Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Visul şi calea spre prosperitatea comună

E.S. Yan WENBIN | Ambasador & Misiune

De-a lungul veacurilor, în diferite părţi ale lumii au trăit tot felul de oameni, dar fără deosebire, toţi au năzuit la un trai îmbelşugat. În acest sens, bunăstarea reprezintă o aspiraţie mai înaltă şi mai închegată a valorilor decât ordinea democratică. Atingerea prosperităţii generale este o provocare cu care se confruntă fiecare ţară, în diferite grade. China a depus şi continuă să depună eforturi necontenite în acest scop, obţinând rezultate remarcabile şi pornind pe o cale de dezvoltare incluzivă.

E.S. Yan Wenbin,
ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova

 

Construirea şi îmbunătăţirea continuă a sistemului socialist a pus o bază instituţională solidă la stabilirea şi promovarea obiectivului prosperităţii comune în China. În acest sens, asigurarea unei dezvoltări centrate mai degrabă pe om decât pe capital este esenţială. China consideră că esenţa socialismului constă în eliberarea forţelor productive şi dezvoltarea lor, eliminarea exploatării, înlăturarea polarizării şi, în cele din urmă, atingerea prosperităţii comune. China combină în mod organic sistemul socialist cu economia de piaţă şi joacă din plin un rol dublu, al echităţii şi eficienţei. În fapt, China a găsit modalitatea de a obţine prosperitatea comună.

Într-o perioadă de numai 70 şi ceva de ani, China a realizat cea mai mare industrializare din istoria omenirii şi a devenit a doua mare economie a lumii, cu un PIB de $17,7 trilioane în 2021, reprezentând 18,5% din ponderea mondială; venitul naţional brut (VNB) pe cap de locuitor este de $11.900, ceea ce apropie China de nivelul ţărilor cu venituri mari, conform standardelor Băncii Mondiale pentru 2020. Susţinerea poziţiei centrale a construcţiei economice şi realizarea unei dezvoltări economice durabile formează o bază materială indispensabilă în promovarea prosperităţii comune.

În procesul de dezvoltare continuă, statul chinez conştientizează pe deplin problema dezvoltării dezechilibrate între zonele urbane şi rurale, între regiuni şi diferite grupuri, fapt pentru care atribuie un rol deplin avantajelor sistemului socialist şi mobilizează puterea întregii ţări. În timp ce continuă să facă un tort mai mare, China acordă atenţie şi bunei lui împărţiri, promovând echitatea socială şi înfăptuirea prosperităţii comune. Unul dintre cele mai remarcabile exemple în acest sens este faptul că, după opt ani de trudă şi mobilizând resurse umane, materiale şi financiare extraordinare, o populaţie de aproape 100 de milioane de oameni din mediul rural a fost scoasă din sărăcie până la sfârşitul anului 2020, sărăcia absolută fiind eradicată pentru prima dată în istoria Chinei. Astăzi, populaţia cu venituri medii a depăşit 400 de milioane de persoane. China a construit cel mai mare sistem de securitate socială din lume, cu 1,36 miliarde de persoane acoperite de asigurarea medicală de bază, un miliar de beneficiari ai unei pensii de bază, învăţământ obligatoriu extins la aproape 100% din populaţie. Coeficientul Engel calculat în rândul populaţiei urbane şi rurale a Chinei a scăzut la 29,2%, respectiv, 32,7%.

Cu toate acestea, China are încă un drum lung de parcurs pentru a atinge prosperitatea comună. Cel de-al XX-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez a accentuat importanţa realizării prosperităţii comune. În acest sens, au fost date dispoziţii specifice, care precizează clar: modernizarea în stil chinezesc este modernizarea bunăstării generale a întregii populaţii care trebuie promovată cu fermitate; se impune creşterea veniturilor persoanelor cu venituri mici, extinderea păturii sociale cu venituri medii, standardizarea ordinii de distribuţie a veniturilor şi a mecanismului de acumulare a averii. şi mai important, Partidul Comunist Chinez a reiterat clar că va împiedica ferm cadrele de conducere să devină purtători de cuvânt şi agenţi ai grupurilor de interese şi ai grupurilor puternice.

