Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

PARE 1+1 încurajează migranţii să revină acasă

Mariana TABUNCIC | Investiţii în economie

Deşi în ultimele două decenii sute de mii de moldoveni au luat calea străinătăţii, există totuşi şi persoane care decid să revină în ţară şi nu pur şi simplu, dar motivaţi şi încurajaţi de ideea de a-şi lansa propriile afaceri. Programul naţional de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, finanţat din resursele Uniunii Europene, pare a fi unul dintre magneţii care atrage moldovenii acasă, oferindu-le suport financiar şi logistic, instruire şi cel mai important încredere că pot reuşi şi la baştină. Reporterul Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene a aflat despre reuşitele acestui Program şi a făcut cunoştinţă cu istoriile de succes ale doi moldoveni care au renunţat la salariile europene şi au decis să aducă Europa în Moldova.

Sub sloganul „Creează-ţi viitorul acasă”, Programul PARE 1+1 a reuşit timp de şase ani să susţină revenirea în Moldova a 785 migranţi sau rude de gradul I ale acestora, care au devenit astfel stăpânii propriei afaceri. Formula de finanţare prevede că fiecare leu investit de migrant este suplimentat cu un leu sub formă de grant din partea statului, sumă care, deocamdată, nu poate depăşi 200 mii lei (circa 9 mii euro). Inspirat din practicile internaţionale şi ajustat la realităţile economice ale Republicii Moldova, PARE 1+1 a izbutit să devină un partener de încredere al multor moldoveni plecaţi la muncă peste hotare, dar dornici de a reveni acasă, contribuind cu paşi mici, dar siguri, la dezvoltarea ţării. Istoriile de succes ale moldovenilor reveniţi la baştină după ani de muncă în străinătate sunt un exemplu elocvent că, în pofida dificultăţilor şi a tranziţiei care durează deja peste două decenii, în Moldova pot fi lansate şi dezvoltate afaceri. Pentru aceasta este nevoie atât de resurse financiare, cât şi de putere de muncă şi ambiţie de a reuşi.


Istoria de succes a EKO Mobila

Banii acumulaţi de Oleg Filipaşco în Irlanda timp de 14 ani şi cunoştinţele lui Oleg Siniţchii, care timp de 20 de ani activează în domeniul producerii mobilei, au făcut echipă bună în cazul companiei „OFOS-Grup”, fondatoarea brandului EKO Mobila. Compania îşi are sediul în orăşelul Durleşti, în imediata apropiere a mun. Chişinău, devenind deja un nume cunoscut pe piaţa mobilieră din Republica Moldova.

Funcţia de director de vânzări pe care a deţinut-o timp de nouă ani în Irlanda şi care i-a asigurat un salariu de 48 mii euro anual nu l-a ţinut totuşi departe de casă pe Oleg Filipaşco. „Este bine în străinătate, dar mi-am dorit să revin în patrie”, spune cu încredere protagonistul nostru, care în 2014 şi-a iniţiat în Moldova afacerea cu banii câştigaţi în Irlanda.

Pe lângă cei 400 mii lei investiţi într-o primă etapă pentru lansarea businessului, Oleg Filipaşco a beneficiat şi de suportul Programului PARE 1+1, care i-a suplinit investiţiile cu un grant nerambursabil de 200 mii lei, utilizaţi în mare parte pentru procurarea echipamentului performant. Astăzi, afacerea reprezintă o investiţie estimată la circa 800 mii lei, care poate asigura un rulaj anual de circa 1 mil. lei.

Având iniţial doar şase persoane angajate, compania a progresat vizibil, iar în prezent numărul lor se ridică la 30 de persoane. „În aceşti ani, am reuşit practic să ne dublăm echipamentul şi să majorăm de cinci ori numărul angajaţilor, fapt care ne încurajează să ne dezvoltăm în continuare”, spune proprietarul afacerii.

Abordarea individuală, materialele ecologice, calitatea înaltă a mobilei şi termenii restrânşi de confecţionare a acesteia i-au asigurat companiei un portofoliu solid de clienţi, printre care se numără companii petroliere şi de construcţii, reţele de supermarkete, instituţii publice şi persoane fizice. „Mobila companiei noastre este specială prin faptul că ne străduim să folosim fiecare centimetru, pentru a asigura o bună funcţionare a acesteia. Facem mobilă doar la comandă, în dependenţă de preferinţele clienţilor, care în mare parte reprezintă clasa de mijloc”, spune cel de-al doilea proprietar al companiei, Oleg Siniţchii.

Reacţiile pozitive ale clienţilor şi angajaţilor sunt dovada faptului că activitatea pe care o desfăşoară compania este una utilă şi importantă. „Am comandat mobilă pentru camera copiilor şi sunt foarte mulţumit de calitate şi termenii de realizare. Are un design personalizat şi este făcută din materiale calitative. Nu sunt interesat să comand mobilă de la o companie care peste două luni va dispărea şi nu poartă nicio responsabilitate pentru marfa livrată. Nu vreau să economisesc doi bănuţi, dar ulterior să pierd doi lei”, spune încrezut clientul companiei, Vadim Marandiuc.

„Am lucrat timp de opt ani în Spania, tot în domeniul producerii mobilei. Problemele de familie m-au determinat însă să revin acasă. Între timp, mi-am găsit acest loc de muncă, care mă face să mă reţin în Moldova deja de trei ani”, spune angajatul firmei, Serghei Voronovschi.

