Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

A fi sau a nu fi

Ion STURZA, ex-prim-ministru | Opinie

Deşi Shakespeare a folosit această expresie într-un context literar, ea a devenit sacramentală pentru mai multe fenomene. Deci „a fi sau a nu fi” businessul moldovenesc cuplat cu politică?

      Răspunsul pare a fi evident – DA, businessul este beneficiarul direct al politicienilor. Deşi cuvîntul „dacă” nu este cel mai potrivit pentru o analiză istorică, totuşi, dacă politica fiscală n-ar fi excesiv liberalizată prin taxa „zero”, atunci guvernele n-ar fi inventat tot felul de alte dări, penalizări, controale, care au lăsat businessul la discreţia funcţionarului corupt.
     Dacă politica socială ar fi susţinută nu prin impozitarea businessului (angajatorului) prin aşa-numitele asigurări obligatorii, dar prin mecanisme clare de solidaritate: cei tineri îi ajută pe cei bătrîni; cei sănătoşi - pe cei bolnavi; cei bogaţi – pe cei săraci, atunci am avea mai puţini săraci. Astfel, sistemul nostru social va exploda în curînd de promisiuni şi lipsă de fonduri.
     Şi, în sfîrşit, dacă politica în Moldova ar fi politică, am avea un sistem politic bazat pe partide cu valori, doctrine şi nu grupuri pe interese care văd în business doar sursă de jecmăneală.
     Trebuie să recunoaştem că businessul are interese, este beneficiarul (victima) politicienilor şi ar trebui să poată să influenţeze politica. Numai că rămîne de văzut în ce formă. Una este cînd fiind transparent, deschis, încerci să-ţi exprimi punctul de vedere, inclusiv prin asocieri profesionale şi, de ce nu, finanţînd partide politice, şi societatea civilă. Şi cu totul altceva este să cumperi direct sau indirect politica, fie cu amănuntul, fie angro.
      În acest caz, avem de a face cu fenomenul de oligarhie, în forma pe care au definit-o clasicii, o încrucişare între politicieni şi oameni de afaceri în detrimentul interesului public. Cel mai elocvent şi mai cunoscut exemplu este oligarhia rusă a anilor ’90 ai secolului trecut. Într-un interviu recent Anatoli Ciubais, autorul renumitelor licitaţii cu gaj (залоговые аукционы), explica împroprietărirea unui grup de persoane la preţ de nimic prin dorinţa de a-i capta pe oamenii de afaceri cu bani şi influenţă în media, în barca electorală a lui Boris Elţin. Ideea era simplă - dacă vin la putere comuniştii, pierdeţi tot ce v-am dat noi! A funcţionat. Numai că după alegeri oligarhii ruşi au vrut mai mult - să decidă politicile economice, să nominalizeze guvernul etc.
      Culmea a fost cînd unii dintre ei au rîvnit la funcţii înalte în stat. Îmi amintesc de o discuţie cu Hodorkovski, exact cu o lună înainte de a fi arestat. Am discutat timp de zece minute despre afaceri şi ore în şir despre cum el, Hodorkovski, avea să schimbe Rusia. Dar, pentru asta avea nevoie să schimbe constituţia, sistemul politic, unde figura principală urma să devină prim-ministrul, post la care el rîvnea. Pentru asta a declanşat o amplă operaţiune de creare (cumpărare) a unei largi majorităţi în Dumă. Astfel, el a încălcat o regulă nescrisă, să nu joci pe cîmpul politicianului. Lucru care a fost extrem de dur sancţionat de Vladimir Putin. Consecinţele pentru afacerile lui sînt bine cunoscute.
      Această lecţie trebuie învăţată bine şi în Moldova. Unii oameni de afaceri au preferat să facă un pas în faţă, bătătorind toloaca politică, transformîndu-se, astfel, din simpatizanţi şi sponsori în actori publici. Nimeni nu mă poate convinge că au facut-o doar de dragul de ţară. Afilierea cu activitatea politică pentru oamenii de afaceri şi invers creează mari probleme de credibilitate, iar mai devreme sau mai tîrziu vin şi sancţionările.
      Într-o discuţie recentă cu un lider politic din Moldova, i-am reproşat dependenţa prea mare de sponsori, la care el mi-a răspuns că implicarea activă a sponsorilor în politică îi ţine alături. Astfel, ei nu se duc la concurenţi, ce ar fi şi mai rău pentru democraţie. Aţi reţinut? Exact ca la Ciubais. Numai că oamenii de afaceri trebuie să ţină minte ce s-a întîmplat cu cei care au crezut prea mult în propriile puteri de a schimba lumea şi de a deveni lideri în mariajul politic.

P.S. Regret că acest articol a ieşit mai mult politic decît economic, dar am ţinut mult să-mi exprim punctul de vedere pe această temă, care este foarte actuală pentru R.Moldova. Promit că în articolele următoare mă voi concentra doar pe teme economice.

Comentarii [10]

Comentariu
  • 12.07.2011 03:24:33 Iurie Tataru
    D-le Sturza, urmaresc de ceva timp articolele si comentariile pe care le subsemnati. Pe zi ce trece, sau cu fiecare articol scris de Dvs ma intreb: "De ce dl Ion Sturza nu s-a implicat in politica dupa evenimentele din 2007? Criticind actuala guvernare, d-le Ion ar fi fost deja momentul sa va implicati mai activ pentru a asigura schimbarile ce se cer a fi facute. Cu respect, Iurie Tataru
  • 16.09.2011 09:53:48 Munteanu Parascovia
    D-le Sturza,ce var putea convinge sa reveniti in politica si sa faceti ordine in tara?Deult visez la asta...
  • 24.10.2012 06:14:05
  • 21.01.2013 07:44:22 Vitalie
    Oameni buni .... nu schimba Ion Sturza tzara.... o schimbam prin modul de gindire.... prin actiunile a tutror concetatzenilor.... d-nul Ion ne da sfaturi.... idei ...viziuni.... insa noi ...poporul ..trebuie sa ealizam ce trebuie de facut ....!!!!
  • 21.01.2013 08:41:22 sergiu m
    cred ca d.Sturza va veni in politica moldoveneasca, posibil va veni, cand il vor invita cei care decid cine sa vina in politica moldoveneasca, atunci cand va fi nevoie de el, daca va fi. Pana atunci politica moldoveneasca o fac oligarhii, cum a si spus-o d-lui, fiindca comunistii trebueau dati jos si se puteau da jos numai cu forta brutala de care sunt in stare numai baietii care sunt astazi la guvernare. Intrebarea este care interese le va proteja, sau ce directie politica va avea d-ul Sturza? la o eventuala activitate politica reesind din postul detinut astazi si dependent de care este?...
  • 21.01.2013 08:56:37 Grigore Grigorescu
    Vre-o 10 ani in urma, erau 15 mii de romani care vroiau sa ajuta Tara, dar ne erau solicitati... Lanoi e la fel, primitivismul si orgoliul celor de la putere ii autocondamna si ne condamna si pe noi. Invatam lectiile politice foarte greu ori nu suntem capabili a le insusi… Cine stie… Cu parere de rau, nimeni n-o sal invite pe dl Sturza I., alte personalitari, politicienii republicii se considera Napoleoni… Este o singura cale - singur sa se impuna, sa trateze politicienii nostri cu moneta respective.
  • 26.02.2014 12:00:35
  • 21.08.2015 05:53:09
  • 24.03.2017 08:58:38
  • 11.04.2019 07:56:07

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
8
Afişări de site:
2520556
Vizitori unici:
5351875

WebArt Pro