Atingerea prosperităţii comune în interiorul unui stat este fireşte important, însă la fel de importantă este şi realizarea prosperităţii comune în comunitatea internaţională. Potrivit Global Wealth Report 2022, publicat de Institutul de Cercetare Credit Suisse (CSRI), în 2021, 50% din populaţia globului cu nivel minim de avuţie deţine mai puţin de 1% din noua creştere a avuţiei lumii. Problema fundamentală şi contradicţia din comunitatea internaţională actuală o reprezintă existenţa unei dezvoltări disproporţionate şi a unui decalaj uriaş între bogaţi şi săraci, între ţările dezvoltate şi ţări în curs de dezvoltare. De fapt, există un sistem „centru-periferie”, sau mai plastic, un „sistem al castelor” la nivelul statelor. Scopul fundamental al neoliberalismului este de a perpetua acest sistem, iar rezultatul extinderii sale necontrolate are ca rezultat, în mod cert, îmbogăţirea câtorva ţări şi sărăcirea majorităţii celorlalte.

China a realizat, prin propria înţelepciune, cu sânge şi sudoare, o dezvoltare rapidă a ţării, dar nu şi-a uitat niciodată identitatea, de ţară în curs de dezvoltare, tot aşa cum nu a uitat de existenţa a numeroase state şi populaţii sărace în lume. În lumina conceptului de comunitate cu un viitor comun pentru omenire, China îşi va împărtăţi necontenit oportunităţile de dezvoltare cu restul ţărilor lumii, în special cu ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit celor mai recente date ale Băncii Mondiale, din 2013 până în 2021, rata medie de contribuţie a Chinei la creşterea economică globală a ajuns la 38,6%, depăşind rata totală a contribuţiei ţărilor G7. Iniţiativa „O Centură, Un Drum” propusă de China în 2013 urmează principiul consultării extinse, contribuţiei comune şi beneficiilor partajate şi a devenit un instrument puternic pentru ţările de-a lungul rutei, de stimulare a dezvoltării economice. Conform previziunilor Băncii Mondiale, până în 2030 construcţia comună a iniţiativei „O Centură, Un Drum” va avea ca rezultat în ţările conexe scoaterea din sărăcie extremă a 7,6 milioane de oameni şi a 32 de milioane de oameni din sărăcie medie.

În 2021, China a propus pe mai departe iniţiativa de dezvoltare globală, concentrându-se pe opt domenii cheie de cooperare în reducerea sărăciei, securitatea alimentară, combaterea pandemiei şi vaccinuri, finanţarea pentru dezvoltare, schimbările climatice şi dezvoltarea ecologică, industrializarea, economia digitală şi conectivitatea. Această iniţiativă a primit sprijin din partea a peste 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, lansând prima listă de proiecte din arhiva iniţiativei de dezvoltare globală şi aducând în discuţie 50 de proiecte de cooperare pragmatică în reducerea sărăciei, securitatea alimentară, industrializarea şi alte domenii; a înfiinţat „Fondul de dezvoltare globală şi cooperare Sud-Sud” în valoare totală de patru miliarde de dolari; a oferit peste 40 000 de cursuri de formare a resurselor umane în ţările în curs de dezvoltare; a iniţiat înfiinţarea unei reţele internaţionale neguvernamentale de cooperare pentru reducerea sărăciei şi pregătirea pentru înfiinţarea Parteneriatului global pentru reducerea sărăciei şi dezvoltare.

Cel de-al XX-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez a reiterat că scopul politicii externe a Chinei este menţinerea păcii mondiale şi promovarea dezvoltării comune; China urmăreşte cu fermitate o strategie de dezvoltare cu beneficii reciproce şi câştiguri pentru toate părţile, continuând să ofere noi oportunităţi lumii prin noua dezvoltare a Chinei.

Nu cu mult timp în urmă, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat strategia naţională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” care propune obiective precum reducerea sărăciei, creşterea veniturilor populaţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai. În calitate de partener şi prieten, China este dispusă să facă schimb activ de experienţă cu Moldova, să consolideze cooperarea şi asistenţa reciprocă şi să caute dezvoltarea comună.■

 

Comentarii [1]

Comentariu
  • 21.02.2023 10:42:09 Grigore
    Bravo/ este pozitia cea dreapta si corecta!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
8
Afişări de site:
2516264
Vizitori unici:
5338462

WebArt Pro