clădiri înalte de pînă la 300 metri,  magazine foarte scumpe şi, desigur, pe străzi,  bărbaţi îmbrăcaţi la costum şi femei elegante. Oraşul deţine de mult timp titlul de capitală financiară a Germaniei. Bursa din Frankfurt este cea mai mare din ţară, ocupîndu-se de 85% din acţiunile din Germania şi este una dintre cele mai mari din lume. În Frankfurt se află, de asemenea, sediul Băncii Centrale Europene, cel al Băncii Federale (de stat) Germane (Deutsche Bundesbank), precum şi sediile unui mare număr de bănci comerciale private, cum ar fi: Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank ş.a. Frankfurtul este şi centru pentru o serie de afaceri comerciale pe scară largă, cum ar fi renumitul Tîrg anual de la Frankfurt (Messe Frankfurt).

 


Cetăţenii Germaniei sunt foarte interesaţi de politică.
Sala unde s-au adunat reprezentanţii şi simpatizanţii
Partidului socilal-Democrat a fost arhiplină.

Tot în Frankfurt se află şi casa scriitorului Johann Wolfgang von  Goethe. Aici el a trăit pînă la vîrsta de 26 ani. Dacă aveţi ocazia să vizitaţi acest oraş, nu ezitaţi să treceţi şi pe la casa-muzeu,  care, deşi în cea mai mare parte a fost restaurată, păstrează acel aer de epocă, care nu mai poate fi întîlnit nicăieri. În această casă, la etajul doi (Goethe făcea parte dintr-o familie foarte bogată), se află un ceas, înalt de peste 2 m şi vechi de 263 de ani. Acest ceas, familia Goethe l-a primit cadou de la un prieten, iar valoarea lui actuală este inestimabilă.

Dacă ajungeţi în Frankfurt, nu ezitaţi să treceţi şi pe la operă. Deşi, aici, actorii nu poartă costume speciale, iar decorul este unul destul de modest, arta cu care aceştia îşi joacă rolul te lasă fără cuvinte. Tradiţional, sala Teatrului de operă este una arhiplină, iar la final, spectatorii nu se lenevesc să bată din palme. Preţul biletelor la operă poate ajunge şi la 200 de euro, dar aceasta este doar atunci cînd are loc o premieră.  Dacă însă vă place mai mult să dansaţi, atunci în Frankfurt puteţi merge la „Cocoon Club”, unul dintre cele mai glamuroase cluburi  de noapte la moment, în acest oraş. Doar designul de interior al acestui club a costat 2 mil. de euro. Biletul de intrare costă circa 15 euro. De aceşti bani puteţi dansa în sala cu muzică techno sau în cea de R&B. De asemenea, veţi putea sta în sala VIP, unde se fumează. Trebuie să ştiţi că în Germania în locurile publice fumatul este interzis, iar în restaurante sau cluburi e permis doar în locurile special amenajate. Preţurile în acest club sînt moderate: o sticlă de bere costă 3,5 euro, iar  un cocktail mai special - circa 12 euro.

 


Poză de grup după o întîlnire cu editorul ziarului Frankfurter Rundschau

De altfel, anume la Frankfurt se află al treilea ca mărime aeroport din lume. Aici, la fiecare trei minute, are loc o decolare sau o aterizare. În scurt timp, acest aeroport, foarte important pentru economia ţării, va fi extins.

Mîncarea în Germania este foarte gustoasă. Dacă vă grăbiţi, atunci chiar în  stradă puteţi procura, cu 1,75 euro, un wurst cu pîine, muştar sau ketchup, dacă nu, atunci aveţi o mare varietate de restaurante, atît tradiţionale, cît şi din bucătăria internaţională. Nemţii nu au multe bucate naţionale, iar cele pe care le au, cu siguranţă, sînt pe gustul moldovenilor: carne de porc cu varză murată, sarmale din ficat şi la desert renumitul sttrudel cu mere.  Desigur, nu putem uita nici de bere, care este foarte gustoasă. O altă băutură tradiţională este  şi calvadosul – un vin produs din mere. Şi încă ceva, o băutură foarte la modă în Germania este Bionada, un fel de limonadă, doar că biologic pură. Preţul acesteia este de 2,5-3,5 euro sticla. Apropo, deşi în Germania se produc peste 300 tipuri de pîine, nemţii evită să o consume din considerente de sănătate, astfel încît în restaurante se aduce pîine doar la solicitarea clientului.

