Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Sergiu Sîrbu

Natalia CIUBAROV | 10 lucruri despre

A devenit cunoscut opiniei publice acum doi ani, datorită campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, cînd a reprezentat Partidul Comuniştilor la Comisia Electorală Centrală. În 2010, este ales deputat pe listele aceluiaşi partid. Puţini însă cunosc faptul că, imediat după absolvirea facultăţii, la numai 21 de ani, Sergiu Sîrbu a fost angajat în Aparatul Preşedintelui R.Moldova, unde a activat timp de şapte ani. Despre cum a ajuns să lucreze la Preşedinţie, despre avantajele şi dezavantajele vieţii unei persoane publice sau despre femeia alături de care ar vrea să îmbătrînească, aflaţi din 10 lucruri despre deputatul fracţiunii parlamentare a PCRM, Sergiu Sîrbu.

1. Foştii şefi acum colegi

Am absolvit USM, facultatea de drept, specialitatea dreptul economic. La universitate, am avut norocul să-l am în calitate de lector de criminalistică pe Artur Reşetnicov, care era şi consilier în Aparatul Preşedintelui. Anume el mi-a propus să fac stagiul de practică în Aparatul Preşedintelui, unde am şi fost angajat după absolvirea facultăţii şi unde am lucrat timp de 7 ani în diferite posturi: de la consultant principal pînă la şef-adjunct al Direcţiei drept şi relaţii publice. În acelaşi timp, mi-am continuat studiile, făcînd două masterate: la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedinte, specialitatea management public, şi la Universitatea de Stat, specialitatea drept constituţional. În timpul studiilor pentru cel de-al doilea masterat, l-am avut în calitate de profesor pe dl Victor Puşcaş, judecător la Curtea Constituţională, la lecţiile căruia întotdeauna purtam dezbateri aprinse şi interesante pe subiecte de drept.

Din 2002, cînd am început să lucrez în Aparatul Preşedintelui Vladimir Voronin, am învăţat multe în viaţă. Cu Artur Reşetnicov am putut vorbi de la egal la egal chiar de la bun început, datorită vîrstei apropiate, precum şi pentru că dumnealui mi-a oferit un credit de încredere, stabilind sarcini serioase pentru mine în timp ce lucram la Preşedinţie. Pe domnul Voronin îl respect mult, deoarece mi-a acordat, la doar 21 de ani, şansa de a activa în Aparatul Preşedintelui, ajutîndu-mă, astfel, să avansez pe scara profesională, lucru care, probabil, a stîrnit invidia unor colegi mai în vîrstă şi cu mai multă experienţă. Sînt recunoscător ambilor politicieni pentru faptul că au avut încredere în mine.

2. Intrarea în politică

În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 mi s-a propus să reprezint PCRM ca jurist la Comisia Electorală Centrală. În această calitate au avut loc primele mele apariţii publice. Îmi aduc aminte că eram foarte emoţionat şi comiteam multe greşeli în exprimare.  

Am renunţat la postul pe care îl deţineam în Aparatul Preşedintelui după confirmarea în funcţia de Preşedinte interimar a lui Mihai Ghimpu. Ulterior, timp de doi ani, am reprezentant mai mulţi cetăţeni şi PCRM-ul în diferite procese de judecată şi m-am ocupat de chestiunile juridice ale partidului. În 2010, Plenara Comitetului Central al PCRM a decis să mă introducă pe lista candidaţilor la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Am fost onorat şi plăcut surprins de această decizie.

3 Peste 10 ani

„Să fii şef e o-ntîmplare, să fii om e-un lucru mare”. Din acest motiv nu mi-am trasat niciodată vreun obiectiv de genul în ce funcţie m-aş vedea peste 10 ani. Funcţia azi este, iar mîine nu-i. Dar sînt sigur că voi fi acolo unde cunoştinţele mele vor putea fi utilizate. Dacă echipa PCRM va considera că aş putea contribui la realizarea intereselor alegătorilor noştri într-un anumit domeniu, atunci voi accepta oferta.

4. Meritul civic

În luna mai 2009, Preşedintele Vladimir Voronin a decorat mai mulţi funcţionari de la Preşedinţie şi din alte organe de stat. Am avut onoarea să fiu decorat cu medalia „Meritul Civic” „Pentru activitate prodigioasă în cadrul administraţiei publice”. Am fost surprins de gestul Preşedintelui, precum şi onorat de faptul că am luat înalta distincţie pentru modesta mea activitate.

5. Mandatul de deputat

Am rămas aceeaşi persoană atît în relaţiile cu prietenii, cît şi în cele profesionale. Cînd merg cu microbuzul sau la cumpărături în Piaţa Centrală, oamenii mă întreabă cum de un deputat circulă cu transportul public şi face piaţa de rînd cu toată lumea? Eu însă nu le înţeleg mirarea, deoarece pînă la obţinerea mandatului de deputat nu am făcut afaceri. Prin urmare, nu am maşini luxoase sau angajaţi care să-mi facă munca. Trăiesc din salariu ca şi majoritatea cetăţenilor noştri.

