Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Anna BJERDE: Banca Mondială va sprijini aderarea Moldovei la UE

Alexandru TANAS | Instituţie & Sprijin

Republica Moldova şi Banca Mondială au început colaborarea în vremuri dificile, la doar un an de la obţinerea independenţei şi la câteva luni după ce a fost oprit războiul de pe Nistru. Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna BJERDE, menţionează că trei decenii mai târziu, părţile continuă să lucreze împreună pentru a transforma ţara în mai bine şi a îmbunătăţi viaţa moldovenilor. Într-un interviu acordat Revistei Profit, Anna BJERDE a relatat despre importanţa sprijinului oferit de Banca Mondială ţării noastre, principalele realizări, dar şi provocări, precum şi despre viziunea sa asupra colaborării viitoare cu Republica Moldova.

Profit: În 2022, a fost marcată cea de-a 30-a aniversare a parteneriatului dintre Republica Moldova şi Grupul Banca Mondială. Cum a început totul? Care a fost primul sprijin financiar oferit de BM ţării noastre? Cât de mult sprijin a primit Moldova în general în această perioadă?

Anna BJERDE:
Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale în 1992, la doar un an de la obţinerea independenţei şi la câteva luni după ce a fost oprit războiul de pe Nistru. Acel an a fost cu provocări pentru ţară, inclusiv din cauza secetei grave care a afectat ţara. Astfel, în 1993, am oferit prima finanţare pentru Proiectul Redresare de Urgenţă după Secetă în valoare de $26 mil. De atunci, am pledat pentru îmbunătăţirea guvernării şi transparenţei, am susţinut reforme de politici importante şi am susţinut obţinerea unor rezultate remarcabile, care au îmbunătăţit viaţa moldovenilor. Peste $1,9 mld. au fost alocaţi pentru mai mult de 60 de operaţiuni din ţară.

Profit: Credeţi că colaborarea a avut succes? Care sunt principalele domenii de sprijin şi principalele realizări?

Anna BJERDE:
După ce a trecut prin şocurile din anii 1990, de la începutul anilor 2000, Moldova a realizat progrese considerabile în reducerea sărăciei şi promovarea creşterii incluzive. De fapt, Moldova a fost printre primele 15 ţări din lume şi printre doar 3 ţări din regiunea Europa şi Asia Centrală care au reuşit eradicarea săraciei extreme între 2000 şi 2015. Reformele de politici au fortificat calea spre integrarea europeană şi, în pofida dificultăţilor, Moldova a făcut câţiva paşi importanţi înainte prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE) în 2014 şi prin obţinerea regimului liberalizat de vize pentru moldoveni. În 2020, Moldova a avansat din categoria ţărilor cu venituri medii inferioare în categoria ţărilor cu venituri medii superioare.

Mă mândresc cu contribuţia Băncii Mondiale la aceste progrese. Unele dintre cele mai importante aspecte includ: crearea unui ghişeu unic online pentru permise de afaceri şi o reducere a numărului de zile necesare pentru înregistrarea afacerii de la 14 la 4, ceea ce duce la economii de peste $17 mil. anual pentru mediul de afaceri. Din 2016 au fost create peste 1.200 de locuri de muncă în sectorul exporturilor, iar în agricultură au fost lansate peste 1.000 de start-up-uri începând cu 2003, contribuind la crearea a peste 5.600 de noi locuri de muncă, alături de sprijinul pentru pregătirea Moldovei pentru a fi acceptată de UE ca ţară exportatoare a unor produse specifice. Cu sprijinul unui proiect agricol, 47 de grupuri de producători au acum posibilitatea de a accesa pieţe premium pentru fructe şi legume. A fost creată platforma de interoperabilitate a Guvernului şi coloana vertebrală a modernizării ulterioare a serviciilor publice, MConnect, care a facilitat tranziţia de la procesele bazate pe hârtie la cele online împreună cu MSign. Am contribuit la îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii serviciilor de termoficare pentru consumatorii finali şi la creşterea eficienţei operaţionale şi a viabilităţii financiare a companiei de termoficare din Chişinău. Răspunsul nostru de urgenţă la COVID-19 a fost rapid, cu ajutor medical şi sprijin social pentru cei mai vulnerabili, iar transferurile de numerar atât de necesare către aproximativ 72.000 de gospodării sărace au venit la timp.

