Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

China - un nou model de dezvoltare

Articol semnat de Zhang YINGHONG, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova | Ambasador & Misiune

În prezent, lumea trece prin schimbări majore, nevăzute într-un secol. În contextul epocii post-pandemice, factorii incerţi şi instabili, cu care se confruntă dezvoltarea economică mondială, s-au înmulţit semnificativ. China accelerează formarea unui nou model de dezvoltare cu circuitul intern, drept forţă principală, precum şi stimularea reciprocă a circuitului intern şi internaţional, injectând o nouă vitalitate în redresarea economică globală.

De ceva timp, mulţi prieteni moldoveni mi-au adresat aceeleaşi întrebări: Se va concentra China mai mult pe circuitul intern? Ce înseamnă aceasta pentru China? Ce impact va avea dezvoltarea Chinei asupra R. Moldova, Europei de Est şi a întregii lumi? Cu aceasta ocazie, aş dori să împărtăşesc trei puncte de vedere.

În primul rând, noul model de dezvoltare nicidecum nu înseamnă un circuit intern închis, ci un circuit dublu intern şi internaţional deschis. Noul model de dezvoltare accentuează „circuitul”, iar circuitul intern şi cel internaţional sunt complementare şi inseparabile. Construirea unui nou model de dezvoltare va aduce beneficii nu doar dezvoltării stabile a Chinei, ci şi va oferi multe oportunităţi fiecărei ţări. Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat în mod specific: „La moment, economia mondială se confruntă cu numeroase provocări complexe. Nu trebuie să fim opriţi de vânturi contrare şi valuri potrivnice, ci trebuie să stăm pe partea dreaptă a istoriei, să ne extindem în mod necontenit deschiderea în toate direcţiile, să promovăm construirea unei economii mondiale deschise şi a unei comunităţi umane cu un destin comun”.

În al doilea rând, noul model de dezvoltare este dedicat deschiderii în toate direcţiile la nivel înalt, ci nu operaţiunilor ascunse în spatele uşilor închise. În data de 19 noiembrie 2020, preşedintele chinez Xi Jinping a participat la APEC CEO Dialogues, la Beijing, unde a susţinut un discurs important, subliniind că, în cadrul noului model de dezvoltare, China îşi va deschide în continuare uşile şi va împărtăşi oportunităţile de dezvoltare cu alte ţări ale lumii. Deschiderea duce la prosperitate, iar închiderea – la declin. Nicio ţară nu se poate angaja în construcţie şi inovare în spatele uşilor închise. În trecut, dezvoltarea economică rapidă a Chinei a fost realizată anume în condiţii deschise. Respectiv, dezvoltarea economică de înaltă calitate a Chinei va fi realizată în condiţii şi mai deschise. Acest lucru nu doar că va injecta mai multă vitalitate şi impuls în dezvoltarea sustenabilă şi sănătoasă a economiei chineze, ci va oferi şi condiţii mai favorabile ţărilor din întreaga lume.

În al treilea rând, conform noului model de dezvoltare, China şi-a deschis mai larg uşile către lumea exterioară, creând mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru toate ţările din lume. Pe de o parte, prin deschiderea în continuu către lumea exterioară, nivelul de dezvoltare externă va fi îmbunătăţit în mod cuprinzător: implementarea integrală a Legii investiţiilor străine şi a regulamentelor acesteia, reducerea în continuare a listei negative a accesului la investiţiile străine, promovarea treptată a accesului pe piaţa financiară şi introducerea unui plan general pentru construcţia portului de liber schimb Hainan etc. Toate acestea vor contribui la deschiderea căii spre un circuit dublu intern şi internaţional deschis şi promovarea reciprocă. Pe de altă parte, sunt necesare cooperări şi schimburi internaţionale la nivel înalt, îmbunătăţirea nivelului de dezvoltare strategică a iniţiativei „O Centură, Un Drum”, precum şi consolidarea construcţiei zonelor de liber schimb. În prezent, China a semnat 201 acte de cooperare pentru construcţia comună a iniţiativei „O Centură, Un Drum” cu 138 de ţări şi 31 de organizaţii internaţionale, precum şi a găzduit cu succes trei expoziţii internaţionale de import. În data de 15 noiembrie 2020, China şi alte 14 părţi au semnat Acordul regional de parteneriat economic cuprinzător, stabilind o zonă de liber schimb cu cea mai mare populaţie participantă, cei mai diversificaţi membrii şi cel mai mare potenţial de dezvoltare din lume. Practica demonstrează că „uşile” Chinei se vor deschide din ce în ce mai larg, iar „motorul” Chinei va deveni şi mai puternic.

