Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cum a fost luna pentru...

Cum a fost luna pentru...

Vladimir Filat, Prim-Ministru al Republicii Moldova Cu siguranţă, luna care a trecut a fost cea mai dificilă nu doar pentru premierul Vladimir Filat, dar şi pentru toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), care au fost supuşi unei grele încercări – de a onora sau nu invitaţia Federaţiei Ruse de a participa la parada militară de pe 9 mai de la Moscova. Discuţiile aprinse şi contradictorii pe marginea acestui subiect au demonstrat că AIE nu este chiar atît de trainică după cum afirmă liderii acesteia. Cu siguranţă, decizia personală a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a nu trimite militari moldoveni la parada de la Moscova, pe motiv că “Guvernul nu are bani pentru acest eveniment”, a rănit orgoliul premierului Vladimir Filat, fapt care l-a determinat să aducă mai multe acuzaţii în adresa colegilor de coaliţie. Într-o conferinţă de presă susţinută în calitate de lider al PLDM, Filat a lăsat să se înţeleagă că Ghimpu “a abandonat lupta cu comuniştii” şi “luptă cu propriul Guvern”.

Vladimir Filat, Prim-Ministru al Republicii Moldova
Cu siguranţă, luna care a trecut a fost cea mai dificilă nu doar pentru premierul Vladimir Filat, dar şi pentru toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), care au fost supuşi unei grele încercări – de a onora sau nu invitaţia Federaţiei Ruse de a participa la parada militară de pe 9 mai de la Moscova. Discuţiile aprinse şi contradictorii pe marginea acestui subiect au demonstrat că AIE nu este chiar atît de trainică după cum afirmă liderii acesteia. Cu siguranţă, decizia personală a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a nu trimite militari moldoveni la parada de la Moscova, pe motiv că “Guvernul nu are bani pentru acest eveniment”, a rănit orgoliul premierului Vladimir Filat, fapt care l-a determinat să aducă mai multe acuzaţii în adresa colegilor de coaliţie. Într-o conferinţă de presă susţinută în calitate de lider al PLDM, Filat a lăsat să se înţeleagă că Ghimpu “a abandonat lupta cu comuniştii” şi “luptă cu propriul Guvern”.

Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova
În luna aprilie, prin decizia sa de a nu trimite militarii moldoveni la Moscova, Mihai Ghimpu a provocat reacţii aprinse în sînul AIE, care a trebuit să depună eforturi considerabile pentru a-şi demonstra în continuare viabilitatea. Decizia lui Ghimpu de a nu consulta opinia Alianţei în această chestiune extrem de sensibilă a  făcut un mare deserviciu coaliţiei de guvernare, care, o dată în plus, a fost percepută de către opinia publică drept un organism, membrii căruia nu comunică între ei. “Pus la perete” de către ceilalţi membri ai AIE, Ghimpu s-a văzut nevoit să se conformeze deciziei majorităţii de a permite “mărşăluirea” militarilor moldoveni în Piaţa Roşie. Aici însă - altă surpriză. Preşedintele interimar a refuzat categoric în aceste condiţii să fie prezent la paradă, chiar dacă iniţial a confirmat prezenţa la eveniment. Prin această schimbare de atitudine, Mihai Ghimpu a dat dovadă de instabilitate în luarea deciziilor, fapt care nu face faţă unui preşedinte, fie el şi interimar. În plus, această decizie este o dovadă în plus că electorala a început deja, iar liderul Partidului Liberal pune interesele de partid mai presus decît cele naţionale.

Marian Lupu, lider al Partidului Democrat
Pentru Marian Lupu luna a fost la fel de agitată, ca şi pentru ceilalţi lideri ai AIE. Lupu, de asemenea, a luat atitudine faţă de iniţiativa “personală” a lui Mihai Ghimpu în ce priveşte participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova. Mai mult decît atît, el susţine că divergenţele pe marginea acestui subiect au depăşit orice limite admise, iar membrii Alianţei trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a redresa situaţia. De altfel, lipsa de comunicare între membrii AIE a demonstrat că aceasta este, de fapt, cel mai mare duşman al Alianţei, care după mai bine de jumătate de an de guvernare nu a înţeles că succesul ei depinde, în mare măsură, de luarea deciziilor coordonate, cu atît mai mult în chestiuni sensibile. Discuţiile pe marginea trimiterii militarilor la Moscova au reprezentat, de fapt, testul de verificare a trăiniciei AIE, la care liderii acesteia au făcut faţă cu foarte mare dificultate. 

Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor
Proverbul “cînd doi se ceartă, al treilea cîştigă”, a fost mai actual ca oricînd luna trecută. Vladimir Voronin a declarat ferm că în cazul în care Guvernul nu va găsi bani pentru a trimite contingentul de militari la Moscova, PCRM este dispus să suporte toate cheltuielile doar ca Moldova să participe la paradă. Evident că în cazul în care se ajungea pînă la un astfel de scenariu, Alianţa, care nici aşa nu se află într-o situaţie prea bună, ar fi primit o lovitură greu de suportat. Chiar dacă în final s-a luat decizia ca militarii să participe la paradă, comuniştii au profitat din plin de controversele şi divergenţele din cadrul AEI pe marginea acestei chestiuni, pentru a acumula capital politic şi a discredita coaliţia de guvernămînt.      

Comentarii [4]

Comentariu
  • 11.05.2013 01:42:04
  • 25.12.2013 10:17:31
  • 01.06.2017 10:05:53
  • 26.05.2021 09:59:08

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
300
Afişări de site:
2507556
Vizitori unici:
5315952

WebArt Pro