Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cei mai bogaţi politicieni

Igor VOLNIŢCHI | Profit & Alegeri

Alegerile sînt o bună posibilitate pentru a arunca o privire în buzunarele politicienilor.

 De obicei, politicienii nu se prea grăbesc să dea publicităţii date despre averea sau veniturile lor. O dovadă în acest sens este faptul că anul trecut au acceptat să-şi facă publice veniturile benevol doar circa 20 de politicieni, iar în acest an, în primele două luni – mai puţin de 10. Dar, unde nu merge termenul „benevol”, merge termenul „obligatoriu”. Astfel, în acest an, datorită campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, opinia publică a putut să ia cunoştinţă de averile candidaţilor, publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Averile liderilor de partide

 

Preşedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, a declarat că în ultimii doi ani a avut venituri de circa 740 mii lei. Această sumă a fost compusă dintr-un  salariu de 294 279 de lei, o pensie de general de miliţie de 171 656 de lei şi 224 000 de lei din premiul pe care l-a primit de la Patriarhia Rusă în anul trecut “pentru activitate remarcabilă de consolidare a unităţii popoarelor ortodoxe”. Preşedintele a mai comunicat la CEC că deţine acţiuni de peste şase mil. lei într-o bancă, un apartament pe str. Serghei Lazo, o casă cu construcţii aferente în Corjova, Dubăsari, două loturi de livadă şi o casă la Pîrîta, Dubăsari. El mai are un garaj, dar n-a declarat nici o maşină.

Liderul Alianţei Moldova Noastră”, Serafim Urechean, a avut în ultimii doi ani venituri oficiale de 300 mii lei. Totodată, el are un apartament, o vilă cu teren, un garaj şi o motocicletă BMW.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat şi el un venit de circa 300 mii lei, dar a precizat că deţine majoritatea într-o benzinărie. El mai are în proprietate un apartament şi două autoturisme (Mercedes şi Volkswagen).

Liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova Vlad Filat a declarat un venit de aproximativ 1,2 mil. lei. El mai are trei automobile (BMW, Toyota şi Niva) şi o casă în Chişinău.

Ex-premierul Dumitru Braghiş, lider al Partidului Social-Democrat, a declarat o casă la Chişinău, o vilă şi un lot la Pîrîta, Dubăsari, precum şi trei automobile (Hynday, Skoda şi Vaz). 

Ex-preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov, lider al Partidului Democrat, a declarat venituri de peste o jumătate de mil. lei, o casă cu teren în capitală, un apartament la Moscova, două spaţii pentru oficiu, un BMW şi un depozit de peste 8 mii euro. El este şi proprietarul ziarului „Novoe Vremea”.

Ex-premierul Vasile Tarlev, lider al Uniunii Centriste din Moldova, a declarat o casă în Chişinău, o vilă la Hruşova, Criuleni, patru loturi (2,8 mii mp), un automobil şi peste trei mii de acţiuni la „Bucuria” SA.

Vicespeakerul Iurie Roşca, lider al Partidului Popular Creştin-Democrat, a inclus în declaraţia sa venituri de peste 4,5 mil. lei, o casă cu teren, un garaj şi un sarai, 100% din ziarul „Flux” şi „AP Flux”, 70% din „Tipografia Prag 3” şi 34% din ziarul „Ţara”.

Cei mai bogaţi în liste 

Vladimir Voronin este cel mai bogat om din cei 103 candidaţi de pe lista Partidului Comuniştilor.

 

Cel mai bogat om din Alianţa „Moldova Noastră” este Veaceslav Untilă. În ultimii doi ani, el a avut venituri de peste 450 mii lei. El a mai declarat acţiuni de 260 mii lei într-o societate pe acţiuni, un apartament, 1/3 casă de locuit, un garaj şi un automobil BMW.   

Cel mai bogat om din Partidul Liberal este Oleg Bodrug – el a declarat venituri de peste 800 mii lei. 

Cel mai bogat om din Partidul Liberal Democrat din Moldova este ex-viceministrul de externe Iurie Leancă. În ultimii doi ani, el a cîştigat din activitatea sa de la Înaltul comisar OSCE pentru minorităţile naţionale şi de la ASCOM SA aproape 100 mii euro. De asemenea, are un depozit de 53 mii euro. 

Cel mai bogat om din Partidul Social-Democrat este Alexandru Tureac, un om de afaceri din Bălţi, care a declarat venituri de peste 1,4 mil. lei.

Cel mai bogat om de pe lista Partidului Democrat este Chiril Lucinschi, fiul fostului preşedinte Petru Lucinschi, care a declarat venituri de peste 6,8 mil. lei.

Cel mai bogat om din Uniunea Centristă din Moldova este Elena Sufrai, contabilă din Băcioi. Ea a declarat venituri de peste un mil. lei, cîteva terenuri şi imobile şi un cont de 160 mii lei.

Cel mai bogat om din Partidul Popular Creştin-Democrat este liderul formaţiunii Iurie Roşca.

Alţi candidaţi bogaţi
Printre alţi candidaţi bogaţi în aceste alegeri se numără:

- deputatul PSD Dumitru Godoroja – venituri de 125 mii euro;

- secretarul general al PSD Eduard Muşuc - venituri de aproape 100 mii lei, un apartament, un lot de teren şi două autoturisme;

- primarul de Chişinău, vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă - venituri de 170 mii lei, un automobil Opel Astra şi 1/3 dintr-un imobil de la Coloniţa;

- liderul fracţiunii parlamentare a PPCD Vlad Cubreacov - două apartamente în Chişinău, o vilă la Ialoveni, cîte un lot la Chişinău şi Ialoveni de 600 şi, respectiv, 1,1 mii mp.; 

 

- speakerul Marian Lupu şi prim-ministrul Zinaida Greceanîi – ambii au case în Chişinău de peste un mil. lei fiecare şi au obţinut din salariu în ultimii doi ani aproximativ 300 mii lei fiecare;  

- Eugen Roşcovanu, candidat AMN -  venituri de peste 130 mii lei şi un depozit de 12 mii euro;

- avocatul Vasile Rîhlea, candidat pe lista AMN, - cinci apartamente în Chişinău, două loturi şi o construcţie nefinalizată, în mun. Chişinău, alte două loturi la Larga, Briceni, şi trei automobile;

- Valeriu Streleţ, directorul „BioProtect”, candidat PLDM, - venituri de peste 1 mil. lei;

- avocatul Gheorghe Avornic, candidat pe lista UCM, - venituri de peste jumătate de mil. lei, o casă de locuit, o vilă, două apartamente în capitală, două automobile, două loturi şi 100 ha de teren agricol.

Majoritatea candidaţilor în alegeri par să fie oameni înstăriţi. Din acest punct de vedere, oamenii ar trebui să fie mulţumiţi. Or, o vorbă din popor spune: „Deputaţi trebuie aleşi cei care au bani, deoarece au din ce trăi şi nu vor fura”. Dacă aşa va fi – vom vedea în următorii patru ani.

 

 

Comentarii [3]

Comentariu
  • 21.08.2015 08:07:55
  • 12.10.2016 10:24:19
  • 12.11.2019 08:34:23

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
14
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5640761

WebArt Pro