Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Päivi Pohjanheimo: Moldova are nevoie de mai multă transparenţă

Margareta MOCREAC | Ambasador & Misiune

Ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, Päivi Pohjanheimo, consideră că relaţiile comerciale modeste cu Finlanda se vor dezvolta mai rapid dacă mediul de afaceri din Moldova ar fi mai transparent şi mai previzibil. Päivi Pohjanheimo îndeamnă companiile moldoveneşti să exporte textile, haine şi produse alimentare organice de înaltă calitate în Finlanda. Potrivit ambasadoarei, finlandezii sunt parteneri în care poţi avea încredere.

Profit: Dnă Pohjanheimo, deşi îşi are sediul la Bucureşti, ambasada Finlandei în RM se implică activ în evenimentele care au loc în RM, sprijinind şi finanţând diferite proiecte. De ce este RM atât de importantă pentru Finlanda?

P.P.:
Istoria i-a învăţat pe finlandezi că pentru a avea un stat democratic, sigur şi care să funcţioneze bine este nevoie de foarte multă muncă şi dedicaţie. Din acest considerent, Finlanda s-a angajat să sprijine procesul de reforme în Republica Moldova atât la nivel bilateral, cât şi prin intermediul UE şi al altor organizaţii internaţionale.

Profit:  Care sunt principalele proiecte implementate cu sprijinul ambasadei Finlandei în RM?

P.P.:
Ambasada Finlandei la Bucureşti dispune de un instrument de finanţare pentru Moldova. Aceste proiecte se axează pe drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi pe sprijinul pentru transparenţa mass- media, fiind parte a politicii de dezvoltare globală a Guvernului Finlandei. Ambasada noastra a acordat recent finanţare pentru trei noi proiecte implementate în RM de către organizaţii non-guvernamentale.

Primul proiect este implementat de Centrul pentru Politici şi Reforme şi are drept obiectiv protejarea libertăţii presei şi asigurarea unui nivel mai înalt al transparenţei în procesul decizional şi cel de asumare a responsabilităţii pentru a crea obstacole în calea corupţiei în RM.

Un alt proiect este implementat de Asociaţia Somato şi are drept scop dezvoltarea unei reţele de experţi în domeniul drepturilor omului care lucrează cu persoanele cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale.

Obiectivul celui de-al treilea proiect este de a îmbunătăţi accesul la instituţiile de învăţământ a tuturor copiilor, inclusiv al celor care suferă de dizabilităţi intelectuale şi autism. Acest proiect este implementat de organizaţia non-guvernamentală Verbina în raioanele Ungheni, Orhei şi Leova.

Ambasada Finlandei pune accentul pe acordarea ajutorului celor mai vulnerabile categorii de persoane şi nu este de mirare că multe dintre proiectele noastre sunt oarecum legate de educaţie, un sector de o mare importanţă în Finlanda.

De exemplu, anul trecut, unul dintre proiectele pe care le realizăm s-a axat pe incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz din RM. Proiectul a fost implementat de ONG Infonet. Potrivit acestei organizaţiei, precum şi Asociaţiei Surzilor din RM, ca urmare a contribuţiei noastre numărul traducătorilor care cunosc limbajul mimico-gestual practic s-a dublat în Moldova. Este un lucru foarte încurajator care demonstrează că proiectele implementate cu ajutorul nostru şi al partenerilor locali pot aduce rezultate palpabile pentru cetăţenii RM.

Profit: Dar ce proiecte noi intenţionează ambasada să desfăşoare în viitor?

P.P.:
Proiectele noi sunt cele de care am vorbit. Ambasada Finlandei organizează anual un concurs pentru selectarea proiectelor pentru finanţare. Ultimul concurs de acest gen a avut loc primăvara trecută, iar următorul va avea loc la începutul primăverii viitoare. Anunţurile despre aceste concursuri sunt plasate pe pagina de Facebook a ambasadei şi pe pagina noastră web. Sperăm că organizaţiile interesate care încă nu urmăresc paginile noastre  pe Internet vor face acest lucru în viitorul apropiat!

Profit: În calitate de ambasador al Finlandei, vizitaţi Chişinăul destul de des şi aveţi numeroase întrevederi cu oficiali, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile din ţara noastră. Ce vă impresionează şi ce vă dezamăgeşte în timpul acestor întrevederi?