Pentru anul viitor compania îşi propune să lanseze o nouă linie de producere a mobilei, de altfel inedită pentru Republica Moldova, care vizează o categorie specială de oameni – persoanele cu dizabilităţi. „Intenţionăm să producem scaune speciale care ar asigura urcarea şi coborârea pe scări a persoanelor cu nevoi speciale, dar şi a paturilor pentru aceştia. Astfel de mobilier există în Europa, iar noi ne propunem să-l producem şi în Moldova”, spune Oleg Filipaşco.

 

 

Istoria de succes a Biscottini

Într-o zonă industrială a Chişinăului, pe o stradă cu acelaşi nume, Industrială, îşi are sediul o altă companie - „Crifort-Optim”, creată de un migrant, beneficiar al grantului nerambursabil de 200 mii lei prin intermediul Programului PARE 1+1. Igor Furtună a muncit timp de 14 ani în Italia cu gândul de a reveni în cele din urmă acasă şi a-şi lansa propria afacere. Dorinţa i s-a materializat în anul 2014, când inspirat de pasiunea fiicei pentru patiserie a deschis la Chişinău o fabrică de producere a biscuiţilor, comercializaţi sub marca Biscottini.

Mirosul plăcut de biscuiţi proaspeţi te cuprinde chiar de la intrarea în clădirea care găzduieşte fabrica Biscottini. „Sunt făcuţi după reţete italiene”, spune cu mândrie proprietarul afacerii, care ne întâmpină la intrare.

După o incursiune prin incinta fabricii, amplasată pe o suprafaţă de circa 380 m.p., aflăm că investiţiile de până acum s-au ridicat la circa 3 mil. lei, iar cele 200 mii lei, oferite de UE prin intermediul PARE 1+1, au fost de un real folos. „Evident, suma nu este atât de mare, raportată la investiţiile făcute, dar cu siguranţă a constituit un suport valoros în contextul lansării afacerii. Sursele obţinute au fost utilizate pentru procurarea echipamentului din Italia, care ne asigură un proces calitativ de producere”, spune Igor Furtună.

Crearea fabricii a permis angajarea în câmpul muncii a 12 persoane, care au un loc permanent de muncă şi un salariu satisfăcător, care le permite să lucreze acasă, în Republica Moldova. „Anterior, am activat la o altă fabrică de biscuiţi, după care am venit aici. Sunt mulţumită de condiţiile de activitate, de salariu şi mă bucur că pot să lucrez în Moldova”, spune Natalia Mihai, care munceşte la fabrică de doi ani.

Produsele sunt distribuite în magazinele şi reţelele de supermarkete din ţară, iar reacţiile cumpărătorilor sunt dintre cele mai bune. „Anume acest lucru ne încurajează să activăm în continuare. La producerea biscuiţilor utilizăm doar cele mai bune ingrediente, pentru că ţinem la calitate şi la cumpărătorii noştri”, afirmă proprietarul fabricii, care intenţionează să-şi extindă afacerea, iar primul pas în acest sens ar fi achiziţionarea unui sediu propriu.

 

 

Rezultatele PARE 1+1
 
Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 cu suficiente rezerve şi critici, dar s-a dovedit a fi unul viabil, reuşind pe parcursul a şase ani să atragă în economie investiţii de peste 386,5 mil. lei din partea migranţilor moldoveni. Beneficiarii Programului au iniţiat şi dezvoltat nu doar domenii tradiţionale, dar şi activităţi noi pentru Republica Moldova, cum ar fi afaceri în domeniul biomasei - peleţi şi brichete, energie verde. În cultura vegetală au fost introduse produse inovative, precum creşterea migdalului, salciei energetice, armurarului etc. De asemenea, beneficiarii Programului au creat primele ferme de creştere a melcilor, viperelor, chinchilelor etc.

Studiile arată că geografia migranţilor care au accesat Programul PARE 1+1 este destul de extinsă, cei mai mulţi dintre ei fiind din Italia - 50% şi Rusia - 15%. De asemenea, Programul a reuşit să atragă resurse ale migranţilor din România, Irlanda, Coreea, Germania, Grecia, Franţa etc. PARE 1+1 a contribuit la crearea a 371 de noi întreprinderi, ceea ce reprezintă circa 48% din totalul Beneficiarilor Programului.

„Pe parcursul a cinci ani, alocările statului au crescut de la 10 mil. lei în 2011 la 50 mil. lei în 2016. Pe parcursul întregii perioade de derulare a Programului investiţiile au fost finanţate cu suportul Uniunii Europene, suma totală a granturilor acordate fiind de circa 133 mil. lei. Aceste resurse la rândul lor au atras investiţii în economie de circa 386, 5 mil. lei din partea migranţilor, respectiv fiecare leu acordat sub formă de grant a generat circa 2,9 lei investiţii în economie”, spune Iulia Iabanji, Directorul general al Organizaţiei de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), responsabilă de implementarea programului PARE 1+1.

 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 28.09.2016 09:02:20 Victor
    Nu stiu daca totul este bine si frumos cum este de scris in articol, in Moldova or ce afacere nu luati se vedeti numai PROBLEME.
  • 29.09.2016 09:09:02 Fima
    De ce atunci nu avem cresterea PIB daca tot sa dezvolta si creste?
  • 10.10.2016 09:05:25 Nicolae
    Trebeue sa fim sincer, cu banii UE programa se dezvolta...
  • 17.10.2016 09:02:04 Galaina
    Clar, ca statu trebue sa fie mai activ si propuna mai multe investitii la PERE 1+1.
  • 11.01.2017 12:18:13
  • 23.10.2017 05:25:29
  • 29.08.2019 12:20:20

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
2506642
Vizitori unici:
5313483

WebArt Pro