Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Previziuni 2010

Nicu FILIMON | Politicieni & Prognoze

Anul 2010 se aşteaptă a fi unul bogat în evenimente politice şi economice. Revista Profit a încercat să afle care sînt previziunile politicienilor moldoveni pentru anul în curs în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei economice, posibilitatea desfăşurării unor noi alegeri parlamentare anticipate, modificarea articolului 13 din Constituţie, realizarea reformei constituţionale şi nu numai.

Mihai Ghimpu,  preşedinte interimar al R.Moldova, speaker al  Parlamentului

     Calea corectă pe care trebuie să meargă Moldova este reforma constituţională, ceea ce presupune adoptarea unei Constituţii în lectură nouă. Actuala Constituţie urmează să fie ajustată la normele internaţionale, ceea ce înseamnă că nu vom avea alegeri anticipate. Statul de drept este acela care activează în baza legilor. O lege bună trebuie să soluţioneze o problemă care există în societate. Dacă avem blocaj constituţional, de exemplu, nu putem alege preşedintele, avem o lege bună sau una rea? Normal că una rea! Deci trebuie să o modificăm, în special articolul 78, care ţine de alegerea preşedintelui. La prima etapă cred că preşedintele trebuie să fie ales de către Parlament, pentru că la ultimele alegeri poporul a mandatat deputaţii să aleagă şeful statului.
     Dacă e să ne referim la modificarea articolului 13 din Constituţie, atunci, sincer, am obosit deja să tot repet în ce limbă vorbesc. Nu pot exista în Ardeal, Muntenia, Transilvania, Banat, Moldova oameni care vorbesc aceeaşi limbă, dar care o numesc diferit. Este limba română şi acest lucru este consfinţit în Declaraţia de Independenţă a R.Moldova. Este un act juridic care stă la baza acestui stat, unde este scris că R.Moldova este un stat democratic şi de drept cu limba oficială - româna şi cu revenirea la grafia latină. În pofida unor mici divergenţe, cred totuşi că vom găsi înţelegere la acest capitol în cadrul AIE.
    Pînă la data de 16 iunie vom avea un referendum cu toate că nimeni nu mă obligă să dizolv Parlamentul şi să declar alegeri anticipate. Eu pot să dizolv Legislativul şi în iulie, şi în august, şi în noiembrie, şi în decembrie. Ziua de 16 iunie este ziua cînd apare circumstanţa de dizolvare a Parlamentului. Premisa este nealegerea preşedintelui ţării.

Vladimir Filat, Prim-Ministru al R.Moldova

     Posibilitatea desfăşurării alegerilor anticipate în acest an există. Îmi este greu să văd cum pot fi acestea evitate. Dar dacă există vreo posibilitate legală de a face acest lucru, atunci eu o voi susţine.
     Consider că o îmbunătăţire reală a situaţiei economice în ţară va fi simţită mai degrabă la începutul anului 2011. Trebuie să aducem circuitele financiare în cadrul legal şi să le impozităm precum prevede legea, căci avem pierderi mari la buget din cauza economiei tenebre. Am încrederea că prin politica fiscală bine gestionată vom obţine mijloacele necesare pentru o posibilă majorare de salarii deja la sfîrşitul anului 2010.


Vladimir Ţurcan,  preşedinte al Partidului "Moldova Unită"

    În actualele condiţii de criză politică, formula propusă de modificare a Constituţiei nu este, pur şi simplu, o greşeală, dar un pericol pentru ţară. Unicul articol care poate fi revizuit este cel cu privire la alegerea preşedintelui ţării. În ceea ce priveşte iniţiativa lui Mihai Ghimpu de a modifica Constituţia pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, cred că este o aberaţie juridică, iniţiativă care, printre altele, nu este susţinută nici de Comisia de la Veneţia.
    Problema modificării articolului 13 din Constituţie o consider artificială din punctul de vedere al necesităţii. Situaţia politică este atît de gravă, încît nu are rost să torni gaz pe foc. Această modificare este necesară doar celor  care doresc să sustragă atenţia de la alte probleme importante. Nu consider că acest lucru se va reuşi în 2010. Cred că vom putea reveni la această problemă doar atunci cînd în ţară va fi linişte şi pace, cînd vom reuşi să depăşim  criza economică şi politică. Problema denumirii limbii – moldovenească-română sau română-moldovenească - trebuie soluţionată prin referendum. Adevărul este că aceste două limbi sînt identice.
    Cred că în următoarea perioadă de timp foarte multe persoane vor părăsi rîndurile partidelor politice şi nu doar PCRM-ul, deşi nu pot numi o cifră concretă în acest sens. În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, cred că PCRM nu va obţine mai mult de 20-25 de mandate.


