Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

BSTDB devine mai activă în Moldova

Alexandr TANAS | Bancă & Susţinere

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) va continua că coopereze strâns cu Guvernul RM pentru a-l ajuta să promoveze exportul, să dezvolte infrastructura şi să stimuleze creşterea sustenabilă, afirmă preşedintele BSTDB Ihsan Delikanl. Într-un interviu acordat revistei Profit în ajunul Adunării Anuale a BSTDB, care va fi găzduită de Chişinău la începutul lunii iulie, Ihsan Delikanl a declarat că, în viitorul apropiat, banca urmează să aprobe şi să semneze proiecte pentru Moldova în valoare totală de aproximativ 30 mil. euro.

Profit: Dle Delikanl, cum aţi formula rolul principal al BSTDB în regiunea Mării Negre? În opinia Dvs., care sunt cele mai mari realizări ale băncii?
I.D.:
BSTDB este o bancă de dezvoltare regională fondată de guvernele a 11 ţări din bazinul Mării Negre, care sunt în acelaşi timp donatori şi beneficiari ai resurselor financiare ale acestei bănci. Faptul că BSTDB se află în proprietatea mai multor ţări din regiune este o caracteristică importantă şi distinctă a băncii noastre. BSTDB este o bancă a regiunii şi pentru regiune, care are mandatul de a sprijini creşterea şi dezvoltarea în statele membre şi de a promova cooperarea regională. Asistenţa financiară acordată de BSTDB nu este condiţionată politic, iar decizia de a susţine financiar anumite proiecte este luată exclusiv în baza principiului meritocraţiei.    

În 2016 majoritatea statelor membre ale BSTDB au înregistrat creşteri economice care au rezultat într-o creştere colectivă de 1%. Dat fiind situaţia macroeconomică stabilă înregistrată de mai multe ţări din regiune, ne aşteptăm că această creştere moderată va fi una sustenabilă, deşi incertitudinile financiare şi geopolitice vor continua să afecteze anumite activităţi. În acest context, BSTDB doreşte să joace un rol stabilizator în regiune. Obiectivul nostru strategic este de a sprijini guvernele statelor membre ale BSTDB în implementarea politicilor economice şi investiţionale prioritare, într-un climat de cooperare regională.
 
Am continuat să asigurăm finanţarea pe termen mediu şi lung atât de necesară în timpul crizelor financiare, când investiţiile private practic erau inexistente. În prezent, BSTDB îşi extinde activităţile pentru a facilita accesul la surse financiare pe care sectorul privat şi cel public şi le pot permite, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) din regiunea Mării Negre.
Atragerea resurselor financiare din afara regiunii pentru implementarea proiectelor în statele membre este un obiectiv primordial al BSTDB în calitatea sa de bancă pentru dezvoltarea regională. Valorificând poziţia noastră de cea mai bine cotată instituţie financiară din regiunea Mării Negre, banca a emis cu succes anul trecut primele bonduri în sumă de $500 mil.

În plus, banca a atras credite bilaterale pe termen lung de sute de milioane de euro de la mai multe bănci pentru dezvoltare din alte regiuni precum KfW din Germania, Banca Nordica de Investitii sau Banca de Dezvoltare din Austria. Aceste credite au fost utilizate pentru a sprijini infrastructura economică şi socială, energia regenerabilă, precum şi dezvoltarea ÎMM din ţările membre ale BSTDB. Asistenţa financiară suplimentară susţine eforturile noastre de a oferi un volum mai mare de finanţare companiilor şi băncilor din regiune în contextul unei perioade extinse de fluxuri financiare externe reduse.  

Profit: Care sunt principalele rezultate financiare înregistrate de BSTDB în 2016?
I.D.:
În 2016, activitatea noastră operaţională a fost robustă, iar alocările de fonduri s-au majorat cu 20% şi au depăşit nivelul de 450 mil. euro anual. Portofoliul băncii a atins cifra de 1,2 mlrd. euro, în mare parte acoperind sectoare de bază ale economiei precum cel financiar, de fabricaţie, energie, transport, telecomunicaţii, agrobusiness.

Recent, banca s-a implicat mai activ în importante proiecte regionale de infrastructură, valorificând cooperarea bine stabilită cu mari instituţii financiare internaţionale. Activitatea BSTDB s-a axat pe un spectru larg de sectoare şi activităţi, fiind în acelaşi timp şi diversificată geografic.

