Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Alexandru Pincevschi

10 lucruri despre... | Natalia CIUBAROV

Un nume respectat în businessul autohton pentru perseverenţă, inventivitate şi stabilitate în tot ceea ce face. Timp de două decenii, cu paşi mici, dar siguri, Alexandru Pincevschi a reuşit să ridice o serie de afaceri de succes, deopotrivă invidiate şi lăudate de colegii de breaslă. În 1992, a intrat în businessul mare, conducînd compania „Elita-5”, care se ocupa pe atunci cu importul şi distribuţia carburanţilor pe piaţa R.Moldova. La început de mileniu însă, reorganizează „Elita-5” într-un holding cu activităţi diverse: mobilă, construcţii, centre comerciale, cluburi de fitness, dealer Fiat şi Alfa Romeo etc. Despre primii paşi în afaceri, principiile de care se conduce, filozofia de viaţă şi motivele pentru care nu se va muta niciodată din Moldova puteţi afla din cele 10 lucruri despre Alexandru Pincevschi.

1. Businessul privat – terra incognita

     Sînt originar din oraşul Făleşti. Primul meu serviciu a fost la o întreprindere de stat. În afaceri am intrat în 1987, cînd am procurat de la un prieten care urma să plece în SUA firma sa de construcţii şi lucrări de finisare. Începutul a fost foarte greu pentru că nu aveam idee cum se face businessul privat. Am muncit foarte mult şi în cîţiva ani volumul de lucrari ale companiei a crescut de zeci de ori. Tot atunci am înţeles că este cu mult mai bine să fii de sine stătător, să adopţi   decizii de unul singur, cu alte cuvinte - să faci aşa cum vrei tu. Este adevărat că în acest mod şi răspunderea este mai mare.
      Apoi, la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut, am intrat în afacerile cu produse petroliere. Sînt unul dintre primii petrolişti din Moldova. Businessul a crescut repede, astfel că în 1997-1998 „Elita 5” a devenit cea mai mare companie de distribuţie a petrolului şi gazului lichefiat din Moldova. În 1999, aveam deja 42 staţii peco, majoritatea în complex cu  spălătorii auto, staţii de deservire tehnică, terminale-depozite pentru petrol şi  gaz lichefiat. 

2. Eu nu cîştig bani, eu fac afaceri

     Cum cîştig eu bani? Eu nu cîştig bani, eu fac afaceri. Pe parcursul vieţii am realizat mai multe proiecte reuşite, dar au fost şi afaceri care au adus pierderi. Nu-i cred pe acei businessmeni care susţin că toate afacerile le-au reuşit. Dacă ai mai multe afaceri, cu siguranţă undeva vei avea şi probleme sau pierderi. Banii cîştigaţi în afaceri îi reinvestim şi plătim salarii decente angajaţilor.

3. Rata norocului în afaceri este mică

     Nu sînt superstiţios în afaceri. Întotdeauna iau în calcul calităţile partenerului cu care urmează să colaborez. Acesta poate fi o persoană cu experienţă, dar cu viziuni şi caracter diferit, fapt care ne va crea dificultăţi în procesul de colaborare. Mulţi consideră că trebuie să ai noroc în business şi vorbesc despre mine ca fiind norocos în afaceri. Probabil, într-o măsură foarte mică este vorba şi de noroc, însă, pentru a reuşi, trebuie să ai intuiţie, să fii inteligent, responsabil, capabil să creezi o echipă bună, căci singur nu reuşeşti să le faci pe toate.

4. Confortul psihologic este foarte important în afaceri


      Mă bucur că am o echipă bună, oameni cu care lucrez umăr la umăr de peste 20 de ani. Părerea mea este că în relaţiile cu partenerii de afaceri şi angajaţii trebuie să ai un confort psihologic. Mulţi angajaţi sînt din prima zi cu mine, cu mulţi am lucrat la stat în perioada sovietică. Sînt persoane cu vîrste foarte diferite - de la 23 la peste 70 de ani. Recent, am sărbătorit cea de-a 76-a aniversare a unui angajat din Direcţia construcţii, care zilnic vine la serviciu, munceşte mult şi calitativ, respectînd termenele limită. Deşi avem mulţi colaboratori cu vîrstă solidă, permanent ne străduim să întinerim echipa. În viaţă nu le poţi cunoaşte pe toate aşa că angajez persoane care se pricep mai bine în anumite domenii.

5. Cînd voi avea timp, voi scrie o carte

     Cunosc mulţi oameni de afaceri atît din ţară, cît şi de peste hotare, în special din ţările cu care colaborăm  -  România, Ucraina, Rusia. Fiecare dintre ei a obţinut succese, dar s-a confruntat şi cu probleme, de altfel ca şi mine. Orice afacere  are două faţete – una a  succesului şi alta - care presupune multă muncă, probleme, riscuri, răspundere.
     Admir mulţi oameni de afaceri şi nu vreau să dau exemple arhicunoscute ca Bill Gates. Printre cărţile care m-au marcat este şi cartea lui Lee Iacocca, în care acesta relatează cum în anii ‘80 ai secolului XX a transformat compania Chrysler, aflată la acel moment în prag de faliment, în cea mai bogată firmă de automobile din SUA. Am învăţat foarte multe lucruri utile din această carte. Ceva mai tîrziu, cînd voi avea mai mult timp liber, poate voi scrie şi eu o carte despre cum am reuşit în afaceri.

