Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Angela SAX: Acţiunile Guvernului spun mai mult decât orice cuvinte

Margareta MOCREAC | EBRD & Moldova

Investiţiile record în sumă de €525 mil. efectuate de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova în 2022 au fost un răspuns la solicitările mari ale ţării în contextul crizei energetice şi a războiului de agresiune din ţara vecină cu toate consecinţele care au urmat, explică şefa oficiului BERD în R. Moldova, Angela Sax. Totuşi, subliniază ea, acest sprijin nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat receptivitate din partea autorităţilor. „Acţiunile Guvernului spun mai mult decât orice cuvinte”, spune Angela Sax. Într-un interviu acordat revistei Profit, şefa oficiului BERD oferă detalii despre asistenţa acordată de instituţia pe care o reprezintă, investiţiile pe care banca intenţionează să le facă în 2023 şi despre modul în care acestea vor aduce beneficii economiei ţării. De asemenea, ea vorbeşte şi despre intenţia celei mai mari bănci din R.Moldova, maib, de a emite IPO.

Profit: Dnă Sax, care este importanţa investiţiilor record de €525 mil. efectuate de către BERD în ţara noastră în 2022? Aceste investiţii au fost de cinci ori mai mari comparativ cu 2021.

A.S.:
Într-adevăr, BERD a investit o sumă record în R. Moldova în 2022 - €525 mil. în 14 proiecte. Aţi observat corect că investiţiile noastre au crescut de cinci ori faţă de media investiţiilor anuale şi comparativ cu anul 2021, când au fost de €106 mil.

Investiţiile efectuate  în 2022 au inclus cel mai mare proiect pe care l-am finanţat vreodată în Moldova - împrumutul de €300 mil. acordat Guvernului pentru a-şi diversifica aprovizionarea cu gaze naturale. Fără acest proiect R.Moldova nu ar fi fost unde este astăzi în ceea ce priveşte securitatea energetică.

Suntem foarte fericiţi că am putut face acest lucru!

Din suma totală de €525 mil., €100 mil. au fost investite în programul de reabilitare a drumurilor.

Cum a beneficiat economia moldovenească de pe urma acestor investiţii?

Proiectul de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale are de departe cel mai mare impact asupra securităţii energetice a ţării, a economiei şi a populaţiei. Cred că acest proiect a ajuns la fiecare cetăţean într-un fel sau altul. Nu toţi înţeleg cum anume acest lucru s-a întâmplat, dar suntem foarte mândri că am putut ajuta, pentru că ştim că am ajuns la fiecare gospodărie prin asigurarea aprovizionării neîntrerupte a ţării cu resurse energetice.

În trecut, BERD investea în mediu în R.Moldova până la €100 mil. pe an, deoarece această sumă era solicitată de economia ţării. Investiţiile record de anul trecut au fost, în mare măsură, un răspuns la criza cu care s-a confruntat ţara iar banca şi-a sporit semnificativ sprijinul pentru a răspunde cerinţelor. Datorită flexibilităţii sale, BERD poate reacţiona foarte rapid şi noi am facut exact acest lucru.

Un alt element foarte important este faptul că anul trecut, pentru prima dată, BERD a investit €125 mil. în sectorul privat, inclusiv €80 mil. prin intermediul sectorului bancar. Anterior, investiţiile în sectorul bancar erau de circa €30-40 mil. pe an.

Profit: Sunt şi alte ţări de mărimea R.Moldova care au beneficiat anul trecut de investiţii similare din partea BERD?

A.S.:
Din câte ştiu, nici o ţară cu un teritoriu similar celui al R. Moldova  nu a beneficiat de asemenea investiţii din partea BERD în 2022. Dar, este de menţionat faptul că suma de care a beneficiat România anul trecut, €709 mil., a fost cea mai mare începând cu 2009. Investiţiile în ţările baltice au fost, de asemenea, la un nivel record de €358 mil.. Am avut rezultate bune şi în alte ţări. În total, investiţiile BERD în 2022 au atins un nivel record de €13,1 mlrd. care au mers către 431 de proiecte implementate în 36 de state.

Profit: Aţi putea să ne oferiţi mai multe detalii despre cele €300 mil. investite în diversificarea aprovizionării cu gaze?

A.S.:
Banii au fost contractaţi în luna iulie şi deja toată suma a fost acordată R.Moldova, care a achiziţionat gaze în valoare de €300 mil. O parte din gazele naturale procurate este stocată în Ucraina şi o altă parte în România.
 
Proiectul va fi implementat timp de trei ani, perioadă în care R. Moldova, prin compania Energocom, poate cumpăra gaze naturale pe pieţele internaţionale, îl poate vinde consumatorilor, care achită pentru el, iar compania apoi poate folosi aceşti bani pentru a cumpăra din nou gaze.

