Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Creditul salvator

Alexandra MARIN | Vinificatori & Sprijin

După luni de aşteptare, autorităţile dau asigurări că în septembrie curent viticultorii şi vinificatorii moldoveni vor putea beneficia, în sfîrşit, de sursele financiare din creditul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), în valoare de 75 mil. euro, acordat R.Moldova pentru relansarea sectorului vitivinicol.

Acest credit, oferit R.Moldova în cadrul Programului de restructurare a sectorului vitivinicol, va fi administrat de Directoratul liniei de credit, o structură specială care se află în subordinea Ministerului Finanţelor şi care va avea misiunea de a face legătura dintre BEI şi băncile comerciale. Pînă în prezent, autorităţile susţin că au reuşit să definitiveze procesul de elaborare a manualului de creditare în care sînt stipulate toate condiţiile de creditare. Urmează aprobarea acestuia de către Consiliul de supraveghere a implementării proiectului, precum şi etapa selectării de către
Directoratul liniei de credit a băncilor comerciale, care vor participa la procesul de recreditare a sectorului vitivinicol.
În opinia ministrului finanţelor, Veaceslav Negruţă, din cele 15 bănci comerciale din Moldova, doar 6-8 bănci ar fi eligibile pentru implementarea acestui proiect. Printre principalele condiţii care vor fi impuse băncilor se numără existenţa unui nivel redus al portofoliului de credite neperformante, precum şi dovada că au o experienţă de lucru cu agenţii economici din acest sector.

Veaceslav NEGRUŢĂ: După procedura de selectare a băncilor comerciale, acestea vor anunţa companiile din domeniu să depună ofertele de creditare. Solicitanţii de credite vor trebui să aibă un plan de afaceri foarte bine motivat în baza căruia banca va decide dacă întreprinderea sau compania în cauză merită sau nu să fie inclusă în programul de creditare. După crearea unui portofoliu de credite, băncile comerciale vor trimite solicitările de bani către Directoratul liniei de credit, care, la rîndul său, va solicita finanţatorului debursarea primei tranşe de bani. Banii vor ajunge la băncile comerciale tot prin intermediul Directoratului liniei de credit. Prin urmare, banii din acest credit vor veni în Moldova treptat, în măsura în care vor fi contractaţi de beneficiari. Sperăm ca deja în luna septembrie această linie de creditare să fie operaţională, astfel încît viticultorii şi vinificatorii să poată demara procesul de relansare a sectorului vitivinicol, care este unul de importanţă majoră pentru economia naţională.  
Scopul autorităţilor este ca din sursele acestui credit să profite cît mai mulţi  beneficiari. Din aceste considerente vor fi stabilite anumite limite de creditare pentru fiecare beneficiar în funcţie de planul de afaceri înaintat. Aşa sau altfel, agenţii economici din ramura vinificaţiei vor putea beneficia de credite de la 25 mii euro pînă la 5 mil. euro, iar cei din sectorul viticol – de maximum 2 mil. euro.

Perioada de creditare a agenţilor economici va fi şi ea diferită de la caz la caz, în dependenţă de solicitările beneficiarilor – de la 3 la 10 ani. În ceea ce priveşte rata dobînzii, aceasta va fi formată din do-bînda cu care vin în Moldova resursele financiare de la BEI (LIBOR +marja de cîştig a băncii), comisionul Directoratului liniei de credit pentru procedurile administrative, plus comisionul băncii comerciale. Veaceslav Negruţă dă asigurări că dobînda finală nu va fi mai mare de 7-9%.

În toată această procedură de creditare, apare un aspect extrem de important – cine garantează rambursarea creditelor, în condiţiile în care în ultimii ani din cauza crizei, mai mulţi agenţi economici din domeniul vinificaţiei nu au fost în stare să întoarcă băncilor creditele contractate? Veaceslav Negruţă susţine că în acest caz statul nu-şi va asuma rolul de garant al rambursării creditului, misiunea sa fiind doar de a  atrage această linie de credit în Moldova şi a oferi posibilitate băncilor să beneficieze de bani lungi şi ieftini.

„Banca comercială, care va obţine dreptul de a finanţa vinificatorii din cadrul acestei linii de credit, va utiliza toate pîrghiile necesare pentru ca banii să-i fie restituiţi, inclusiv gajarea proprietăţilor beneficiarului. În procesul de selectare a agenţilor economici, banca va analiza riscurile şi potenţialul de rambursare a creditului de către fiecare solicitant în parte şi va decide dacă acesta este sau nu solvabil. În cazul în care o companie devine insolvabilă în perioada în care a luat creditul, se va face uz de procedurile privind restituirea banilor stipulate în Legea privind insolvabilitatea.


Dar, trebuie să ţinem cont de faptul că în acest caz este vorba de companii solide din domeniul vinificaţiei, care au în spate o istorie şi o experienţă mare de activitate, iar statul este optimist şi consideră că aceştia vor fi în stare să restituie creditele contractate”, susţine ministrul.■

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 10.08.2011 11:56:57 Беня
    А во что он обойдется виноделам, могли написать или и вы туда же с ними, с теми, кто хочет поиметь на этом кредите виноделов?
  • 17.11.2016 07:59:14
  • 17.08.2018 01:58:50

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2506607
Vizitori unici:
5313354

WebArt Pro