Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

BNM a decis: Kroll Associates

Ruxanda ENACHI | Investigaţie internaţională

La finele lunii ianuarie, în rezultatul unui concurs internaţional, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a selectat compania Kroll Associates UK Limited pentru a investiga o serie de tranzacţii dubioase efectuate la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Primul-Ministru desemnat, Iurie Leancă, îşi pune mari speranţe în această investigaţie, în timp ce experţii susţin că decizia demonstrează incapacitatea BNM de a-şi îndeplini eficient atribuţiile.

La concursul anunţat la finele anului 2014 de BNM au participat patru companii cu renume internaţional în domeniul auditului şi consultingului, iar câştigătoare a fost desemnată compania înregistrată în Marea Britanie Kroll Associates UK Limited. Celelalte trei firme internaţionale de audit înscrise în concurs fac parte din grupul numit Big Four: Ernst & Young, KPMG şi PricewaterhouseCoopers.

Contractul semnat cu Kroll prevede că aceasta va investiga tranzacţiile de la Banca Economii, Banca Socială şi Unibank. În rezultat, urmează să fie identificate căile tranzacţiilor suspecte, precum şi determinate modalităţile de recuperare a activelor băncilor.

,,În prima etapă a investigaţiei, care va dura o lună, compania va analiza tranzacţiile suspecte din aceste bănci, persoanele implicate, va stabili care au fost fluxurile financiare şi unde au fost transferate. De asemenea, compania va propune elaborarea unei strategii pe termen lung, care va permite Republicii Moldova să le recupereze”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, care afirmă că ,,Kroll nu va substitui obligaţiile BNM în calitate de regulator al sistemului bancar”.

Iniţiativa efectuării unui audit internaţional vine din partea premierului Iurie Leancă şi a fost făcută la începutul lunii decembrie 2014 după ce BNM a depistat în luna noiembrie 2014 ,,tranzacţii deosebit de mari”, ce se ridică la câteva miliarde de lei, între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Tot atunci, BNM a introdus o administrare specială în primele două bănci, desemnând administratori proprii şi interzicând o serie de operaţiuni.

,,Dacă acum cei vinovaţi nu vor fi traşi la răspundere, mă tem că cetăţenii noştri vor pierde cu totul încrederea în elitele politice, în capacitatea instituţiilor statului şi în viitorul său. Este în interesul tuturor nu doar să accepte această investigaţie, dar să şi-o dorească. Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidaţi şi cei care au furat să fie pedepsiţi”, a spus încrezător Iurie Leancă.
Pe de altă parte, experţii consideră că efectuarea unei investigaţii internaţionale demonstrează incapacitatea BNM de a aprecia obiectiv starea de lucruri din cadrul sistemului bancar.

Vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie, Elena Gorelova, afirmă că ,,multiplele ,,istorii bancare”, cum ar fi Banca de Economii, Banca Socială, Unibank, pur şi simplu, nu ar fi apărut dacă BNM îşi îndeplinea eficient atribuţiile”.

,,Prin această investigaţie internaţională BNM îşi demonstrează incapacitatea de a controla situaţia din sistemul bancar şi de a reglementa eficient activitatea băncilor comerciale. Investigaţia presupune timp şi bani. Totodată, nu există garanţia că în baza rezultatelor acesteia vor fi întreprinse măsuri eficiente care vor îmbunătăţi situaţia. Astfel de acţiuni trebuiau şi puteau fi întreprinse de BNM mai devreme şi fără o investigaţie internaţională”, susţine Elena Gorelova.

 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 17.02.2015 07:44:22 Inga
    Ilan Sor trebue sa spune cine si chit a furat banii de la BEM?
  • 26.02.2015 07:15:16
  • 15.11.2016 10:01:34
  • 02.06.2017 01:54:33
  • 15.03.2018 07:20:40
  • 21.06.2018 08:41:21
  • 06.12.2019 08:43:56

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2507727
Vizitori unici:
5317976

WebArt Pro