Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Sprijin pentru economie

Andrei NIKOLAI | Parteneri & Asistenţă

În timp ce unii factori de decizie critică insistent cooperarea cu UE şi pun la îndoială necesitatea aprofundării acesteia, UE răspunde cu noi proiecte investiţionale. Astfel, la începutul lunii aprilie, la Chişinău a fost lansată EU4Business-EBRD – prima linie de creditare din Republica Moldova ce îşi propune să ajute companiile moldoveneşti să valorifice oportunităţile Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA).

Linia de creditare EU4Business-EBRD vine să ofere suport investiţional întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) locale pentru a îmbunătăţi calitatea produselor şi a moderniza serviciile în scopul alinierii acestora la standardele UE. În cadrul noii linii de creditare, la sfârşitul anului 2016, BERD a oferit un împrumut de 10 mil. euro pentru Mobiasbanca - Groupe Société Générale, care, la rândul său, va acorda credite cu o componentă de grant de 10-15% întreprinderilor mici şi mijlocii din RM.

Prezent la ceremonia de lansare, şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, a declarat că această linie de credit „va ajuta la schimbarea spre bine a vieţii oamenilor din Moldova, prin suport concret pentru dezvoltarea afacerilor”.

„Împreună cu partenerii noştri de la BERD vă ajutăm să implementaţi reforme care sunt indispensabile dezvoltării şi să valorificaţi la maximum oportunităţile oferite de DCFTA pentru succesul economic al RM”, a spus oficialul, precizând că „UE oferă oportunităţi nu doar pentru companiile mari, dar şi pentru IMM”.

Răspunzând celor care au o atitudine sceptică faţă de UE şi viitorul ei, Pirkka Tapiola a accentuat faptul că Europa „rămâne în continuare cel mai de succes continent de pe glob, al cărui model economic se bazează pe clasa de mijloc, care la rândul său se bazează pe IMM”.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Dmitri Gvindadze, şeful biroului BERD la Chişinău, a menţionat că „un sector privat de succes reprezintă piatra de temelie a dezvoltării economice a Moldovei şi cu această nouă linie de creditare BERD continuă să susţină întreprinderile locale”.

„Linia de creditare, cât şi suportul UE, vor ajuta la perfecţionarea standardelor şi serviciilor, astfel încât întreprinderile să poată valorifica noile oportunităţi oferite de DCFTA. Acest lucru este în beneficiul tuturor: al sectorului privat, al consumatorilor locali şi celor europeni, şi a întregii populaţii a Republicii Moldova – toţi au de câştigat în rezultatul impulsionării comerţului regional şi integrării investiţionale, care stimulează creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă”, a menţionat şeful biroului BERD la Chişinău.

Dmitri Gvindadze, de asemenea, a declarat că BERD este foarte mulţumită de cooperarea cu Mobiasbancă. În acelaşi timp, el şi-a exprimat speranţa că reformele implementate în sectorul bancar în ultima perioadă vor contribui la sporirea nivelului de transparenţă şi în alte bănci, astfel încât BERD să poată coopera şi cu alte instituţii financiare. „Dorim ca şi alte bănci comerciale să beneficieze de astfel de linii de creditare, însă pentru aceasta este nevoie de mai multă transparenţă”, consideră Dmitri Gvindadze.

Directorul comercial pentru Corporate Banking la Mobiasbanca - Groupe Société Générale, Elena Guzun, a evidenţiat faptul că Mobiasbancă dezvoltă parteneriate cu instituţii financiare europene pe axa atragerii fondurilor internaţionale în cele mai favorabile condiţii de finanţare pentru clienţi, inclusiv cu componenta de grant, şi sprijină IMM-urile să-şi fortifice capacitatea de dezvoltare şi competitivitatea. „Considerăm că prin acest efort noi contribuim direct la dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, ceea ce va impulsiona creşterea economiei naţionale”, a afirmat Elena Guzun. Potrivit ei, Mobiasbancă - Groupe Société Générale cooperează cu BERD din 1996 şi are deja semnate 13 linii de creditare prin intermediul cărora au fost implementate peste 1 200 proiecte.

Elena Guzun a ţinut să menţioneze că interesul faţă de proiectul EU4Business-EBRD este destul de mare, lucru demonstrat de faptul că din cele 10 mil. euro oferite de BERD la sfârşitul anului trecut, 3 mil. euro au fost deja valorificate.

Solicitată de corespondentul PROFIT să precizeze cât la sută din mijloacele financiare oferite de BERD anterior au fost valorificate, Elena Guzun a spus: „Liniile de finanţare cu componentă de grant au fost valorificate în proporţie de 100%. Aceste proiecte sunt interesante pentru clienţi, dat fiind faptul că după finalizarea proiectului ei primesc înapoi de la 10% la 15% din valoarea lui. Astfel, componenta de grant este un foarte bun factor motivant pentru clienţi de a implementa asemenea proiecte şi de a rambursa integral creditele oferite”.■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 28.04.2017 05:03:33 Jibutti
    Ei dau toate credite numai pentru Mobiasbanca, de ce?
  • 02.05.2017 08:19:54 David
    BERD da bani si sustina Moldova, da de ce nu da bani la toti bancii?

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2518220
Vizitori unici:
5345354

WebArt Pro