Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Moldova Business Week: potenţial există

Alexandra MARIN | Forum & Rezultate

Oamenii de afaceri, investitorii străini, diplomaţii şi reprezentanţii autorităţilor care şi-au dat întâlnire la Chişinău şi în regiunile ţării în perioada 5-12 iunie 2014 la „Moldova Business Week” au convenit să-şi unească eforturile pentru a dezvolta economia Republicii Moldova. Concluzia unanimă a participanţilor la cel mai important eveniment economic al anului este una optimistă: Moldova are potenţial, iar dorinţa de a-l valorifica este mare.

Crearea unui climat investiţional favorabil, importanţa atragerii investiţiilor străine sau modernizarea economiei Republicii Moldova sunt doar câteva dintre afirmaţiile care au răsunat pe parcursul săptămânii investiţionale „Moldova Business Week”, organizate de MIEPO în colaborare cu Ministerul Economiei.

Timp de o săptămână, la Chişinău s-au aflat numeroşi oameni de afaceri atât din ţară, cât şi din străinătate, care au încercat să stabilească noi contacte pentru ca ulterior acestea să ia forma unor afaceri. De asemenea, toate evenimentele organizate în cadrul acestei săptămâni au fost concepute ca o platformă de comunicare între autorităţi şi mediul de afaceri, în speranţa că se vor auzi unii pe alţii şi, împreună, vor încerca să identifice soluţii pentru îmbunătăţirea mediului investiţional.

Oamenii de afaceri au salutat organizarea evenimentelor din cadrul săptămânii investiţionale, pe care le-au perceput drept o modalitate în plus de a face schimb de experienţă, însă, în acelaşi timp, nu s-au sfiit să spună răspicat că mediul de afaceri rămâne a fi unul slab dezvoltat, cu multiple probleme, iar susţinerea statului nu este pe măsura aşteptărilor lor. Problemele enunţate de mediul de afaceri ţin de reglementarea excesivă a activităţii de antreprenoriat, birocraţie, corupţie, monopol în diferite sectoare, lipsa pieţelor de desfacere, competitivitate scăzută a mărfurilor şi produselor exportate, rate mari la creditele acordate de bănci etc.

Autorităţile recunosc existenţa acestor probleme, însă dau asigurări că depun toate eforturile pentru a le soluţiona. Principalul scop al Guvernului este schimbarea modelului de dezvoltare economică a ţării, bazat pe importuri şi transferuri băneşti de peste hotare, şi construirea unui model care va permite nu doar exportul forţei de muncă, dar a mărfurilor şi serviciilor competitive. Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, se arată convins că acceptarea regulilor de joc din cadrul UE va spori semnificativ competitivitatea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară şi va face economia moldovenească mai puternică.

Ministrul este sigur că modernizarea ţării este inevitabilă, însă pentru a realiza acest obiectiv este necesar ca toţi să conştientizeze importanţa transformărilor prin care trece ţara. Valeriu Lazăr dă, astfel, de înţeles că nu toţi cei de la guvernare înţeleg importanţa schimbărilor care au loc.

Respectiv, atunci când acest lucru nu se conştientizează la nivel înalt, nu prea are rost să ne facem iluzii că situaţia se va îmbunătăţi. Schimbarea lucrurilor spre bine este posibilă doar atunci când, metaforic vorbind, toţi vor trage în aceeaşi direcţie.

În cadrul săptămânii investiţionale au răsunat numeroase afirmaţii interesante atât din partea mediului de afaceri, cât şi a autorităţilor. Acestea vizează problemele din domeniu, dar şi identificarea unor soluţii. Cert este că primul pas spre îmbunătăţirea calităţii mediului investiţional ar fi ca oamenii de afaceri şi autorităţile să se audă unii pe alţii, după care să meargă pas în pas.■

 

Comentarii [5]

Comentariu
  • 23.06.2014 04:46:12
  • 31.07.2014 03:17:04 Vladimer
    By all accounts, Romania was not great last night so is rynlieg on a good televote. It is on after a break and may be one of those nice songs that people like but don't vote for.My napkin - for what it's worth:Russia Moldova Ireland Albania Hungary Iceland Israel Greece Austria Denmark Missing out: Montenegro Latvia Romania(!) Switzerland Belgium Finland San Marino Cyprus
  • 31.07.2014 05:14:35 Ramesh
    Oh no, it looks like I added it three times. I thought it didn't work at all. No wnoder why I am on three times. The funny thing (which is so embarassing) is that each time I tried to redo it, I used a different picture. Can someone just keep the first one.
  • 15.04.2015 08:56:16
  • 30.05.2021 12:03:47

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
13
Afişări de site:
2521103
Vizitori unici:
5353097

WebArt Pro