P.P.:
Sunt întotdeauna impresionată de nivelul înalt de pregătire al persoanelor cu care mă întâlnesc. Impresia mea este că moldovenii sunt persoane dedicate şi foarte muncitoare, cel puţin când este vorba de domeniul care prezintă interes pentru ei sau de care sunt responsabili. În calitate de cetăţean al Finlandei, consider că aceasta este o valoare necesară cetăţenilor unui stat mic. În acelaşi timp, sunt dezamăgită de faptul că unele persoane consideră că ţara lor natală nu le oferă suficiente motive pentru a rămâne acasă şi nu văd o altă cale decât cea a migraţiei.

Profit: Cum aţi caracteriza relaţiile moldo-finlandeze, în special în domeniul economic? Cum ar putea fi acestea îmbunătăţite?

P.P:
Comerţul bilateral între Moldova şi Finlanda este încă destul de modest, dar apar noi perspective dat fiind faptul că un număr tot mai mare de companii finlandeze sunt în căutarea de noi pieţe în regiune. Companiile urmăresc cu atenţie dezvoltarea mediului de afaceri, iar interesul lor faţă de o anumită piaţă creşte atunci când aceasta devine mai previzibilă şi mai transparentă.

În opinia mea, există oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiile între ţările noastre în domeniul IT, agricultură şi procesare, aprovizionarea cu apă şi canalizare, construcţie şi managementul deşeurilor. De asemenea, sperăm că comerţul bilateral între Finlanda şi Moldova va creşte ca urmare a implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) între RM şi UE.

Profit:  Ce aspecte ale experienţei Finlandei în domeniul implementării reformelor consideraţi că ar fi benefice RM?

P.P.:
Finlanda şi-a împărtăşit deja experienţa sa cu RM în mai multe domenii. Finlanda contribuie de mai mulţi ani la misiunea EUBAM. Astfel, un număr destul de mare de experţi finlandezi din sectorul vamal şi cel de frontieră au participat la respectiva misiune de la lansarea acesteia în anul 2005.

În cadrul cooperării bilaterale, Finlanda şi Moldova au beneficiat activ de mai multe instrumente oferite de UE.

Experţii din Finlanda au fost foarte activi în susţinerea reformelor implementate în Moldova prin intermediul proiectelor Twinning. Finlanda a jucat un rol important în primul proiect Twinning realizat în RM şi de care a beneficiat Curtea de Conturi. Un alt proiect Twinning în domeniul luptei împotriva corupţiei, în care Finlanda va juca rolul de partener junior, va fi lansat în viitorul apropiat.

De asemenea, mai multe misiuni de experţi TAIEX au efectuat vizite în RM şi Finlanda pe parcursul ultimului an, focusându-se pe infrastructura feroviară sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor.
 
Ţările noastre mai cooperează în domeniul managementului crizelor civile, iar cea mai recentă vizită a unei delegaţii moldoveneşti în Finlanda a avut loc cu câteva săptămâni în urmă.

Acestea sunt exemple ale cooperării noastre de până acum. Dar această cooperare va continua, puteţi fi siguri de acest lucru!

 

Profit: Corupţia este una dintre principalele probleme cu care se confruntă RM în prezent. Ce sfaturi aţi oferi autorităţilor RM la acest capitol? Este lupta împotriva corupţiei o misiune posibilă în ţări precum RM, unde acest fenomen are rădăcini destul de adânci?

P.P.: 
Statistica arată că ţările care au la bază statul de drept şi democraţia, unde cetăţenii au încredere în instituţii iar transparenţa şi responsabilitatea sunt principalele elemente ale sectorului public sunt mai stabile şi mai bogate la nivel global. Dat fiind faptul că lupta împotriva corupţiei este o valoare europeană, acest obiectiv nu trebuie considerat drept o misiune imposibilă în ţările care aspiră la integrarea în UE, inclusiv în RM.

Profit: Ce produse moldoveneşti consideraţi că ar putea fi exportate cu succes în Finlanda? Care sunt condiţiile pe care exportatorii moldoveni trebuie să le îndeplinească?  

P.P.:
Există potenţial pentru exportarea produselor textile şi de îmbrăcăminte, a legumelor şi produselor alimentare. Cererea pentru produsele organice a crescut semnificativ în ultimii ani, cultivarea produselor organice fiind un sector care se dezvoltă foarte rapid în mai multe state, inclusiv în Finlanda. Desigur, aceste produse trebuie să corespundă legislaţiei UE cu privire la produsele organice şi legislaţiei generale cu privire la produsele alimentare. Calitatea şi standardele înalte sunt cea mai bună carte de vizită pentru orice produs care are drept scop cucerirea pieţei europene.

