Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Un nou nivel al infrastructurii de irigare

Mariana TABUNCIC | Companii & Proiecte

O agricultură performantă nu are sorţi de izbândă fără un sistem performant de irigare. Acest lucru este demonstrat cu prisosinţă de ţările în care natura nu este atât de generoasă la capitolul ploi şi umiditate, dar care, datorită irigării, au reuşit să transforme agricultura în una din cele mai importante surse de venit. Este, de exemplu, cazul Turciei, unde, deşi ploile sunt o raritate meteorologică, fructele şi legumele sunt cultivate la scară largă, sistemele de irigare fiind condiţia esenţială pentru reuşita afacerii în agricultură. Treptat, lucrurile încep să se schimbe şi în Moldova, ţara fiind transformată în acest an într-un adevărat şantier de reabilitare a sistemelor de irigare.

Construite încă în anii `60-`70 ai secolului trecut, sistemele de irigare din Republica Moldova nu mai funcţionează de mult la capacitatea de altă dată, fiind total sau parţial distruse. Mai mult, reţelele defecte cauzează pierderi enorme de apă şi costuri exagerate de curent electric. Aflată între două râuri bogate în apă, Nistru şi Prut, având tradiţii în agricultură, ar fi păcat ca Moldova să nu beneficieze de oportunitatea de a-şi reabilita sistemele de irigare, astfel încât agricultura să nu mai depindă de ”capriciile” vremii.  

În anii 2014-2015 Moldova urmează să valorifice cele $123 mil. oferite de guvernul SUA prin intermediul Programului Compact, realizat de Fondul ”Provocările Mileniului”, pentru ”Tranziţia la agricultura performantă”, inclusiv reabilitarea a până la 11 sisteme de irigare, pentru care au fost alocate $80 mil. Drept rezultat, peste nouă mii de producători agricoli vor benefica de apă pentru irigarea a 15 mii de hectare de terenuri agricole. Toate lucrările urmează să fie finalizate către luna august a anului 2015, când se încheie şi termenul de realizare al Programului Compact.

Companiile contractante pentru reabilitarea sistemelor de irigare sunt străine, cu o vastă experienţă în domeniu. Una dintre acestea este compania franceză SADE, care reabilitează patru sisteme de irigare (la Jora de Jos, Blindeşti, Grozeşti şi Leova), cu un buget total de $34,5 mil. pentru trasarea a 160 km de reţele de apeduct, construirea a şapte staţii de pompare cu 74 de pompe, care vor avea un debit de 1000 metri cubi pe oră.

Având în spate experienţa companiei SADE în reabilitarea sistemelor de irigare, managerul companiei în Republica Moldova, Anthony Mauger, se arată încrezător că echipa SADE va face faţă cerinţelor trasate de beneficiar.

Ţevile care sunt instalate în procesul de construcţie a noului sistem de irigare sunt din polietilenă cu densitate înaltă şi au o durată de viaţă de peste 60 de ani. Acestea vor substitui ţevile din azbest, care nu mai corespund cerinţelor tehnice şi de mediu. SADE lucrează doar cu furnizori din Europa care asigură o calitate bună a materialelor şi respectă termenii de livrare.

În decembrie 2013 compania nu avea niciun angajat în Moldova, acum însă numărul acestora este de 100, iar peste o lună compania va avea deja 120 de angajaţi a căror misiune este de a realiza proiectul în termenii şi condiţiile convenite în contract.

Anthony MAUGER: Persoanele angajate sunt din România şi Moldova, dar şi specialişti din şase ţări cu experienţă în domeniu. Sosind într-o ţară nouă, venim şi cu experţii noştri care vor dezvolta proiectul în cele mai bune condiţii. În acelaşi timp, nu ne putem permite să aducem doar resurse umane din exterior, pentru că asta ar însemna că nu dezvoltăm nimic, iar noi dorim ca la finalizarea proiectului să nu plecăm din Moldova, ci să rămânem pe această piaţă şi să lucrăm la realizarea altor proiecte interesante.

Compania, care are un centru regional la Bucureşti, a venit în Moldova cu 30 de utilaje din România, a achiziţionat noi echipamente din Franţa şi a investit 330 mii de euro în timp de patru luni, toate cu un singur scop – să dezvolte o filială SADE în Moldova. ”Front de lucru aici există foarte mult, în special în domeniul specific activităţii noastre – construcţia reţelelor de apă şi canalizare, gaz, electricitate, parcuri eoliene, staţii de pompare şi de epurare. Experienţa pe care o avem ne permite să fim încrezători că vom reuşi să construim aici o companie durabilă”, spune Anthony Mauger.

Pentru a-şi consolida poziţiile pe piaţa din Republica Moldova, managerul companiei este convins că, pe lângă realizarea eficientă a proiectului, mai este necesară integrarea în cultura moldovenească. ”Trebuie să ştim cum se lucrează aici, pentru că venim din culturi diferite, respectiv, problemele le abordăm tot diferit. Cert este că nu avem timp de pierdut şi nu ne putem permite să comitem greşeli, pentru că acestea ne pot costa”, afirmă managerul companiei.■

 

Comentarii [6]

Comentariu
  • 25.02.2015 10:06:10 dan
    buna eu vreau sa lucrez la lucru
  • 25.02.2015 10:07:07 dan
    buna
  • 17.11.2016 10:48:35
  • 13.05.2017 06:05:12
  • 15.03.2018 03:09:04
  • 19.02.2021 12:36:41

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2516327
Vizitori unici:
5338624

WebArt Pro