Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Finalul fericit al unui proiect european

Mariana TABUNCIC | Remitenţe & Investiţii

În perioada 1 aprilie 2011 – 21 ianuarie 2014, în Republica Moldova s-a desfăşurat proiectul „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, realizat de Asociaţia „Hilfswerk Austria” în Moldova, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Ajuns la final, proiectul a tras linia şi a făcut bilanţul - peste 500 de migranţi moldoveni şi beneficiari de remitenţe au fost instruiţi cum să-şi lanseze şi să dezvolte propriile afaceri, în rezultat fiind iniţiate şapte afaceri în mediul rural, care au creat în total 22 de locuri noi de muncă.

„Un proiect mic, dar cu ambiţii mari”. Astfel a fost apreciat de organizatori acest proiect care, pe parcursul a mai bine de trei ani de zile, prin intermediul diverselor acţiuni, a încercat şi a reuşit, într-o măsură mai mare sau mai mică, să convingă migranţii să investească nu doar în consum, dar şi în afaceri. Proiectul a contribuit la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul migranţilor, întărindu-le convingerea că şi în Moldova pot fi făcute afaceri.

Proiectul s-a desfăşurat în patru raioane - Teleneşti, Şoldăneşti, Orhei şi Rezina. În rezultat, şapte moldoveni care au acumulat un capital iniţial muncind peste hotare au fost ajutaţi să lanseze şi să dezvolte afaceri acasă, primind susţinere financiară de la 9 la 15 mii de euro. Domeniile în care moldovenii au decis să investească sunt dintre cele mai diverse – apicultură, prelucrarea metalului forjat, reparaţia mijloacelor tehnice agricole, creşterea iepurilor, producerea, ambalarea şi comercializarea făinii de porumb, cultivarea coacăzei şi a agrişului. Important este că toate afacerile au fost lansate în mediu rural, acolo unde în ultimii ani are loc un proces masiv de migraţie a populaţiei, iar investiţiile din partea statului ajung cu dificultate.

Pirkka TAPIOLA, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău: Asemenea proiecte pot reduce sărăcia nu doar în familiile beneficiarilor, dar şi în comunităţile în care aceştia trăiesc. Migraţia poate contribui la dezvoltarea ţărilor de origine, dacă banii câştigaţi în străinătate sunt investiţi în activităţi, cum ar fi lansarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Însă pentru aceasta statul trebuie să creeze condiţii mai bune pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Victor KOROLI, managerul proiectului: Еste cunoscut faptul că moldovenii îşi construiesc case, garduri, cumpără maşini. Utilizând banii doar pentru consum, aceştia la un moment dat se termină şi oamenii pleacă din nou peste hotare. Pentru a-i motiva să-şi schimbe viziunea, trebuie să avem un fond de dezvoltare accesibil pentru oricine în Republica Moldova care are o idee de antreprenoriat şi vrea să o dezvolte în interesul comunităţii şi societăţii.

Evident, fenomenul migraţiei nu poate fi stopat. Oamenii nu pot fi împiedicaţi să plece peste hotare, dar nici obligaţi să revină în patrie. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să facem în aşa mod încât fenomenul migraţiei să contribuie la dezvoltarea şi prosperarea economică a ţării.

Vă prezentăm în continuare istoriile de succes a trei migranţi moldoveni care, după ce au muncit peste hotare, au renunţat la străinătate şi au decis să devină stăpânii propriilor afaceri, oferind un exemplu şi pentru alţi migranţi că în Moldova pot fi lansate afaceri de succes.

 

Fierarul de la Negureni

 

Pictor de profesie, Victor Zmuncilă din satul Negureni, raionul Teleneşti, după ce timp de mai mulţi ani a lucrat în calitate de pictor, iar apoi conducător de fanfară şi chiar lemnar, şi-a găsit o nouă pasiune, care pe lângă plăcere îi asigură şi un venit stabil. Acum cinci ani a lansat o afacere în domeniul prelucrării fierului, realizând diverse obiecte din metal forjat care au înfrumuseţat interiorul şi exteriorul a numeroase case din Moldova.

După vreo trei ani munciţi în construcţii la Moscova, Victor Zmuncilă a revenit acasă, cu gândul să renunţe odată şi pentru totdeauna la străinătate. Cu economiile personale, dar şi cu cele ale fratelui, care lucrează în Italia, bărbatul a lansat o afacere în domeniul producerii obiectelor din fier forjat. Zmuvinadorvic-Metal – aceasta este denumirea firmei specializate în prelucrarea fierului, condusă de Victor Zmuncilă.