Profit: Numiţi trei motive care vă determină să încurajaţi companiile moldoveneşti să-şi exporte produsele în Finlanda?

P.P.:
Finlanda are o economie deschisă care este integrată în comerţul global. În Finlanda există stabilitate politică, iar nivelul corupţiei este scăzut. Şi mai există un lucru pe care eu întotdeauna îl repet: noi, finlandezii, spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem. Din acest motiv se afirmă că Finlanda este cea mai funcţională ţară din lume. Finlandezii sunt parteneri în care poţi avea încredere.

Profit: Dar care sunt motivele pentru care aţi încuraja companiile din Finlanda să facă afaceri în sau cu Moldova? În ce sectoare aţi recomanda investitorilor finlandezi să investească?

P.P.:
Moldova are o poziţie geografică strategică, fiind situată între UE şi CSI. Guvernul a creat câteva zone economice libere şi parcuri industriale pentru a atrage mai multe investiţii în ţară. Impozitele sunt relativ joase, forţa de muncă este bine pregătită şi cunoaşte mai multe limbi, iar viteza medie a internetului este mare. Dar după cum am menţionat deja, foarte multe lucruri depind de dezvoltarea mediului de afaceri - un nivel mai înalt al transparenţei şi mai multă predictibilitate vor determina mai multe companii străine să investească în RM.

Profit: Volumul investiţiilor finlandeze în RM este destul de mic. Una dintre cauze ar fi distanţa mare între cele două state. Care ar fi alte cauze?

P.P.:
Din punct de vedere istoric nu există prea multe legături între ţările noastre, iar relaţiile moldo-finlandeze sunt abia la început de cale. Evident, distanţa este una dintre cauze. Sperăm că mediul investiţional se va îmbunătăţi, iar numărul obstacolelor care există în calea exportatorilor se va reduce în viitor, astfel încât volumul investiţiilor finlandeze în RM va creşte.

Profit: Finlanda este una dintre ţările cu cele mai înalte standarde de viaţă. Ce calităţi ale poporului finlandez i-au ajutat să înregistreze această performanţă şi cât de dificil a fost acest lucru? Toţi doresc să trăiască bine dar, din păcate, nu toţi doresc să depună prea mari eforturi.

P.P.:
Fiecare naţiune are istoria sa care explică de unde venim şi ce am realizat. Finlanda a fost parte a Regatului Suediei timp de 600 de ani. Aceasta a fost o perioadă care ne-a legat irevocabil de Occident din punct de vedere cultural şi instituţional. Am continuat să aprofundăm instituţiile noastre, de exemplu, sistemul educaţional, pe parcursul celor 100 de ani, perioadă în care Finlanda a fost o autonomie în cadrul imperiului rus. Finlandezii întotdeauna au fost conştienţi de naţionalitatea lor, care şi-a atins momentul culminant în momentul în care Finlanda şi-a căpătat independenţa cu un secol în urmă.

Pe parcursul celor 100 de ani de independenţă, Finlanda a continuat să dezvolte unele elemente cheie care sunt importante pentru toţi cetăţenii. De exemplu, sistemul educaţional, egalitatea, drepturile copiilor şi ale femeilor şi statul de drept. A fost necesară multă muncă şi multe eforturi, provocări existând întotdeauna. Dar noi credem în sisu, cuvânt care înseamnă perseverenţă, şi sperăm să nu renunţăm la el niciodată.

Profit: Sunt planificate careva vizite ale oficialilor finlandezi în RM sau ale oficialilor moldoveni în Finlanda în 2017-2018?

P.P.:
Este prea devreme să va dau careva informaţii la acest capitol. Dar sper că dialogul bilateral important între ţările noastre va continua! ■

 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 23.09.2017 04:54:56 Leon
    A zis asa cum stau lucrurile in Moldova noastra.
  • 25.09.2017 07:01:18 Simion
    Se simte ca ea doreste numai bine pentru Moldova si pentru moldoveni...
  • 28.09.2017 06:05:00 Deliu
    Noi avem ce sa exportam in Finlanda de ce nu facem asta ce asteptam?
  • 01.10.2017 11:11:11 Vasile
    Asa de cald si asa de placut despre Moldova vorbesc toti strainii, de ce noi putin iubim Moldova noastra?
  • 05.08.2018 12:19:36
  • 14.09.2018 01:33:47
  • 30.01.2019 12:32:06

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
2507401
Vizitori unici:
5314962

WebArt Pro