6. Sînt bogat sufleteşte, în rest nu sînt sărac

     Bogat sînt, în primul rînd, sufleteşte, vorbind de avere şi active – nu sînt sărac. Banii sînt, în primul rînd, un instrument pentru investiţii şi pentru dezvoltarea ţării. Spun aceasta pentru că pe lîngă proiecte comerciale am realizat şi multe proiecte sociale, în special centrul de agrement pentru copii. În al doilea rînd, banii sînt un instrument pentru crearea echipei. De exemplu, la holdingul „Elita 5” lucrează peste două mii de angajaţi, care primesc lunar salarii decente şi îşi întreţin familiile. Cît îi trebuie omului pentru a fi fericit în viaţă: un apartament, o casă, o maşină, un costum şi o cămaşă.

7. Moldova are potenţial

     Aş putea pleca cu traiul peste hotare, mai ales că am multe rude în SUA, Australia, Germania şi Israel, însă niciodată nu am avut această intenţie. Moldova este ţara unde m-am născut eu şi cinci generaţii ale familiei Pincevschi. Aici mă simt confortabil, sînt o personalitate cu posibilităţi şi cu prieteni. Aici şi pietrele îmi zîmbesc. Moldova este, într-adevăr, o ţară deosebită.
     Cînd vorbesc cu străinii, le spun că Moldova este cea mai frumoasă şi cea mai verde ţară, cu cele mai frumoase femei şi cu oameni bogaţi sufleteşte. Moldova este o ţară cu potenţial bun, care ar putea atinge un nivel de dezvoltare ca, de exemplu, al Kuwaitului, chiar dacă nu avem petrol. Pentru aceasta însă sînt necesare investiţii, în special în dezvoltarea businessului mic şi cel mijlociu, stabilitate şi politicieni care să pună interesele ţării mai presus de interesele personale. Avem încă multe de făcut, dar sînt ferm convins că vom reuşi. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că într-o zi nu se construieşte nimic.

8. Sînt sentimental, dar trăiesc cu ziua de azi

     Îmi aduc aminte cu plăcere de timpurile Uniunii Sovietice, deoarece, orice ar spune unii politicieni, în acea perioadă s-au realizat şi multe lucruri bune. Noi eram tineri, energici şi plini de speranţe. Deşi sînt puţin sentimental, trăiesc totuşi cu realitatea. Cred că timpurile de azi sînt mai bune, deoarece sîntem independenţi, ne putem ocupa de afaceri private, putem călători fără restricţii în orice colţ al lumii, iar în magazine găsim de toate.

9. Italia impresionează

    În trecut, a fost o perioadă cînd mă aflam la serviciu atît timp cît era necesar. Acum lucrez nu mai mult de 7-8 ore pe zi. De patru ori pe săptămînă fac sport, iar seara obişnuiesc să ies cu familia în oraş. Încerc să dedic week-end-urile familiei. Aş vrea ca fiul meu, Eduard, care dispune de toate calităţile necesare, să preia în scurt timp afacerile mele, iar eu să fiu mai liber şi să iau doar cele mai importante decizii. Am şi o fiică de trei anişori - Erika. Este încă greu de spus cu ce se va ocupa în viitor. În general, eu cred că nu este bine să-ţi impui copiii să facă ceva. La moment, ei îi place să cînte şi să danseze.
     Îmi place foarte mult să merg împreună cu familia peste hotare, să călătorim. Revelionul, de obicei, îl petrecem în munţi în Elveţia, Austria sau Franţa. Îmi place foarte mult cultura, muzica şi bucătăria italiană, probabil pentru că sînt  aproape de noi prin acelaşi sînge latin.  De asemenea, îmi place agroturismul italian, care îţi oferă posibilitatea să vezi sate mici, dar foarte pitoreşti cu bucate tradiţionale delicioase. Posed limba italiană, pe care am învăţat-o fiind implicat în nişte proiecte cu italieni care în mare parte nu vorbesc engleza. Pe lîngă italiană, vorbesc idiş, engleza, germana, româna şi rusa.
      O altă ţară care m-a fermecat este Elveţia. Îmi place această ţară pentru că este foarte verde şi curată. De asemenea, am rămas impresionat de Finlanda, Germania, Suedia şi Spania. Altceva este SUA, care este o ţară industrială, mare, solidă, însă "nu este ţara mea". Cred că Moldova este mai frumoasă.

10. Businessmenii nu ar trebui să se implice în politică


     O carieră politică? Nu. Cred că politicienii trebuie să fie politicieni de meserie, diplomaţii - diplomaţi de carieră, iar noi, oamenii de afaceri, trebuie să creăm locuri de muncă şi să dezvoltăm businessul. Fiecare trebuie să-şi facă meseria sa. Sigur că şi oamenii de afaceri trebuie să aibă o poziţie cetăţenească. Mulţi dintre noi au o anumită influenţă asupra politicului, dar ar fi mai bine să nu ne implicăm în politică.

Comentarii [8]

Comentariu
  • 11.05.2013 11:01:32
  • 25.12.2014 03:34:27
  • 27.06.2015 09:54:39
  • 11.07.2015 01:10:52 Eugeniu Vitu
    Cum sa transmit un mesaj pentru dl Pincevschi?
  • 24.01.2016 11:39:31
  • 23.08.2016 08:12:59
  • 15.06.2017 01:04:22
  • 24.11.2018 07:20:43

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
27
Afişări de site:
2507450
Vizitori unici:
5315223

WebArt Pro