În acelaşi timp, am contribuit la furnizarea a 10.000 de laptopuri elevilor pentru a continua să înveţe în timpul pandemiei. În perioada 2015-2018, circa 20 de şcoli de circumscripţie din Moldova au fost renovate şi dotate cu mobilier, mijloace de învăţare şi soft pentru a răspunde nevoilor diverse ale copiilor cu dizabilităţi. Am investit în îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi în asigurarea accesibilităţii rutiere sigure şi durabile a locaţiilor educaţionale, de sănătate, şi piaţă de-a lungul a 150 de kilometri de coridoare rutiere locale.

Profit: Dar ce nu a mers bine, ce s-ar fi putut face mai bine de-a lungul a trei decenii?

Anna BJERDE:
Cum am spus, Moldova a realizat progrese semnificative în multe domenii, însă viteza reformelor ar fi putut fi mai rapidă. Unele reforme au fost implementate lent sau nu în mod eficient. Timp de mulţi ani, societatea a fost polarizată, iar mediul extern a fost destul de advers, ceea ce a îngreunat atingerea unei înţelegeri privind obiectivul comun de dezvoltare.

Productivitatea redusă a muncii şi neconcordanţa competenţelor pe piaţa muncii şi şocurile legate de climă sunt unele dintre cele mai mari provocări economice ale Moldovei. Timp de mulţi ani, încrederea întreprinderilor a fost lentă din cauza problemelor legate de transparenţă, responsabilitate şi corupţie, iar cadrul macroeconomic a rămas vulnerabil. Migraţia la scară largă, combinată cu ratele joase de fertilitate, a dus la o scădere alarmantă a numărului populaţiei şi la o pondere crescută a persoanelor în etate, generând presiuni asupra sistemului de pensii şi limitând competitivitatea pe termen lung. Cu alte cuvinte, capitalul uman al Moldovei ar putea câştiga mult din investiţii mai mari şi mai bune în educaţia şi sănătatea băieţilor şi fetelor şi a familiilor acestora, deoarece acest potenţial pierdut are un impact semnificativ asupra economiei.

Profit: Cum ajută Banca Mondială în prezent Republica Moldova – într-o perioadă dificilă din cauza incertitudinilor geopolitice?

Anna BJERDE:
În 2022, am marcat cei 30 de ani de colaborare cu Moldova în circumstanţe foarte nefericite, greu de imaginat, când ţara tocmai îşi revenea din pandemia COVID-19 şi, ulterior, a fost lovită de preţurile ridicate la energie. Da, a fost o provocare atunci, dar invazia devastatoare a Ucrainei de către Rusia a afectat foarte mult ţara Dvs., unde astăzi vă confruntaţi cu provocări considerabile. Sute de mii de refugiaţi au ales să fugă de război şi să găsească adăpost aici. Moldova a devenit ţara care primeşte cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor şi prima ţară din afara UE care se află în faţa afluxului acestora. Am vizitat recent Ucraina şi am văzut de la ce au fost oamenii nevoiţi să fugă, aşa că vă mulţumesc foarte mult pentru ajutorul şi ospitalitatea voastră. Acest efort uimitor nu a putut rămâne neobservat şi a atras sprijin umanitar, financiar şi politic atât de necesar din partea comunităţii internaţionale.

Banca Mondială, la fel ca mulţi alţi parteneri de dezvoltare, a răspuns rapid la această criză fără precedent, oferind sprijin bugetar Guvernului, în valoare de $159 mil., pentru a atenua impactul războiului asupra refugiaţilor şi gospodăriilor casnice, precum şi pentru a construi rezilienţa pentru a reduce vulnerabilităţile la şocurile viitoare. Şi noi, împreună cu alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, continuăm să ne unim eforturile pentru a ajuta ţara să treacă prin aceste momente dificile. La sfârşitul anului 2022, am aprobat un pachet de finanţare sub formă de granturi în valoare de $43,76 mil. Finanţarea nerambursabilă pentru acest suport bugetar este asigurată de Fondul Fiduciar Multi-Donator pentru cofinanţarea Programului Politica de Dezvoltare a Republicii Moldova, care a fost creat de Banca Mondială ca recunoaştere a găzduirii refugiaţilor de către Moldova şi include contribuţii din partea Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. Vom continua să lucrăm pentru mai multe finanţări ale donatorilor în lunile ce urmează.