Pasiunea pentru fierul forjat a apărut acum vreo şase ani, când, pus în situaţia de a munci pe lângă casă, a început să sudeze şi să realizeze diverse obiecte pentru uz casnic. Treptat, a observat că lucrurile progresează şi i-a venit ideea să deschidă o afacere în domeniu.

Clădirea în care se află atelierul de producere a obiectelor din fier forjat a fost cumpărată în urma unei licitaţii. Aceasta era, practic, în totalitate distrusă, însă bărbatul nu s-a descurajat. A reparat-o şi a transformat-o într-un atelier spaţios unde acum se nasc adevărate opere de artă din metal forjat.

A început cu realizarea unor obiecte simple, iar la scurt timp lumea s-a arătat interesată de lucrările lui Victor Zmuncilă şi l-au asaltat cu comenzi. Prin muncă şi dorinţă de a progresa, fierarul a ajuns să realizeze obiecte mult mai complicate, iar astăzi, în palmaresul său se numără peste 300 de obiecte cu valoare de unicat.

Investiţiile făcute până în prezent în dezvoltarea atelierului depăşesc 700 de mii de lei, asta fără a lua în calcul munca angajaţilor. La moment, în atelier lucrează permanent doi angajaţi, iar alţi doi sunt ucenici. Aceştia ridică lunar un salariu de la 2,5 mii lei până la 3-4 mii lei în funcţie de volumul de lucru.

Încetul cu încetul, comenzile au depăşit raza satului Negureni, apoi a raionului Teleneşti, iar acum fierarul are solicitări din diverse localităţi ale ţării. Cei care s-au convins de măiestria lui Victor Zmuncilă revin la Negureni pentru alte comenzi sau îşi împărtăşesc impresiile rudelor, vecinilor, prietenilor şi, astfel, numărul clienţilor se extinde treptat. 
 
Pe lângă persoanele fizice, fierarul are comenzi şi din partea persoanelor juridice. În prezent, lucrează cu primăria satului Chiţcanii Vechi, Teleneşti, pentru confecţionarea pavilioanelor la grădiniţă. Un proiect similar a fost realizat şi la grădiniţa din Negureni, iar acum alte localităţi îşi aşteaptă rândul.

În funcţie de complexitate, o lucrare poate fi realizată de la o zi până la o lună de zile sau chiar mai mult. Victor Zmuncilă spune că preţul obiectelor din fier forjat, depinde de mărimea şi dificultatea fiecărei lucrări în parte, dar dă asigurări că este dispus să negocieze cu fiecare client astfel încât, în final, toţi să rămână mulţumiţi.

Printre planurile de viitor ale lui Victor Zmuncilă se numără extinderea afacerii până la 10 angajaţi şi achiziţionarea unor aparate strict necesare muncii cu fierul. Până acum, cu susţinerea financiară a Asociaţiei „Hilfswerk Austria” în Moldova, care i-a oferit un grant în valoare de 14 800 de euro, bărbatul a cumpărat un aparat de amprentat fierul, care îl ajută să facă desene pe fier, fapt care nu doar îi uşurează munca, dar şi îi permite să facă lucruri frumoase şi cu valoare de unicat.

Bărbatul îşi doreşte din partea statului mai multă susţinere pentru afacerile din mediul rural, care s-ar materializa, în primul rând, prin acordarea unor credite în condiţii mai avantajoase. „Până acum nu am apelat la ajutorul băncilor. Am considerat că este mai rezonabil să investesc în afacere, decât în achitarea creditului la bancă. Încerc să mă descurc cu forţele proprii, deşi este foarte dificil”, recunoaşte bărbatul.

Victor Zmuncilă le dă şi un sfat celor care au plecat sau care intenţionează să plece peste hotare. „Munciţi acasă, lângă familie şi copii, pentru că 10 lei făcuţi cu mâna ta valorează cât o mie făcuţi în străinătate”, este convins cel mai cunoscut fierar din Teleneşti.

(Despre istoriile de succes ale altor doi migranţi moldoveni citiţi în varianta tiparită a revistei).

Comentarii [9]

Comentariu
  • 25.02.2014 07:25:01
  • 31.07.2014 03:43:15 Nicole
    And I was just woidrenng about that too!
  • 26.09.2014 11:49:56
  • 27.04.2016 07:26:40
  • 06.01.2017 03:41:07
  • 18.03.2018 06:55:14
  • 18.01.2019 12:27:31
  • 26.11.2019 04:13:44
  • 02.11.2021 08:24:01

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
15
Afişări de site:
2520426
Vizitori unici:
5351640

WebArt Pro