Sistemul electoral


Noapte în oraşul băncilor – Frankfurt/Main

Dacă totuşi vizitaţi Germania nu doar ca turist, ci şi cu anumite scopuri profesionale, cum a fost în cazul nostru, atunci pe lîngă distracţie va trebui şi să mai munciţi. Iar poporul german, cu siguranţă, munceşte! Sistemul electoral al Germaniei este unul cu tradiţii, iar poporul german este unul conservator, astfel încît aici nu există surprize în ceea ce priveşte partidele care vor trece pragul electoral de 5%. La 18 ianuarie, 2009, în landul Hessen au avut loc alegeri repetate în Landtag, un fel de Parlament al landului, deoarece timp de un an nu s-a reuşit formarea unei coaliţii de guvernămînt. Cum şi arătau sondajele, alegerile au fost cîştigate de creştin-democraţi, CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, care a acumulat 37,2% din voturi. Acesta a fost urmat de SPD, care a căzut de la 36,7% la 23,7%. Liberalii şi Verzii au crescut şi ei, de la 9,4% la 16,2%, respectiv, de la 7,5 la 13,7%,  iar partidul de stînga a crescut uşor, la 5,4% (5,1% în 2008).

 


La o secţie de vot din Wiesbaden

La alegerile locale din Germania nu există prag electoral. Cu toate acestea, în aceste alegeri au participat 60% din locuitorii din Hessen cu drept de vot. Alegerile din Germania nu sînt monitorizate de nimeni, sînt contestate extrem de  rar, iar în faţa secţiilor de votare nu cîntă muzica şi nu se vînd băuturi alcoolice. Desigur, şi aici campaniile electorale sînt destul de murdare, concurenţii electorali permiţîndu-şi să-şi critice concurenţii. În Germania se desfăşoară şi acţiuni de protest, iar la ele, tradiţional, participă mai mulţi reprezentanţi ai organelor de forţă, decît persoane care protestează. Totuşi, cum zic nemţii, aceasta se face nu pentru a intimida sau împiedica protestatarii, ci pentru  a-i proteja.  În septembrie, 2009, în Germania vor avea loc alegeri federale, atunci poporul german îşi va alege un nou cancelar. Cine va fi acesta - nu se ştie, dar, cu siguranţă, după ce Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar, rolul femeilor în politică a crescut esenţial.
 
Mass-media şi criza financiară

Mass-media din Moldova poate doar visa că va ajunge vreodată la independenţa editorială şi financiară specifică celei din Germania. Ziarele din această ţară au tiraje de sute de mii de exemplare zilnic şi, ce este şi mai îmbucurător, aceste ziare se vînd ca pîinea caldă. Dimineaţa, pe străzile oraşului veţi vedea vînzători de ziare şi oameni care în metrou sau în restaurante, în timp ce-şi beau cafeaua, se delectează cu ultimele informaţii din sport, economie, politică. Ceea ce în Moldova nu prea se întîmplă! Deşi criza financiară ameninţă şi acest domeniu, editorii se arată convinşi că vor face faţă. Căci, unde s-a mai văzut ca germanii să nu citească ziare, chiar dacă preţul acestora este de 2-3 euro?!

Concluzii

Deşi am vizitat mai multe state europene, Germania rămîne ţara în care mă voi întoarce de fiecare dată cu cea mai mare plăcere. Este un mit că nemţii sînt un popor închis, neprietenos. Da, sînt duri cu cei care  le încalcă legile, dar atîta timp cît doriţi doar să admiraţi ce au ei mai frumos şi mai bun, să vă inspiraţi din nivelul lor de trai şi să gustaţi din bucatele şi băuturile lor naţionale, veţi avea parte de cea mai frumoasă călătorie din viaţă Dvs.

P.S. Agenţia de Presă „Infotag” aduce mulţumiri ambasadei Germaniei în Republica Moldova pentru că a oferit posibilitate angajaţilor să urmeze cursurile de limbă germană şi pentru  invitaţia de a vizita Germania.

 


După o săptămînă plină de lucru, cei mai în vîrstă merg
la operă sau concerte de muzică clasică. Actorii operei din
Frankfurt, ce au interpretat piesa „Tosca”, mulţumesc
numerosului public


Iar tinerii preferă să meargă la disco: în clubul
Cocoonclub din Frankfurt sunt angajaţi artişti care se
maschează şi incită publicul la dans.

Comentarii [9]

Comentariu
  • 16.02.2009 04:23:15 Marina
    Bravo, Lilia i Simion!
  • 17.02.2009 08:19:27 victoria popa
    Este un material extraordinar dragii mei colegi, Lilia si Simion. Am avut impresia ca am revenit pe locurile unde am fost impreuna. Bravo!
  • 26.02.2009 10:29:51 Veronica
    Sunteti cei mai tari!
  • 07.03.2009 07:36:43 ema
    Am retrait cu emotii de nedescris acea calatorie :)
  • 03.04.2009 10:22:25 Anna
    un material foarte informativ, multumesc! as dori daca e posibil sa aflu mai multe despre sistemul electoral si modul de a organiza alegerile in Germania! multumesc!
  • 06.07.2014 03:35:25
  • 10.11.2016 07:32:30
  • 12.05.2017 12:57:41
  • 05.03.2018 02:18:12

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
23
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5691015

WebArt Pro