Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Noi orizonturi antreprenoriale

Ilona NAVRUC | Program & Tineri

Dezvoltarea antreprenorialului în rândul tinerilor este o prioritate pentru multe ţări europene, dat fiind faptul că tinerii constituie motorul dezvoltării socio-economice. Această tendinţă se observă în ultimii ani şi în Republica Moldova, care, prin diverse programe, susţine iniţiativele tinerilor în dezvoltarea unei afaceri. Scopul principal al acestor programe este de a reduce fluxul migraţiei populaţiei apte de muncă.

În scopul facilitării iniţierii afacerilor şi motivării tinerilor pentru desfăşurarea activităţilor de antreprenoriat, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a lansat programul naţional „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”, care urmează a fi realizat în perioada anilor 2018-2020.

Programul îşi propune înrolarea a circa 600 de tineri în procesul de generare a ideilor de afaceri şi instruirea şi asistarea a cel puţin 540 de tineri în iniţierea dezvoltării afacerilor inovatoare. De asemenea, în cadrul programului, urmează a fi acordată finanţare nerambursabilă în mărime de 180 mii lei pentru 250 de afaceri iniţiate şi dezvoltate de tinerii întreprinzători, inclusiv 10% de tinerii defavorizaţi, precum şi crearea şi menţinerea a cel puţin 400 de locuri noi de muncă, preponderent, 70% în zonele rurale.

Secretarul General de Stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a salutat lansarea Programului şi a subliniat că motivarea tinerilor pentru desfăşurarea activităţilor de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat iniţierea acestui program cu finanţare din bugetul de stat.

Iulia COSTIN: Tinerii reprezintă un sfert din populaţia ţării şi constituie o componentă strategică a unei dezvoltări durabile. Statisticile ultimilor ani arată că, din totalul populaţiei care munceşte, se atestă o descreştere a ponderii persoanelor tinere ocupate, iar şomajul în rândul tinerilor rămâne la un nivel destul de înalt comparativ cu alte grupuri de vârstă sau media la nivel de ţară. Principala problemă pentru tinerii întreprinzători rămâne a fi accesul la resurse financiare uşor accesibile. Prin acest program, ne propunem integrarea tinerilor din R. Moldova în circuitul economic şi facilitarea lansării şi dezvoltării afacerilor.

Potrivit Iuliei Costin, pentru implementarea Programului cu o durată de trei ani vor fi alocaţi 60 de mil. de lei din bugetul de stat.

Directorul General Interimar al ODIMM, Petru Gurgurov a menţionat, în cadrul evenimentului de lansare, că ODIMM va susţine tinerii antreprenori la toate etapele de implementare a proiectului investiţional, atât prin dezvoltarea cunoştinţelor antreprenoriale şi a capacităţilor practice, amplificarea abilităţilor în prezentarea propriei afaceri, cât şi prin finanţarea celor mai viabile proiecte investiţionale.

Petru GURGUROV: În prezent, tinerii din R. Moldova sunt vulnerabili din cauza lipsei de experienţă şi a abilităţilor practice, a numărului limitat de locuri de muncă, dar şi a lipsei de încredere. La program pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, care au lansat sau îşi propun să lanseze o afacere, în special, în zonele rurale. Derularea programului include 4 etape, care ţin de implementarea propriu-zisă a programului: identificarea ideilor de afaceri, concursul notelor de proiect, finanţare şi monitorizare post-finanţare.


Prezenţi la eveniment beneficiarii altor proiecte ale ODIMM au salutat lansarea noii iniţiative.

Irina Cazacu a dezvoltat o afacere în domeniul stomatologiei pediatrice specializate. Cu ajutorul programelor „Femei în afaceri” şi „Pare 1+1” a achiziţionat utilaje performante care îi permit să presteze servicii de înaltă calitate.

Irina CAZACU: Am activat peste cinci ani în clinicile private şi de stat din Federaţia Rusă. Ulterior, am revenit acasă şi împreună cu soţul, şi el stomatolog de profesie, am decis să lansăm propria afacere - să deschidem clinica „DaVinci Dental Clinic”. Calculele iniţiale au arătat că era vorba de o investiţie foarte mare. Acest lucru ne-a înspăimântat la început. Ulterior, am aplicat la două proiecte şi am obţinut finanţare prin intermediul ambelor. A fost relativ simplu să prezentăm pachetele de documente necesare pentru a primi finanţare. Recomand tuturor tinerelor antreprenori să aplice la astfel de proiecte. Fiţi deschişi şi profitaţi de ele.

Un alt tânăr ambiţios care a beneficiat de susţinere din partea ODIMM este Mircea Ţîra, fondatorul unei companii specializate în domeniul procesării şi prelucrării mierii.

Mircea ŢÎRA: Eu compar antreprenoriatul din R. Moldova cu vânzarea încălţămintei în Africa. În permanenţă poţi să abordezi businessul din R. Moldova cu plânsete şi cu tristeţe sau poţi să vii cu o iniţiativă şi să-ţi dai seama că în Africa nu vinde încă nimeni încălţăminte. În R. Moldova ducem lipsă de multe servicii şi produse. Deci, dacă încerci să penetrezi piaţa cu un produs sau serviciu nou, cu ambiţie şi iniţiativă vei avea succes. În prezent, sunt la a treia afacere. Primele două au fost un eşec. Astăzi, mă ocup de procesarea mierii. Este o afacere foarte complicată, dar prin multă muncă am reuşit să pătrundem pe piaţa din România şi Italia. Am investit în această afacere foarte mult timp, curaj, energie şi bani. La ODIMM am găsit tot sprijinul de care aveam nevoie - au fost cei care m-au îndrumat la etapa iniţială. Sfatul meu tinerilor antreprenori este să acţioneze. Nimic nu defineşte succesul mai bine decât acţiunea. Acţiunea zi de zi face ca o idee să devină realitate, iar un plan să devină o afacere. Şi chiar dacă uneori acţionezi greşit - este mult mai bine decât să nu acţionezi deloc.


În loc de concluzii

În ultimii ani, în RM au fost lansate mai multe proiecte care au drept scop susţinerea mediului de afaceri, inclusiv în rândul tinerilor. Nu excludem că în multe cazuri accesarea fondurilor poate fi dificilă, dar fiind multitudinea documentelor care urmează a fi prezentate şi a cerinţelor ce trebuie îndeplinite. Totuşi, mulţi dintre cei care încearcă - reuşesc, iar acest lucru bucură. Ne dorim ca numărul tinerilor antreprenori să crească de la an la an, iar exemplu lor să inspire şi alţi tineri să dezvolte o afacere acasă, în R. Moldova.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 28.03.2019 02:12:21
  • 28.03.2019 06:25:25 Leroi
    Vrem fapta da aici ne dati numai vorbe.
  • 06.10.2019 04:39:17

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2517666
Vizitori unici:
5341727

WebArt Pro