În conformitate cu termenii şi condiţiile standard ale BERD pentru împrumuturi suverane, rata dobânzii este variabilă şi se bazează pe Euribor+1%, care este aceeaşi pentru toate împrumuturile suverane din ţările în care operează banca, inclusiv R.Moldova.

Este aceeaşi rată a dobânzii ca şi în cazul creditelor acordate pentru reabilitarea drumurilor sau a căilor ferate, dar condiţiile de utilizare sunt diferite.

În fiecare an,  va exista o procedură de monitorizare a utilizării fondurilor, după care aceste fonduri vor putea fi utilizaţi anul următor.

De obicei, acordarea unor asemenea împrumuturi este condiţionată de implementarea unor reforme. În cazul de faţă, elementul de reformă a fost restructurarea companiei de stat Energocom, care este responsabilă de implementarea proiectului de aprovizionare cu gaze naturale. Aici aş dori să subliniez faptul că autorităţile şi-au făcut foarte bine treabă. Cu ajutorul acestui proiect şi cu sprijinul USAID, Energocom a reuşit să îşi îmbunătăţească procesele şi să devină o companie credibilă pe piaţa gazelor, ceea ce este un lucru extraordinar pentru R.Moldova.

Profit: Cu toate acestea, opoziţia reclamă lipsa de transparenţă în procesul de achiziţionare a gazelor naturale, dat fiind faptul că nu au fost făcute publice numele companiilor de la care s-au procurat gazele naturale şi preţul de achiziţionare. În calitate de instituţie care a acordat acest împrumut, BERD supraveghează procesul? Ce măsuri sunt luate pentru a asigura transparenţa şi corectitudinea procesului?

A.S.:
Orice proiect din sectorul public finanţat de către BERD trebuie să fie implementat în conformitate cu practicile şi normele băncii privind achiziţiile publice. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, atunci banca nu poate finanţa aceste proiecte.

În mod normal, parcurgem întregul procesul împreună cu instituţia care contractează împrumutul pentru a ne asigura că toate regulile sunt respectate şi doar apoi achităm banii furnizorului. Aşadar, fiecare contract a fost revizuit de BERD înainte ca banii să fie achitaţi!

Gazele naturale au fost achiziţionate de la o serie de companii precalificate, iar această precalificare a fost, de asemenea, realizată în conformitate cu practicile şi normele BERD privind achiziţiile publice.

Profit: Aţi menţionat cele €100 mil. pe care BERD le-a împrumutat R.Moldova pentru reabilitarea drumurilor. La ce etapă se află procesul de reabilitare? Acesta decurge conform planului sau, aşa cum s-a întâmplat deseori, există întârzieri.

A.S.:
În primul rând, aceste €100 mil. au fost acordate suplimentar la un alt proiect de reabilitare a drumurilor deja existent. Este un lucru bine cunoscut că preţul materialelor a crescut semnificativ anul trecut, respectiv, BERD a reacţionat la această situaţie.

Aceste fonduri vor fi folosite pentru reabilitarea unei porţiuni de drum cu o lungime de 40,5 km care leagă oraşul Soroca de satul Arioneşti şi apoi de frontiera cu Ucraina. Acum suntem la etapa de achiziţii, în urma căreia vom cunoaşte numele companiei care va efectua lucrările. Aceasta ar putea fi o companie locală sau străină. Orice companie care întruneşte regulile de achiziţie, are experienţă în domeniu şi capacitatea de a finaliza proiectele în perioada de timp stabilită, poate câştiga contractul. Până în prezent, procesul decurge bine. Îl monitorizăm pentru a ne asigura că totul decurge conform planului.

Monitorizarea este, de fapt, o parte foarte importantă a activităţii noastre. După cum ştiţi, timp de mulţi ani, rata de implementare a proiectelor a fost destul de scăzută. Dar, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă când s-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte implementarea multor proiectelor de renovare a drumurilor.

Recent, am dat în exploatare cel puţin două porţiuni de drumuri unde, anterior, au existat dificultăţi în procesul de implementare, iar rata de alocare a fondurilor a fost destul de scăzută. Ne bucurăm că aceste fonduri au fost debursate şi acum se află în economia R.Moldova. Rata noastră de debursare pentru proiectele publice s-a dublat, de fapt, din 2021. Iar anul trecut a crescut în comparaţie cu anul precedent. Acesta este un indiciu foarte bun că lucrurile se mişcă.

Profit: Cea de-a treia parte a fondurilor debursate de BERD anul trecut a mers către sectorul real al economiei, în special către sectorul bancar. Care sunt băncile care au beneficiat de aceste fonduri?

