Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Moldoveanca de la Stockholm School of Economics

Adriana SOLOVEI | Studii & Experienţă

Stockholm School of Economics (SSE) este una dintre cele mai prestigioase şcoli de economie din lume, fiind clasată pe locul 26 în topul internaţional QS al Universităţilor de Economie. În cadrul prestigioasei instituţii au ajuns să înveţe şi studenţi din Republica Moldova, care reprezintă cu brio ţara peste hotare, demonstrând că sunt, cel puţin, la fel de talentaţi ca şi semenii lor din UE.

Universitatea are sediul central în Stockholm, Suedia, dar are deschise şi două filiale: la Riga, Letonia, şi la Sankt Petersburg, Rusia. Din anul 2011, filiala din Riga acordă 20 de burse de studii cu finanţare deplină care acoperă costul studiilor şi cazarea, pentru tineri din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Belarus. Ana Efros, o tânără de 22 de ani, absolventă a liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău, face parte din prima generaţie de studenţi moldoveni care au mers la SSE Riga, absolvind de curând anul II de studii.

În 2011, peste 50 de studenţi moldoveni au concurat pentru cele 10 burse oferite de Guvernul suedez pentru Republica Moldova. Procesul de aplicare a constat în trei etape - îndeplinirea formularului de aplicare on-line, susţinerea examenelor de admitere la matematică, logică şi engleză, ultima etapă, decisivă, fiind interviul cu reprezentanţii administraţiei Universităţii. Etapa a doua şi a treia au avut loc la Chişinău.

Universitatea favorizează internaţionalismul şi diversitatea printre studenţi, prin urmare, studenţilor din Moldova nu le-a fost greu să se integreze în noul mediu academic. „Toţi studenţii sunt puşi în situaţia de a se adapta unei noi ambianţe, pentru că este un mediu internaţional, iar engleza este o limbă străină pentru toţi. Însă, sincer vorbind, prima lună este atât de încărcată cu lecţii, proiecte şi activităţi încât studenţii nici nu au timp să se gândească la toate schimbările care au loc. Iar la sfârşitul lunii se trezesc deja că s-au adaptat fără să fi fost conştienţi de acest proces. Profesorii sunt excepţionali, fiind mereu deschişi spre comunicare. Aş îndrăzni să spun că există un pic de invidie din partea unor colegi, din cauza bursei pe care o primim. Dar asta nu stă în calea formării relaţiilor de prietenie, ba chiar creează o concurenţă sănătoasă în procesul de obţinere a performanţelor academice”, spune Ana.

Printre principalele avantaje oferite de Universitatea din Riga, pe lângă cadrele didactice profesioniste şi studiile de calitate, se numără şi cooperarea cu organizaţii şi companii de prestigiu, precum L’Oreal Paris, Oriflame, KPMG,  Ernst & Young, P&G, AirBaltic, Danone, Nestle etc., în scopul obţinerii experienţei practice de către studenţi, dar şi stabilirea contactelor şi crearea de networking cu adevăraţi profesionişti. De asemenea, studenţii au oportunitatea de a merge pentru un semestru sau un an într-o altă Universitate europeană, prin intermediul programului de burse Erasmus.

Deşi a avut posibilitatea să-şi desfăşoare stagiul de practică la una dintre companiile partenere ale Universităţii, Ana a ales să vină acasă, unde a avut oportunitatea, datorită statutului de student SSE Riga, să-şi facă practica timp de o lună la Curtea de Conturi a Republicii Moldova.

Ana spune despre oraşul Riga, că puţine lucruri mai amintesc acum de faptul că acesta a fost capitala unei republici sovietice. „Riga este un oraş european, cu o frumoasă şi bogată arhitectură. Îmi place că acest oraş promovează toate formele de artă şi oferă oportunităţi excepţionale pentru cei pasionaţi de operă, teatru, balet, dansuri, muzică, arhitectură, pictură etc. Aici poţi întâlni oameni din toate colţurile lumii care s-au aventurat să cunoască această regiune şi s-au mutat cu traiul aici. Cu părere de rău, condiţiile meteorologice sunt unicul lucru care mă împiedică să spun că acest loc este perfect pentru mine. Este greu să fii voioasă şi veselă când timpul este posomorât, ploios şi rece aproape tot anul”, remarcă Ana.

Spre deosebire de mulţi alţi studenţi moldoveni care studiază peste hotare, Ana Efros susţine că după terminarea studiilor îşi doreşte să se întoarcă acasă, în Moldova. Aici vrea să activeze în domeniul marketingului sau în cadrul Agenţiei Suedeze pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

Anul acesta, interviurile de admitere pentru candidaţii din Republica Moldova la SSE Riga au avut loc în data de 27 mai. În rezultat, alţi nouă tineri moldoveni au fost admişi să-şi facă studiile în cadrul Universităţii.

Este îmbucurător faptul că tot mai mulţi studenţi moldoveni aleg să-şi facă studiile peste hotare, fiind trataţi cu încredere de către universităţile-gazdă. Dar cel mai îmbucurător fapt este că după finalizarea studiilor, mulţi dintre aceştia aleg să revină acasă, pentru a implementa în practică experienţa obţinută peste hotare şi a contribui, astfel, la dezvoltarea Republicii Moldova.■

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 22.08.2013 07:35:34 Horia
    Asta este SUCCES!!!
  • 26.02.2014 03:28:25
  • 22.12.2016 09:54:43
  • 21.06.2017 08:24:50

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2507746
Vizitori unici:
5318059

WebArt Pro