Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Un impuls creditării

Igor VOLNIŢCHI | Profit & Garanţii

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul bancar autohton – garantarea creditelor – ar putea fi soluţionată parţial în scurt timp. Aceasta dacă Societatea interbancară de garantare „GarantInvest” va primi de la donatorii externi 30 mln. lei.

 

 Acum jumătate de an, conducerea şi fondatorii Societăţii „GarantInvest” au înţeles că a venit timpul deciziilor radicale. Constituită în 2005 de către şapte bănci comerciale din Moldova (Moldova-Agroindbank, Victoriabank, Banca Socială, Banca de Economii, Eximbank, Energbank, Mobiasbancă), Corporaţia de Finanţare Rurală şi asociaţia obştească „ProRuralInvest”, cu suportul Guvernului Marii Britanii, Societatea „GarantInvest” a reuşit să acorde garanţii pentru credite în valoare totală de şapte milioane lei. Deşi suma nu e mică, suportul Societăţii în procesul de garantare s-a dovedit a fi unul neînsemnat. Între timp, doar ceva mai mult de 30 de agenţi economici reuşiseră să beneficieze de credite garantate de „GarantInvest”.

Problema devenise cu atît mai acută cu cît între timp fusese finalizat un proiect al USAID, care, de asemenea, oferea garanţii pentru creditele bancare. Astfel, „GarantInvest” rămăsese unica organizaţie care opera pe un segment de piaţă atît de important. Conducătorii Societăţii au încercat să contacteze la direct donatorii pentru a obţine suportul lor în sporirea posibilităţilor financiare, dar fără rezultat. Răspunsul de peste tot era acelaşi: „Noi lucrăm la direct cu autorităţile Moldovei”. În aceste condiţii, fondatorii şi conducerea „GarantInvest” au solicitat sprijinul speakerului Marian Lupu, care, în timpul cînd a deţinut funcţia de ministru al economiei şi comerţului, a susţinut activ crearea Societăţii interbancare de garantare. Şi cînd se părea că acea întrevedere a fost una formală, au apărut primele semnale că situaţia se poate schimba în bine.

 

Viorel GHERCIU, director general al „GarantInvest”:  După întrevederea cu speakerul Marian Lupu, am stabilit relaţii fructuoase de colaborare cu Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC). Am elaborat un proiect şi l-am depus la MEC. Definitivăm acum împreună unele aspecte, după care MEC îl va propune spre finanţare principalilor donatori externi – Banca Mondială, USAID etc.      

 

 

GarantInvest” speră să obţină de la donatorii externi, cu ajutorul autorităţilor Moldovei, circa 30 mln. lei, care-i vor permite să acorde garanţii la creditele bancare în valoare de 90 mln. lei. Aceasta, la rîndul său, va permite agenţilor economici din Moldova să ia credite în valoare totală de circa 200 mln. lei.

Viorel GHERCIU: Proiectul mai prevede şi diversificarea serviciilor de garantare, dar şi instruirea personalului nostru de care vom avea nevoie suplimentar în cazul în care vom obţine finanţare de la donatori.

Directorul general al „GarantInvest” susţine că serviciile pe care le oferă instituţia vor contribui la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, de aceea interesul statului nu este mai mic decît al Societăţii.

Viorel GHERCIU: Statul ar putea să ne indice chiar sectoarele prioritare pentru economie şi noi, în activitatea noastră, de asemenea, le vom trata cu prioritate.   


Pînă în prezent, circa 80% din solicitanţii de garanţie au fost businessmeni începători, iar circa 90% dintre aceştia – din mediul rural. Din acest punct de vedere activitatea „GarantInvest” este cu adevărat necesară, de ea fiind interesat atît statul, cît şi băncile, dar, în special, micii antreprenori. De aceea, dacă proiectul „va lua foc”, vom asista la un impuls serios dat procesului de creditare bancară în Moldova.

Comentarii [5]

Comentariu
  • 24.05.2013 01:41:15
  • 26.12.2013 08:32:09
  • 13.04.2015 08:53:59
  • 06.01.2017 06:25:23
  • 04.03.2019 11:51:59

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
6
Afişări de site:
2518248
Vizitori unici:
5345441

WebArt Pro