A.S.:
O linie de credit de €35 mil. a mers către cea mai mare bancă din Moldova, maib, pentru acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri). De asemenea, am sprijinit OTP şi Eximbank.

Profit: Ce alte proiecte intenţionează să implementeze BERD  în R.Moldova?

A.S.:
Suntem la începutul lunii februarie, dar am semnat deja un proiect foarte important - primul proiect de gestionare a deşeurilor solide la scară naţională, de care vor beneficia trei municipalităţi - Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni.

Sunt foarte mândră că acest lucru s-a întâmplat deja, deoarece acesta este unul dintre cele mai mari proiecte planificate pentru 2023. Proiectul prevede construcţia unui depozit de deşeuri conform standardelor UE şi achiziţionarea de echipament pentru colectarea deşeurilor, plus alte investiţii conexe.

În acest an, vom continua, bineînţeles, să sprijinim sectorul bancar, astfel încât băncile să poată ajuta IMM-urile, care rămân coloana vertebrală a economiei ţării.

De asemenea, purtăm discuţii cu Guvernul referitor la câteva proiecte de infrastructură, dar este încă  devreme pentru a spune care dintre ele se va materializa.

Desigur, nu prognozăm o investiţie de €525 mil. în 2023, dar, să fie clar, dacă necesităţile vor fi atât de mari, atunci R.Moldova se poate baza pe sprijinul BERD!

Profit: Aţi menţionat investiţia BERD în proiectul de gestionare a deşeurilor solide. În acest context, dacă Guvernul ar solicita o investiţie într-o uzină de reciclare a deşeurilor, ceva ce Moldova nu are încă, dar de care are mare nevoie, BERD ar fi de acord să finanţeze un asemenea proiect?

A.S.:
Pentru a construi o uzină de prelucrare a deşeurilor, mai întâi trebuie să fie îmbunătăţit procesul de colectare a deşeurilor, inclusiv procesul de sortare. După cum aţi remarcat pe bună dreptate, în prezent pe teritoriul ţării există multe gunoişti. Proiectul finanţat de BERD presupune lichidarea a aproximativ 100 de gunoişti mici şi a două gunoişti relativ mari. Experienţa noastră arată că reciclarea deşeurilor poate fi o afacere profitabilă şi, respectiv, poate fi finanţată de sectorul privat, odată ce Guvernul îmbunătăţeşte condiţiile fundamentale de gestionare a deşeurilor solide.

 


Profit: În 2021, BERD a acordat operatorului feroviar naţional Calea Ferată din Moldova un împrumut de €23,5 mil. pentru modernizarea infrastructurii esenţiale. Pentru ce anume sunt utilizaţi aceşte mijloace băneşti? Lucrările se desfăşoară conform planului?

A.S.:
Fondurile sunt utilizate pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bender-Căuşeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiuleşti. Lucrările sunt efectuate de companie kazahă Temirzhol Zhondeu, care a câştigat licitaţia deoarece a oferit cel mai mic preţ. Până în prezent, lucrările se desfăşoară conform planului. Acestea ar urma să fie finalizate până la mijlocul anului 2024.

Profit: Cum aţi descrie colaborarea BERD cu Guvernul R.Moldova? Cât de deschis, receptiv este Guvernul la sugestiile BERD?

A.S.:
În primul rând, aş dori să menţionez că suntem fericiţi şi mândri că avem o relaţie de încredere cu Guvernul şi cu autorităţile în general.

De fapt, investiţiile noastre record de anul trecut nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat receptivitate din partea autorităţilor. A fost nevoie să gestionăm o mulţime de procese noi şi totul a fost realizat foarte bine. Nu suntem în măsură să criticăm sau să lăudăm. Dar pot spune un lucru evident: Moldova a beneficiat de tot acest sprijin pentru că a făcut faţă provocării.


Suntem, de asemenea, foarte mulţumiţi de faptul că ne-am angajat într-un dialog politic foarte constructiv. Împreună cu autorităţile s-a stabilit ca compania Energocom să procure gaze naturale pe piaţa europeană. După cum am menţionat deja, acum această companie este un jucător cu drepturi depline pe piaţă, aşa că acesta este cazul când acţiunile spun mai mult decât cuvintele.