Făcând o retrospectivă a anului 2020, putem spune că nava economică a Chinei a navigat în noi ape măreţe. Fondul Monetar Internaţional (FMI) prezice că rata anuală de creştere a PIB-ului Chinei va ajunge la 1,9%, devenind prima economie majoră, care va realiza un salt economic de la negativ la pozitiv.

În ultimii ani, legăturile chino-moldave au devenit mai strânse, iar cooperarea în diverse domenii a continuat să se aprofundeze. În aclelaşi timp, volumul comerţului bilateral a crescut de la an la an. Noul model de dezvoltare al Chinei va aduce şi mai multe oportunităţi de cooperare şi va crea numeroase dividende în dezvoltarea cooperării bilaterale.

China are o piaţă de scară largă formată dintr-o populaţie de 1,4 mlrd. de locuitori, care includ peste 400 mil. de grupuri cu venituri medii, cu un potenţial imens de consum. Sper că prin intermediul iniţiativei „O Centură, Un Drum”, potenţialul cooperării chino-moldave va avansa în continuare pe diverse domenii. De exemplu, vor fi extinse proiectele de infrastructură, iar calitatea cooperării va fi îmbunătăţită, ceea ce va aduce şi mai multe beneficii practice oamenilor din cele două ţări. Totodată, sper să promovăm în continuare negocierile cu privire la Acordul de liber schimb între China şi R. Moldova, să îmbunătăţim competitivitatea produselor moldoveneşti în China, precum şi să creăm condiţii bune pentru ca companiile moldoveneşti să exploreze piaţa chineză şi să promoveze dezvoltarea lor durabilă. Ne propunem să explorăm în continuare cooperarea internaţională la nivel înalt în cadrul noului model de dezvoltare, să promovăm fluxul liber de mărfuri, tehnologie şi personal între cele două părţi şi, în acelaşi timp, să creăm mai multe oportunităţi şi condiţii convenabile pentru cooperare în diverse domenii, inclusiv investiţii, servicii, turism etc., să promovăm dezvoltarea industriilor conexe, creşterea economică a celor două ţări şi să obţinem beneficii reciproce.

Sunt convins că pe măsură ce continuă construcţia unui nou model de dezvoltare, China va continua să lanseze noi măsuri pentru a se deschide către lumea exterioară la un nivel mai superior, pentru a uni puterile cu diverse ţări din lume, inclusiv R. Moldova, a împărtăţi oportunităţile de dezvoltare, precum şi pentru a promova construirea unei economii mondiale deschise. Respectiv, China va depune eforturi pentru a realiza o creştere puternică, durabilă, echilibrată şi incluzivă a economiei mondiale, contribuind cu înţelepciunea chineză la dezvoltarea globală.

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 15.02.2021 02:11:18 Nicolae
    Ghinduri sun dreapta si corecte, China peste doi-trei ani o sa fie cea mai reusita tara.
  • 15.02.2021 05:12:38 Grigore
    Chind investitorii din China vin masiv in Moldova? De ce ambasador nu scrie despre asta?

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
8
Afişări de site:
2507742
Vizitori unici:
5318041

WebArt Pro