Cât priveşte programul nostru actual în Moldova, în prezent avem 12 proiecte cu un angajament total de $650 mil., care sunt implementate de omologii guvernamentali. Domeniile de sprijin includ reforma regulatorie şi dezvoltarea mediului de afaceri, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea cadastrală, educaţia, drumurile, sănătatea, agricultura, apa şi canalizarea şi energia. Ne propunem întotdeauna să sprijinim domeniile cu cel mai mare impact asupra populaţiei. Prin acest sprijin, mai mulţi cetăţeni pot utiliza drumuri locale îmbunătăţite şi mai sigure pentru a accesa spitale, şcoli, pieţe şi servicii guvernamentale. Un singur exemplu concret: un cetăţean din satul Hîrtopul-Mare poate călători acum pe un drum nou, sigur, pentru a accesa un centru de prestări de servicii asistate din Peresecina, care beneficiază de suportul Băncii Mondiale. Acest lucru nu era posibil doar un an în urmă, când acelaşi cetăţean era nevoit să cheltuiască mai mulţi bani şi de două ori mai mult timp pentru a accesa o locaţie mai îndepărtată, pe un drum subdezvoltat, şi să aştepte într-un rând mai mare pentru a primi serviciul. Mă bucur că avem multe astfel de exemple care descriu modul în care colaborarea noastră îmbunătăţeşte viaţa moldovenilor.

Profit: Ce aţi putea spune despre viitor, unde vedeţi Moldova la următoarea aniversare a parteneriatului?

Anna BJERDE:
În mod clar, provocările din Moldova, din regiune şi la nivel global s-ar putea să persiste încă mult timp şi nu avem nicio certitudine când va înceta agresiunea împotriva Ucrainei şi care va fi impactul final, inclusiv asupra Moldovei şi a altor ţări din regiune. Vom sta alături de Moldova în aceste momente dificile şi vom oferi sprijin atât pentru abordarea crizei, cât şi a priorităţilor de dezvoltare pe termen mediu.

Suntem acum la etapa finală de pregătire a unui nou Cadru de Parteneriat cu ţara pentru următorii cinci ani, care va fi aliniat priorităţilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. În contextul acestui Cadru nou, vom lucra împreună pentru a face serviciile publice mai accesibile, mai eficiente şi mai transparente; economia mai vibrantă, mai ecologică şi mai durabilă şi, bineînţeles, pentru a asigura faptul că moldovenii au acces la educaţie şi sănătate de o calitate mai bună, iar cei mai săraci sunt sprijiniţi, mai ales când vin crizele. Şi aici, aş dori să subliniez că pregătirea pentru crizele viitoare depinde foarte mult de capacitatea autorităţilor de a le aborda. Prin urmare, în timp ce sprijinul de urgenţă şi proiectele de infrastructură sunt componente foarte importante ale colaborării noastre, este la fel de important sau chiar mai important să nu uităm de agenda de dezvoltare pe termen lung, iar investiţiile în dezvoltarea capitalului uman şi consolidarea capacităţilor sunt de o importanţă primordială în acest sens.

De asemenea, suntem încântaţi să susţinem calea Moldovei către aderarea la UE, mai ales că Moldova a primit recent statutul de ţară candidată la UE. Noi, cei de la Banca Mondială, ne menţinem angajamentul de a colabora cu toate părţile interesate în sprijinirea aderării mult dorite la UE şi construirea unei societăţi prospere şi incluzive pentru toţi moldovenii.■

 

Comentarii [1]

Comentariu
  • 21.02.2023 10:41:35 Lorena
    Parteneriat Moldovei cu Banca Mondiala ne da rezultate frumoae.

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
5
Afişări de site:
2517155
Vizitori unici:
5340475

WebArt Pro