Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Un creator nonconformist

Mariana TABUNCIC | Pasiuni

Valentin Frunză este unicul creator de pantofi clasici bărbăteşti din Moldova care foloseşte metoda tradiţională de coasere a acestora. În atelierul său din Stăuceni nu veţi găsi nici o maşină de cusut sau un alt aparat care ar facilita acest proces. Deşi pare incredibil, dar este totuşi adevărat: Valentin face manual toate cele circa 150 de operaţiuni care le presupune coaserea unei perechi de pantofi, iar rezultatul este unul de-a dreptul impresionant.

Valentin Frunză a învăţat cum se fac pantofii la 12 ani, o vârstă la care alţii au cu totul alte „griji”. Fiind unicul băiat în familie, a fost nevoit să-şi ajute tatăl, care, la rândul său, a învăţat această meserie la începutul anilor 90 ai secolului trecut de la un vecin, care lucra în atelierul fabricii „Zorile”. Atunci, în copilărie, pentru Valentin s-a deschis o altă lume, plină de o sumedenie de instrumente interesante, scheme şi … calapoade. A demonstrat chiar din start un interes vădit pentru această meserie, iar la 16 ani a reuşit să facă singur prima pereche de pantofi. Rezultatul final nu l-a prea încântat însă pe tânărul creator, în schimb, l-a determinat să se perfecţioneze.
 
La 17 ani, a plecat de acasă la studii şi timp de mai mulţi ani s-a aflat prin străinătate, unde a şi aflat despre metoda tradiţională de coasere a pantofilor din cartea unui meşter din Budapesta. A revenit în ţară în anul 2009 fiind ferm convins că vocaţia lui este coaserea pantofilor după metoda tradiţională. Timp de trei de ani de zile a reuşit să-şi perfecţioneze măiestria, astfel încât astăzi recunoaşte cu mândrie că pantofii lui sunt perfecţi.

Valentin FRUNZĂ: Pantofii creaţi de mine nu au nimic în plus. Ei au un aspect trainic. Pantofii au două cusături de bază, care sunt ambele funcţionale. Au trecut 20 de ani până am aflat cum se coase, de fapt, pantoful şi am înţeles semnificaţia cusăturii dintre talpă şi pantof. Sunt ferm convins că nicio fabrică din lume nu poate face atât de bine cele două cusături manuale. Pantoful creat manual oglindeşte toată istoria de peste şase mii de ani ai pantofului, iar felul cum îl fac eu acum este vârful piramidei la care s-a ajuns în toată această perioadă.

Materia primă pentru crearea pantofilor este adusă din Franţa, Germania şi Italia. Tot pantoful este făcut din piele naturală, care nu poate fi înlocuită cu nici unul dintre materialele sintetice foarte sofisticate, create astăzi în industria pantofilor. Pe lângă calităţile sale de bază, pielea mai are o calitate deosebită care permite meşterului să o modeleze,  fapt care conferă pantofilor eleganţă, rigiditate şi comoditate.

Tinerii de astăzi se dau în vânt după modă, branduri, însă Valentin spune că la capitolul pantofi clasici bărbăteşti modă nu există. Aceştia sunt în afara modei. De aceea, clienţii lui sunt bărbaţi care au trecut de vârsta de 35 de ani şi care au înţeles un rost în viaţă. „În mod normal, clienţii mei ar trebui să fie politicieni şi oameni de afaceri, bancheri care au nevoie de o anumită ţinută, dar atât timp cât în Moldova categoriile sociale nu sunt încă foarte bine determinate, clienţii mei sunt persoane foarte diferite”, spune Valentin.

Valentin a reuşit să transforme confecţionarea pantofilor nu doar în artă, dar şi într-o sursă sigură de venit. Timp de trei ani de zile a făcut peste 100 de perechi de pantofi. Confecţionarea unei perechi durează în medie trei săptămâni şi presupune circa 150 de operaţii diferite. „Manual nu poţi face mulţi pantofi, pentru că este un proces foarte anevoios şi minuţios care necesită multă îndemânare, răbdare şi măiestrie”, spune Valentin.    

Deşi majoritatea clienţilor au fost mulţumiţi şi impresionaţi de calitatea lucrului executat, Valentin recunoaşte că au existat şi clienţi cărora nu le-a intrat în voie. Cu toate acestea, nu se lasă bătut şi dă asigurări că va reveni la aceşti clienţi pentru a le satisface toate doleanţele. „În linii generale însă, clienţii sunt mulţumiţi de ceea ce fac, iar dovada este că vin din nou la mine. Am clienţi care au comandat deja 2-3 perechi de pantofi. După ce încalţi o pereche de pantofi confecţionaţi manual, nu te mai întorci la cei de fabrică. Baza de clienţi se măreşte în permanenţă. În trei ani de zile am reuşit să ajung la circa 100 de clienţi”, spune creatorul, care susţine că astfel de pantofi se fac doar în mici ateliere.

Pe lângă clienţii din Moldova, Valentin are şi clienţi de peste hotare. Recent, la Chişinău, au venit special pentru a comanda o pereche de pantofi, marca Valentin Frunză, un director de combinat din Poltava şi un mire de la Bucureşti.

Deşi preţul unei perechi de pantofi este relativ mare în comparaţie cu cei din magazin, în jur de 6 000 de lei, Valentin susţine că acesta nu este nici pe departe un preţ exagerat, ci pe deplin justificat. „Munca manuală este una foarte dificilă şi necesită multă concentrare şi efort. În micile ateliere din Occident sunt pantofi care se vând la preţul de 2-3 mii de euro”, spune el. Întrebat pe cât de profitabilă este această afacere, Valentin recunoaşte că actualul său venit a depăşit chiar şi venitul pe care-l obţinea la Moscova, unde a lucrat în calitate de vânzător de haine bărbăteşti.

Valentin Frunză are în curtea casei, unde locuieşte şi unde îşi ţine atelierul, o oază de verdeaţă, care îi oferă liniştea şi starea necesară de spirit pentru a crea. „Nu poţi face pantofi fiind înconjurat de lume care nu-ţi este dragă, care te deranjează sau care bârfeşte. Este nevoie de un mediu creativ, pe care am încercat să mi-l asigur”, spune Valentin.

Pasiunea transformată în afacere a lui Valentin Frunză îi permite să trăiască fericit în Moldova. Şi-a găsit vocaţia în această meserie, fiind ferm convins că pe lângă câştig, contează mult mai mult satisfacţia spirituală şi morală pe care o ai atunci când faci ceea ce-ţi place.■

 

Comentarii [9]

Comentariu
  • 19.10.2012 02:23:53 alina
    Bravo pentru puterea de a reveni in tară şi a pune pe picioare o afacere neobisnuita.
  • 27.04.2013 03:13:18
  • 22.11.2013 11:02:58 ionut
    Bravo...ne bucuram sa vedem oameni care prin munca fac.Fericiti alti oameni. Si eu am pasiune pt a crea pantofi dar nimic alteva deci pornesc de la zero...felicitari domnului pentru consecventa de a ramane in domeniu
  • 24.12.2014 06:48:55
  • 02.06.2015 08:28:24
  • 03.09.2016 07:17:01
  • 22.06.2017 10:42:53
  • 24.09.2017 07:51:51
  • 16.11.2018 09:21:33

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2520904
Vizitori unici:
5352668

WebArt Pro