6. Politicienii au ambiţii exagerate

În 2008 am făcut un stagiu în SUA, unde am studiat sistemul politic american. A fost o experienţă utilă, mai ales că am învăţat multe lucruri ce ar fi de folos şi R.Moldova. Politicienii americani, chiar dacă sînt oponenţi politici, discută lejer între ei despre toate problemele, cu scopul de a găsi soluţii în interes naţional. Nu se ţin de putere cu orice preţ, aşa cum se întîmplă la noi. Majoritatea politicienilor noştri nu au cultură politică şi înţelegere. Uneori aceştia au ambiţii exagerate, plasînd interesele cetăţenilor pe planul doi sau chiar trei. Pe de altă parte, americanii ar putea să înveţe de la noi ce înseamnă ospitalitatea. Căci nimeni nu ne întrece la acest capitol.

7. Activitatea

Anul trecut am înregistrat Asociaţia „Centrul pentru investigaţii juridice şi apărarea drepturilor omului”. Este proiectul meu personal, pentru care nu prea am timp în prezent. Dacă în viitor voi renunţa la politică, atunci îmi voi dedica timpul apărării drepturilor omului. Ştiu că multă lume nu-şi cunoaşte drepturile, iar unii nu au bani ca să-şi facă dreptate. Aş vrea să le pot oferi concetăţenilor mei asistenţa juridică necesară.

8. Odihnă cu paparazzi

Dispun de puţin timp liber din cauza activităţii mele profesionale. Atunci însă cînd am cîteva ore libere, mă odihnesc ca toată lumea: ies cu familia la un picnic sau merg cu prietenii într-un local. Cu regret, nu am avut concedii în ultimii ani. Cîteva zile la mare în Ucraina şi atît. De fapt, mă conduc de principiul: voi reuşi să mă odihnesc cînd voi ieşi la pensie.

De cînd sînt persoană publică, am avut parte de tot felul de cazuri plăcute şi mai puţin plăcute în locurile publice. Unii se uită cu ochi răi şi strigă pe la spate „Jos comuniştii” sau chiar te înjură. Mai numeroase însă sînt cazurile cînd oamenii îţi strîng mîna şi îşi exprimă recunoştinţa pentru ceea ce faci. De asemenea, a mai fost un caz destul de mediatizat. Recent, am fost cu prietenii la o discotecă, iar a doua zi mi-am văzut pozele pe internet. Să înţelesg că dacă sînt deputat nu am voie să mă odihnesc?! Paparazzi sînt peste tot.

9. Despre cărţi, filme, sport şi gătit

În ultimul timp citesc mai mult cărţi ce ţin de domeniul profesional, deşi încerc să mai citesc şi lucrări despre psihologia maselor, alegeri etc. Îmi place muzica retro, iar unul dintre filmele care m-au impresionat cel mai mult este pelicula "Forrest Gump". De fiecare dată cînd privesc această producţie cinematografică, învăţ cîte ceva nou. Nu întîmplător la timpul său filmul a luat şase Oscar-uri.

În timpul studiilor liceale şi universitare practicam, în special, ciclismul şi înotul. Îmi plăcea să mă plimb cu bicicleta pe traseul Botanica-aeroport. Cînd lucram la Preşedinţie, mergeam la sala de forţă a Serviciului Protecţie şi Pază de Stat. Stresul ne încearcă sănătatea, iar sportul este un mijloc verificat de a te păzi de el, precum şi de boli.
 
Nu sînt mare specialist în ale bucătăriei, dar gătesc uneori, ţinînd cont de faptul că locuiesc singur. În mod deosebit, îmi place să gătesc pui la cuptor cu garnitură de cartofi şi caşcaval.

10. Ce e al meu, e pus deoparte

La moment, nu am planuri de căsătorie. Probabil că încă nu am întîlnit persoana alături de care aş vrea să îmbătrînesc. Eu sînt de modă veche şi nu vreau să mă căsătoresc în grabă ca apoi în 2-3 ani să divorţez. Vreau să fac un pas sigur şi pentru toată viaţa. Sînt într-un proces indirect de căutare a celei de-a doua jumătăţi şi sînt sigur că ce este al meu, e pus deoparte. În primul rînd, caut o persoană sinceră şi inteligentă. Apoi, mi-ar plăcea să avem opinii diametral opuse asupra unor subiecte ca să le putem dezbate. De asemenea, nu este obligatoriu ca ea să împărtăşească aceleaşi viziuni politice ca şi mine.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 28.01.2015 10:30:16
  • 10.01.2017 03:53:02
  • 27.11.2019 01:47:35

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2506648
Vizitori unici:
5313507

WebArt Pro