Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

În joc este soarta ţării

Mariana TABUNCIC | Interviu politic

Sfîrşitul toamnei 2010 a fost unul foarte fierbinte, iar iarna se pare că va şi mai fierbinte, ţinînd cont de faptul că în rezultatul alegerilor din 28 noiembrie nici partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AEI) şi nici PCRM nu au acumulat un număr suficient de voturi pentru alegerea preşedintelui ţării. În aceste condiţii, negocieri aprinse se poartă atît pe eşichierul de stînga, cît şi pe cel de dreapta, iar coloratură politică a viitoarei coaliţii de guvernare este încă una incertă. Corneliu Gurin, expert juridic în cadrul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, crede în posibilitatea refacerii AIE, deoarece în joc este soarta ţării şi vectorul de care se va conduce R.Moldova în viitor.

     Profit: Dle Gurin, cum apreciaţi rezultatele votului din 28 noiembrie 2010?
     Corneliu Gurin: Organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare o apreciez pozitiv, se observă îmbunătăţiri la toate capitolele, au fost depuse eforturi considerabile din partea tuturor subiecţilor implicaţi şi aceste eforturi au dat rezultate bune. În acelaşi timp, rezultatele alegerilor le apreciez drept unele prognozabile, chiar aş putea spune că am prezis cu o eroare de 0,5% procentajul acumulat de primele două partide.
      Profit:  Partidele membre ale AIE au sperat foarte mult că vor reuşi să rupă masiv voturi din electoratul comunist. Acest lucru însă nu s-a întîmplat. Consideraţi că votul acordat PCRM este un vot de neîncredere acordat Alianţei sau, pur şi simplu, electoratul PCRM este unul stabil?
      C.G.: Nu cred că scopul partidelor din AIE, căci anume ele au concurat, nu Alianţa ca entitate politică, a fost să rupă masiv voturi din electoratul PCRM, deoarece alegătorii acestei formaţiuni nu-şi schimbă preferinţele într-un an de zile şi, într-adevăr, există o parte considerabilă de alegători care votează comuniştii. Scopul AIE a fost să demonstreze că există alternativă, că ţara poate fi guvernată altfel şi că orientarea europeană a marii majorităţi a cetăţenilor ţării poate fi susţinută real în ţară şi de partenerii externi.
      Profit: Care au fost motivele pentru care AIE nu a reuşit să adune mai multe voturi în alegeri?
      C.G.: În primul rînd, trebuie să constat că Alianţa s-a confruntat cu cîteva probleme majore: criză economică, deficit bugetar major, instabilitate politică. Din aceste considerente AIE a fost nevoită să aleagă între populismul de campanie electorală şi credibilitatea externă. Reformele iniţiate şi lipsa unor decizii de impact social direct au diminuat din posibilităţile promovării rapide. În acelaşi timp însă au asigurat un anumit realism al abordărilor în guvernarea ţării şi respectarea înţelegerilor cu partenerii externi, care au apreciat foarte mult această poziţie şi au acordat guvernării o susţinere considerabilă. Pe de altă parte, un motiv pentru care PCRM a acumulat multe voturi din partea alegătorilor, este termenul scurt de cînd nu se află la guvernare, după opt ani de control absolut.
      Profit: Credeţi în posibilitatea resuscitării AIE, în condiţiile în care pînă la alegeri am fost martori la mari divergenţe în cadrul Alianţei? Vor reuşi liderii AIE să lase la o parte ambiţiile personale şi să negocieze elegant?
     C.G.: Rezultatele alegerilor conturează o doză mare de încredere în partidele AIE şi chiar un anumit optimism social. Orice judecată lucidă observă că alegătorii susţin mai mult ceea ce s-a făcut în ultimul an, decît ce s-a făcut anterior. Din aceste considerente PCRM a pierdut din susţinere. Problema care se pune acum nu sînt ambiţiile personale, ci soarta ţării, vectorul de care se va conduce societatea noastră în viitor. Şi majoritatea argumentelor sînt în sprijinul reconstituirii unei coaliţii politice de orientare europeană, vestică.
     Profit: După scrutinul din 29 iulie 2009, liderii AIE s-au arătat foarte convinşi că vor găsi voturile necesare alegerii şefului statului. Acum se operează exact cu aceleaşi promisiuni. Consideraţi că este corect să se meargă pe formula formării unei coaliţii care nu are numărul necesar de voturi pentru a alege preşedintele?
     C.G.: Scopul principal al coaliţiei de guvernare nu trebuie să fie doar alegerea şefului statului, aceasta deja devine o problemă tehnică, de deblocare a unei crize politico-juridice. Am putea spune chiar că asistăm la o devalorizare a rolului Preşedintelui Republicii Moldova în cadrul puterii, deoarece se constată că lucrurile se pot mişca şi fără un ales special în această funcţie.
     Profit: Reieşind din experienţa scrutinului electoral din 2005, dar şi luînd în calcul criza politică din ultimul an şi jumătate, cînd nu s-a reuşit de patru ori alegerea preşedintelui ţării, crearea unei coaliţii în formula PCRM+PLDM+PDM ar însemna că partidele de dreapta şi-au trădat alegătorii şi ar putea fi taxate la viitoarele alegeri? 
     C.G.: O coaliţie atît de largă ar însemna că în Republica Moldova politicienii au devenit brusc foarte conştienţi, altruişti şi au uitat pentru ce au pledat şi luptat în ultimii cîţiva ani. Şi, într-adevăr, mai mulţi alegători ar aprecia o atare situaţie drept trădare. Însă dacă o asemenea coaliţie ar guverna corect şi stabil patru ani de zile, fără excese şi abuzuri, iar la finele perioadei am avea nişte rezultate foarte frumoase – alegătorii vor uita „trădarea”. Însă cred că este prea puţin posibilă o asemenea situaţie în Moldova, deocamdată.
     Profit: Pe cît de mare este probabilitatea pentru ca la anul să avem din nou alegeri anticipate?
     C.G.: Probabilitatea alegerilor anticipate este mare, dar există şi pot fi puse în aplicare noi mecanisme de evitare a dizolvării Parlamentului. Nici unul dintre partidele parlamentare nu-şi doreşte acest lucru, iar dacă blocajul va veni din partea PCRM, celelalte formaţiuni vor putea explica mai uşor alegătorilor cine este adevăratul vinovat de obstrucţie şi boiсot, deoarece PCRM este o structură endogenă, spre deosebire de componentele AIE, care am putea spune că demonstrează „unitate prin diversitate”.

Comentarii [4]

Comentariu
  • 28.12.2010 02:35:08 alina
    imi pare rau ca interesul tarii este vorba goala, iar in joc sint puse interesele personale. Inca o runda de alegeri anticipare va fi catastrofala pentru Moldova. Treziti-va oameni buni.
  • 26.10.2012 05:47:36
  • 04.05.2013 05:01:50
  • 01.09.2014 01:52:19

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
330
Afişări de site:
2507573
Vizitori unici:
5316673

WebArt Pro