Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Fructele şi legumele discordiei

Profit & Export | Tatiana CIOBANU

După ce la începutul verii Rusia a rebutat peste 1,3 mil. litri de vin moldovenesc sub pretextul că acesta ar conţine substanţe nocive, spre sfîrşitul lunii august a venit rîndul fructelor şi legumelor. În luna august, Serviciul federal pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară al Rusiei, Rosselhoznadzor, a interzis la peste 100 de companii moldoveneşti să exporte fructe şi legume pe piaţa rusă pe motiv că produsele acestora nu corespund cerinţelor de calitate.

     Piaţa rusă este una tradiţională pentru exportatorii de fructe şi legume din R.Moldova, care livrează în Federaţia Rusă circa 80% din producţia agricolă. În ultimii ani, Moldova nu s-a confruntat cu probleme serioase în ceea ce priveşte calitatea produselor agricole exportate în Rusia, de aceea decizia Rosselhoznadzor-ului de a interzice mai multor companii exportul de fructe şi legume pe motiv că acestea ar conţine un nivel înalt de pesticide şi toxine extrem de periculoase sănătăţii a fost una neaşteptată pentru mai multă lume.
     Zeci de camioane încărcate cu fructe şi legume din Moldova au fost stopate la mai multe puncte de trecere a frontierei în Rusia, chiar dacă majoritatea exportatorilor aveau încheiate contracte de livrare a fructelor şi legumelor cu companiile din Rusia, iar unii exportatori primiseră chiar şi bani în avans pentru marfa care urmau să o livreze companiilor ruseşti. Mai mult decît atît, companiile exportatoare nu au primit niciodată atenţionări din partea Rusiei în ceea ce priveşte calitatea produselor exportate. La moment, cei mai afectaţi de stoparea parţială a exportului de fructe sînt exportatorii de mere, pere, piersici şi caise, care exportă pe piaţa rusească de la 60% la 90% din producţia recoltată. Ministerul Agriculturii a întocmit o nouă listă de exportatori care a fost trimisă la Moscova, însă, deocamdată, Rosselhoznadzor nu s-a pronunţat pe marginea acesteia. În noua listă au fost incluse 140 de companii dintr-un număr de 360 de solicitanţi.
Întîmplător sau nu, dar problema stopării parţiale a exporturilor de vinuri, fructe şi legume în F.Rusă a apărut la scurt timp după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice. Politicienii susţin că sistarea exportului atît de produse vinicole, cît şi de fructe şi legume nu are nimic în comun cu acest decret, fiind vorba, în opinia lor, de „o problemă tehnică”, ce urmează a fi soluţionată în cel mai scurt timp.
     Mai mulţi analişti, economici de la Chişinău, dar şi autorităţile au calificat acţiunile ruşilor din anul 2010 în ceea ce priveşte rebutarea producţiei vinicole şi stoparea exportului de fructe şi legume ca fiind un şantaj economic.
     Viorel CHIVRIGA, analist economic: În condiţiile în care pe parcursul ultimilor ani Moldova nu a avut probleme cu F.Rusă în ceea ce priveşte exportul producţiei agroalimentare, ceea ce se întîmplă în acest an, odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, demonstrează că există probleme serioase între aceste două ţări. Cu siguranţă, acţiunile legate de stoparea exporturilor de fructe şi legume au conotaţie politică. În opinia mea, o mare parte din vină faţă de acţiunile Rusiei o poartă Guvernul Moldovei şi, în special, Ministerul Agriculturii. În anul 2008 ministerul a încheiat un memorandum cu Rusia potrivit căruia unei firme i se poate interzice exportul doar dacă aceasta a avut, cel puţin, trei încălcări în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare. De fapt, normele de calitate impuse Moldovei de Rusia au fost mult mai drastice decît pentru alte ţări. În aceste condiţii, ministerul trebuia să negocieze cu partea rusă, astfel încît Moldova să poată exporta produse pe piaţa rusă la standarde de calitate similare celor din alte ţări. Desigur că pierderile companiilor exportatoare de fructe şi legume în Rusia provocate de această inderdicţie sînt foarte mari, însă acestea vor fi şi mai mari dacă Moldova nu va negocia condiţiile de export în mod transparent şi nu va respecta în acelaşi timp cerinţele impuse de F.Rusă.
     Printre cele 33 de întreprinderi moldoveneşti care au fost acceptate de Rusia pentru exportul de fructe şi legume se numără şi întreprinderea „Agrolibimpex” SRL din raionul Drochia, care de mai bine de opt ani exportă fructe şi legume în Rusia şi nu i s-a reproşat niciodată că ar avea probleme în ceea ce priveşte calitatea produselor.
     Lilian BURDUJA, directorul întreprinderii „Agrolibimpex”: Ori de cîte ori exporturile de fructe şi legume în Rusia au fost stopate, întreprinderea noastră nu a fost afectată de acest lucru. În fiecare an ne aflăm primii pe lista companiilor cărora le este permis exportul de fructe şi legume în F.Rusă. Începînd cu anul 2003, exportăm pe piaţa rusă, în special, mere, iar întreprinderile ruse care le achiziţionează apreciază înalt calitatea acestora. În anul 2009 am exportat în Rusia peste 1,5 mii tone de mere. Credem că în acest an vom exporta cu 100 tone mai puţin pe motiv că productivitatea fructelor este mai scăzută. În ceea ce priveşte interzicerea exportului în Rusia, nu cunosc motivul acestei interdicţii, dar nu exclud că la baza ei s-au aflat motive obiective.
     De fapt, această interdicţie a adus pe ordinea zilei o problemă importantă, cea a  diversificării pieţei de desfacere a mărfurilor. Deşi autorităţile au promis să rezolve această problemă, deocamdată, nu au fost înregistrate prea mari succese la acest capitol. De-a lungul anilor, Moldova s-a concentrat asupra exportului doar în Rusia, fapt care acum o costă. Şi nu puţin. Cu siguranţă, tentativa de căutare a unor pieţe noi de desfacere în condiţiile în care Rusia a declarat producţia moldovenească de proastă calitate nu are prea mari sorţi de izbîndă. Cu certitudine, „publicitatea” făcută de Rusia fructelor şi legumelor moldoveneşti nu va deschide prea mari perspective de export pe alte pieţe, cu atît mai mult pe piaţa  europeană, unde se pune un accent deosebit pe calitatea produselor. 
Chiar dacă interdicţia de a exporta produse agricole în Rusia pare să aibă subtext politic, credem că zicala „fără foc nu iese fum” îşi are şi ea dreptul la existenţă în acest caz. Nu este exclus că o parte din vină o poartă înşişi exportatorii şi autorităţile moldoveneşti, care nu au atras suficientă atenţie asupra calităţii produselor exportate, ci s-au bazat pe principiul „piaţa Rusiei este mare şi acceptă orice produs”. Adevărul este că Rusia s-a schimbat şi deja îşi permite să facă o selecţie a produselor importate, iar asemenea ţări mici ca Moldova ar fi bine să nu ofere motive în plus pentru blocarea exporturilor pe această piaţă imensă pentru care se dă o luptă intensă.

Comentarii [4]

Comentariu
  • 02.03.2014 02:18:57
  • 14.11.2016 05:33:49
  • 16.05.2017 01:00:59
  • 18.03.2018 02:50:15

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
13
Afişări de site:
2507506
Vizitori unici:
5315408

WebArt Pro