Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Realitatea şi cele dorite

Anatol Pasat | Calculul poporului

În numărul precedent, redacţia a procedat la un experiment nou – calcularea independentă a creşterii preţurilor în Moldova. Chiar dacă Biroul Naţional de Statistică a abordat, ca să spunem mai domol, cu dezaprobare calculul alternativ al ratei inflaţiei, noi credem că experimentul are dreptul la existenţă. Să judece cititorii pe cît de realiste sînt studiile noastre, întrucît, din păcate, cifrele pe care le enunţă lunar Biroul Naţional de Statistică, deopotrivă cu declaraţiile optimiste ale Băncii Naţionale a Moldovei privind frînarea reuşită a creşterii inflaţiei le trezesc mari îndoieli şi consumatorilor simpli, şi specialiştilor.

În luna noiembrie, am monitorizat dinamica preţurilor la 24 de produse alimentare, trei mărfuri nealimentare şi cinci tipuri de servicii. În cazul produselor alimentare, la 13 preţurile s-au menţinut la nivelul celor din octombrie, 10 s-au scumpit şi doar făina în Piaţa Agricolă Centrală a capitalei s-a ieftinit de la  8,5 pînă la 7 lei pentru un kilogram.

Cel mai mult au crescut preţurile la morcovi – de la 5 pînă la 7 lei (40%), la struguri – de la 8 pînă la 10 lei (25%), la ceapă şi sfeclă – de la 5 pînă la 6 lei (20%). 

 

În acelaşi timp, în pofida aşteptărilor alarmante, pîinea, cartofii, carnea, uleiul de floarea-soarelui, laptele şi brînza au menţinut poziţiile din octombrie.



Prin calcule simple este lesne de stabilit că principalele produse alimentare s-au scumpit în medie cu 6,5%.



Între mărfurile nealimentare, au crescut preţurile la motorină, cu 11,9%, şi la benzină, cu 7,3%. Dat fiind faptul că gazele lichefiate nu s-au scumpit, nivelul mediu al creşterii preţurilor a constituit 6,4%. 



Între servicii, tarifele la apă, energie electrică, gaze, căldură şi telefon au rămas neschimbate în noiembrie. Astfel, indicele preţurilor de consum din luna noiembrie a alcătuit 4,3%. 



Sîntem destul de autocritici şi nu pretindem obiectivismul absolut al ratei inflaţiei calculate, întrucît lista mărfurilor monitorizate este mult mai mică decît la Biroul Naţional de Statistică. În plus, nici geografia studiilor nu se compară cu cea de acolo, monitorizăm preţurile doar din Piaţa Centrală şi din magazinele nu prea scumpe. Şi totuşi, considerăm că cifrele noastre sînt mai realiste şi acceptăm discuţiile cu toţi doritorii, în paginile revistei.


Am încercat să discutăm cu Biroul Naţional de Statistică în privinţa preţurilor din octombrie, în particular, a celor la uleiul de floarea-soarelui. Probabil, încă nimeni nu a uitat că în octombrie uleiul în piaţă s-a scumpit de două ori şi scumpirea nu a lăsat fără atenţie nici chiar pe Prim-ministrul Vasile Tarlev, care a cerut studierea problemei şi adoptarea măsurilor de rigoare.  Nu punem în discuţie argumentarea creşterii preţurilor, ci doar nu sîntem de acord cu statisticile oficiale, potrivit cărora în octombrie uleiul s-a scumpit cu doar 18,2%.


Exact la fel sînt contestabile şi alte poziţii, aşa că rata inflaţiei pe care Biroul a anunţat-o pentru luna octombrie, de 1,6%, trezeşte dubii. Putem să nu avem îndoieli în privinţa faptului că şi în noiembrie cifra oficială va fi, cel puţin, de trei ori mai mică decît cea neoficială.

 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 21.05.2013 12:02:54
  • 30.04.2015 09:15:47
  • 21.12.2016 04:29:20
  • 02.04.2017 01:25:04

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
3
Afişări de site:
2517603
Vizitori unici:
5341539

WebArt Pro