Dumitru Diacov preşedinte de onoare al Partidului Democrat

     Vreau să cred că în acest an vom reuşi, în sfîrşit, să reformăm televiziunea publică naţională. Iar reforma constă, în primul rînd, în separarea şi îndepărtarea acesteia de factorul politic. Însă cum se ştie, toate reformele implementate în Moldova au un specific: se vrea cît mai bine, dar iese cum iese. Sper totuşi că vom reuşi să modernizăm audiovizualul public aşa cum ne-am propus, astfel încît să avem o sursă demnă şi echidistantă de informare cu acoperire naţională. Totuşi schimbările întîrzie: dacă pe timpul guvernării comuniste, opoziţia era totalmente ignorată de instituţia publică a audiovizualului, acum noua guvernare spune A sau B, iar opoziţia comunistă tot ce îşi doreşte. Ar fi bine ca presa democratică să semnaleze greşelile admise de guvernare şi să se distanţeze de grupurile politice şi cele ale finanţatorilor lor.


Victor Osipov  prim-vicepreşedinte al Alianţei „Moldova Noastră”

     Probabilitatea alegerilor anticipate în acest an este destul de mare, dar la fel de mari sînt şi interesele ca anticipatele să nu vină prea repede, astfel încît actuala guvernare să reuşească să implementeze reformele stabilite. Acest lucru nu este doar o ambiţie a partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar o necesitate pentru ţară. De aceea, eu cred că alegerile pot avea loc la sfîrşitul anului 2010, dar în acelaşi timp nu exclud că ele ar putea fi organizate şi mai tîrziu.
    Ca să nu fac declaraţii nefondate, cred că la viitoarele alegeri AMN are toate şansele să revină la rezultatele sale anterioare şi să acumuleze în jur de 17% din sufragii. Noi am atins un punct minim şi de acum încolo putem doar să creştem, deoarece avem o structură, o istorie şi o experienţă în relaţiile cu alegătorii.
     Sînt convins că procesul de destrămare a PCRM va continua şi în anul 2010. În special, pleacă cei care încearcă să-şi păstreze poziţiile în administraţie sau în business la nivel local. Ceea ce se vede în acest vîrf de aisberg, adică în politica de la Chişinău, este prea puţin. În teritorii PCRM se surpă. Chiar dacă nu trebuie să-ţi neglijezi oponenţii, totuşi cred că în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, PCRM va acumula cu 25 de mandate mai puţin. Iar formaţiunea lui Vladimir Ţurcan va contribui la diminuarea rezultatelor comuniştilor.


Mihai Godea prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova

   Pînă la sfîrşitul anului sperăm să obţinem o facilitare a regimului de vize, există deja evoluţii la acest moment. De asemenea, aşteptăm şi o creştere a asistenţei din partea Uniunii Europene faţă de Republica Moldova.


Vadim Cojocaru  deputat al Partidului Liberal, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe

     Cînd a fost aprobată Legea bugetului pentru anul 2010, ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, a argumentat necesitatea majorărilor accizelor la produsele de tutungerie. Totuşi, este destul de posibil ca anumite segmente din politica fiscală să fie modificate pe parcursul anului. Este o chestiune ce se practică. Cert este că nu putem exclude această variantă. Personal, nu cred că foarte mulţi fumători vor renunţa la fumat. Dar cei care fumează ar face bine să folosească ţigări de calitate, adică mai scumpe. Deci, oamenii de afaceri din domeniu nu ar trebui să aibă prea multe motive de îngrijorare din cauza majorării accizelor la aceste produse.

Comentarii [6]

Comentariu
  • 04.05.2013 08:41:31
  • 28.08.2014 11:17:31
  • 06.01.2017 07:44:19
  • 17.08.2019 06:19:22
  • 10.10.2020 03:24:57
  • 02.12.2020 05:35:40

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2507354
Vizitori unici:
5314767

WebArt Pro