Aş dori, de asemenea, să menţionez că, la cererea Guvernului, BERD va pune în aplicare un program pilot în cadrul căruia 20 de experţi locali vor fi angajaţi în ministere şi agenţii pentru a ajuta la implementarea reformelor, inclusiv în sectorul de transporturi, cel al energiei şi al întreprinderilor de stat. Sperăm să putem contribui cu adevărat la eforturile Guvernului de a apropia R. Moldova de UE. Apropo, felicitări pentru statutul de ţară candidată pentru aderare la UE, care i-a fost acordat R.Moldova în 2022. Am fost cu toţii foarte entuziasmaţi de acest lucru şi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta ţara Dvs. să ajungă în EU.

Moldova trebuie să profite de oportunitatea integrării europene şi sper foarte mult că cetăţenii vor fi de acord că viitorul ţării lor este în UE şi vor ajuta Guvernul să parcurgă acest drum. Mulţi ar putea crede că autorităţile nu au făcut suficient, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu a ştiut că va fi război, o criză a refugiaţilor şi o criză energetică. Modul în care Guvernul reuşeşte să menţină R.Moldova pe linia de plutire în timpul acestor provocări este demn de toată lăuda.

Profit: Cea mai mare bancă din Moldova, maib, care a beneficiat în repetate rânduri de investiţiile BERD, explorează listarea IPO. Deşi planurile au fost salutate de guvern şi de instituţiile financiare internaţionale, inclusiv FMI şi BERD, se pare că există unele neînţelegeri cu Banca Naţională a Moldovei în ceea ce priveşte condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească viitorii cumpărători ai IPO-urilor. Ce părere are BERD, care este şi unul dintre acţionarii maib, despre această situaţie?

A.S.:
În calitate de acţionar, pot spune că suntem mândri că maib se descurcă bine şi că au planuri atât de ambiţioase precum emiterea de IPO. Credem că va fi un lucru foarte bun pentru Moldova deoarece, odată implementat, va deschide uşa pentru alte companii care vor începe să caute noi oportunităţi de finanţare, inclusiv prin intermediul IPO.

În ceea ce priveşte dezacordurile existente, consider că este un proces de lucru. Există dialog iar soluţiile pot fi găsite anume în timpul dialogului. Este posibil ca părţile să aibă opinii diferite, dar dialogul continuă şi aceste probleme pot fi soluţionate anume în prin dialog.

Profit: Dnă Sax, vă aflaţi în R. Moldova din 2018 şi probabil v-aţi format o opinie despre ţara şi poporul nostru. Aţi putea să o împărtăşiţi cu noi? Ce v-a impresionat şi ce v-a dezamăgit aici?

A.S.:
Îmi amintesc de prima noastră discuţie când am ajuns la Chişinău, acum aproape cinci ani, şi cred că unele dintre comentariile pe care le-am făcut atunci sunt încă valabile.

Îmi amintesc că am spus atunci că aveţi o ţară frumoasă, iar dumneavoastră aţi fost surprinsă. Da, aveţi o ţară cu adevărat frumoasă şi foarte verde. Sunt atât de multe locuri frumoase aici. Iar oamenii sunt ospitalieri, amabili şi întotdeauna gata să ajute.

O diferenţă este că, în opinia mea, astăzi oamenii se implică mai activ în diferite procese decât acum cinci ani. Iar acest lucru este demn de laudă.

Un alt lucru care m-a impresionat este, bineînţeles, vinul moldovenesc, care este fantastic. Ceea ce a făcut R.Moldova cu industria vinului este extraordinar. Embargoul impus de Federaţia Rusă din 2006 a forţat industria să se reinventeze şi, aşa cum se întâmplă adeseori, un lucru negativ a atras după sine un lucru pozitiv.  

Dezamăgirea este că nu am reuşit încă să vizitez toate vinăriile. Sper să găsesc timp să fac acest lucru până la plecare.

Ceea ce este trist este să vezi un număr mare de cetăţeni care decid să plece din ţară. Sper din tot sufletul că vor exista suficiente locuri de muncă iar noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta la dezvoltarea în continuare a economiei. Dar oamenii trebuie să simtă că Moldova este casa lor. Ei trebuie să se întoarcă şi să contribuie la dezvoltarea ţării LOR. Moldova este bine poziţionată din punct de vedere geografic, oportunităţile sunt uriaşe, dar este necesar să fie valorificate.

Unii oameni, într-adevăr, se întorc în R.Moldova, dar numărul lor ar trebuie să fie mai mare. Aceasta este, probabil, de departe cea mai mare provocare cu care se confruntă R.Moldova deoarece pentru a implementa orice proiect sau acţiune, pentru a mişca ţara înainte, este nevoie, în primul şi în primul rând, de oameni.■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 21.02.2023 10:42:52 Galina
    Datorita EBRD Moldova a avut earna aceasta gaze naturale...
  • 28.02.2023 07:16:42

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2520135
Vizitori unici:
5350513

WebArt Pro