Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Fotografia ca vocaţie

Natalia CIUBAROV | Idei de afaceri

La doar 19 ani este deja un fotograf destul de cunoscut în Moldova, predă arta fotografică şi reuşeşte să ţină lecţii de binefacere despre formula succesului. Este vorba despre Alexey Popoff, un fotograf de fashion şi beauty – domenii neexplorate, deocamdată, în Moldova, dar populare şi profitabile în Occident. Deşi are ocazia să devină deschizător de drumuri în ţara sa, Alexey planifică să cucerească lumea modei internaţionale. Visul tânărului fotograf moldovean este să se stabilească în SUA unde să coopereze cu cele mai faimoase reviste de modă precum Vogue, Elle sau Harper’s Bazaar.

Alexey şi-a descoperit vocaţia profesională relativ recent. Plictisindu-se într-o vacanţă de vară, a urmat sfatul surorii de a-şi găsi o ocupaţie, frecventând cursuri de fotografie la Şcoala de Fotografie a lui Roman Râbaliov. Pe atunci, avea doar 16 ani, nu fusese preocupat vreodată de acest domeniu şi nici măcar nu distingea tipurile de aparate foto. Însă chiar de la primele lecţii a înţeles că arta fotografică îi este în sânge şi aceasta este meseria pe care vrea să o îmbrăţişeze.   

Alexey POPOFF: Eram puţin intimidat de colegii mei care se ocupau de fotografie deja de 3-7 ani, în timp ce eu eram novice. Cu toate acestea, am fost primul în promoţia mea pe parcursul tuturor celor trei cursuri. Odată cu începerea cursului final, mi-am câştigat şi primii bani, prestând servicii foto. Îmi amintesc emoţiile examenului final, când am primit sarcina de a fotografia pe film. Deşi până atunci nu făcusem niciodată acest lucru, am fost cel mai bun.

A investit mult timp în cursurile de fotografie, neglijând chiar şcoala, însă spune că nu regretă sacrificiile făcute. Mai mult, Alexey a investit şi importante surse financiare în pasiunea sa, deoarece tehnica foto de calitate este foarte scumpă. De exemplu, aparatul foto pe care îl foloseşte la moment şi toate accesoriile acestuia costă în jur de €6 mii. Deşi, spune Alexey, setul pe care îl deţine este bun, acesta nici pe departe nu este cel mai bun sau cel mai costisitor. Asta pentru că există aparate şi de €40 mii, la care se mai adaugă filtrele de lumină, lentilele şi multe alte accesorii în valoare de sute şi chiar mii de euro.

După finisarea cursurilor de fotografie la şcoala lui Roman Râbaliov, Alexey a devenit unul dintre primii moldoveni care a reuşit să-şi plaseze lucrările, trei la număr, pe site-ul specializat Onexposure (www.1x.com). Lucrările plasate pe site-ul respectiv trec o selecţie riguroasă, fapt pentru care foarte puţini fotografi reuşesc să-şi publice creaţiile acolo. Mai mult, este unul dintre cei mai tineri fotografi care a ajuns pe Onexposure la vârsta de doar 17 ani. Prezenţa pe acest site este foarte prestigioasă şi constituie un fel de carte de vizită pentru fotografi.

Deoarece piaţa pentru fotografii fashion şi beauty este, practic, inexistentă în Moldova, Alexey intenţionează să se stabilească în scurt timp în SUA unde speră să poată coopera cu cele mai faimoase reviste de modă precum Vogue, Elle sau Harper’s Bazaar.

Alexey POPOFF: Vreau să plec în SUA, iar pentru început trebuie să mă decid între New York, Los Angeles şi San Francisco. Balanţa înclină totuşi spre New York, unde am un prieten fotograf, Yulia Gorbachenko. Acum ceva timp, am convins-o să susţină o lecţie de masterclass în Moldova, iar de atunci ne-am împrietenit. Mai multă lume mi-a propus să-mi deschid un studio foto în Chişinău. Refuz acest lucru deoarece înţeleg că această afacere mă va ţine legat de Chişinău până la recuperarea banilor investiţi.

Alexey spune că pentru el fotografia fashion şi beauty este o chemare lăuntrică, ceea ce îl inspiră. În Moldova însă cererea pentru aceste servicii este foarte redusă, mult mai în vogă fiind sesiunile foto la nunţi, cumătrii şi alte evenimente de acest gen. Având nevoie de bani, Alexey fotografiază din când în când petreceri corporative sau zile de naştere, iar pe banii câştigaţi organizează şedinţe foto după placul său. Printre modelele fotografiate se numără Alexandrina Ţurcan, moldoveanca care a pozat pentru Vogue Portugalia şi Harper’s Bazaar Spania. În multe din proiectele sale fotografice şi nu numai, Alexey cooperează cu R.Mike & Co production.

Pe lângă fotografiat, Alexey ţine şi lecţii de artă fotografică, costul cărora este de €150 pentru un curs. De asemenea, fotograful oferă şi lecţii gratuite într-un centru comercial din capitală. Alexey spune că nu toţi sunt destinaţi să devină fotografi, însă toţi vor învăţa ceva util pentru viaţă la cursurile lui. Totodată, o colecţie de fotografii semnate de Alexey este expusă în acelaşi centru comercial din capitală, unde studenţii se pot inspira de la dascăl.

Tânărul fotograf este optimist, fiind convins că planurile sale se vor realiza, dacă nu în două-trei luni, atunci în doi-trei ani. Printre proiectele de viitor ale lui Alexey se numără şi deschiderea unei şcoli la care să predea pe gratis filozofia succesului.■

 

Comentarii [5]

Comentariu
  • 30.12.2013 06:51:52
  • 29.01.2015 06:50:01
  • 28.08.2015 09:38:11
  • 08.12.2017 07:28:16
  • 20.11.2018 10:38:21

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2518138
Vizitori unici:
5345164

WebArt Pro