Rezultatele financiare înregistrate de BSTDB au fost, de asemenea, pozitive. În 2016, venitul operaţional a atins cifra de 30 mil. euro. Banca a fost profitabilă pentru al 12-ea an consecutiv.

Profit: În opinia Dvs, care sunt cele mai atractive sectoare pentru investiţii din RM?
I.D.:
Strategia pentru ţară a BSTDB pentru 2015-2018, adoptată în strânsă cooperare cu Guvernul, prevede sprijinul băncii pentru implementarea programului şi priorităţilor Guvernului, în acelaşi timp răspunzând cerinţelor pieţei.
 
Banca acordă o atenţie deosebită activităţilor de promovare a exportului de produse şi servicii, precum şi dezvoltării infrastructurii, inclusiv a eficienţei energetice, stimulând astfel creşterea sustenabilă în RM.  

Priorităţile noastre includ investiţii în producerea agricolă, prelucrarea alimentară şi agrobusiness, unde sunt mari necesităţi pentru modernizare şi extindere. În Moldova sectorul agricol reprezintă circa 15% din valoarea adăugată brută şi oferă locuri de muncă la circa o treime din populaţia aptă de muncă. Acest domeniu este unul dintre cele mai atractive pentru investiţii, începând de la agricultura primară şi terminând cu procesarea şi distribuirea produselor alimentare pe piaţa internă şi cea externă.

Recent, Moldova a intrat în vizorul investitorilor străini care produc componente pentru industria automobilistică. Este de aşteptat ca poziţia geografică bună, forţa calificată de muncă, mediul legislativ şi fiscal favorabil să atragă investitori şi în alte sectoare, precum cel de producere a aparatelor electrocasnice şi elecronice, construirea de maşini, precum şi asamblarea acestor produse pentru a fi comercializate pe pieţele din Europa de Vest şi CSI.

De asemenea, există un potenţial considerabil în sectorul energetic, cel de transport şi logistic. Desigur, dezvoltarea economică în continuare a Republicii Moldova va duce la creşterea cererii pentru investiţii în sectorul imobiliar rezidenţial şi cel comercial.
 
Profit: Care sunt planurile băncii pentru sectorul de afaceri din Moldova?  
I.D.:
În conformitate cu strategia şi planul de afaceri al băncii, intenţionăm să intensificăm eforturile de susţinere a sectorului de afaceri. Lucrăm la mai multe proiecte, care sunt în aşteptare pentru a fi finanţate, inclusiv un proiect cu privire la dezvoltarea imobiliară. Pe parcursul următoarelor luni, urmează să fie aprobate şi semnate proiecte în valoare totală de aproximativ 30 mil. euro. De asemenea, în calitate de instituţie bancară care are cuvântul ”comerţ” în denumirea sa, explorăm oportunităţile de a sprijini companiile importatoare şi exportatoare din Moldova direct sau prin intermediul instituţiilor financiare locale. În plus,  vom continua să susţinem sistemul financiar cu ajutorul creditelor pe termen mediu şi lung oferite ÎMM prin intermediul băncilor şi companiilor de leasing. Şi nu în ultimul rând, dorim să contribuim la dezvoltarea instituţiilor financiare nebancare, de exemplu a companiilor de asigurări, prin satisfacerea necesităţilor lor pentru resurse financiare.■

 

 _________________________________________________________________________________________

 

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Thessaloniki, Crecia. Banca a fost creată de către Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina în 1999 şi dispune de un capital autori-zat de 3,45 mlrd. euro.

 

Banca sprijină dezvoltarea economică şi cooperarea regională în statele riverane Mării Negre prin proiecte de comerţ şi de finanţare, precum şi prin participarea în capitatul întreprinderilor publice şi private din aceste state. Ratingul acordat băncii de către Standard & Poor's este A-/A-2, iar cel acordat de Moody's este A2/P1.

 

 

Comentarii [6]

Comentariu
  • 21.06.2017 07:08:01 Marcel
    Cu bonduri BSTDB a facut treaba buna, este foarte convinabil pentyru banca regionala.
  • 21.06.2017 07:10:49 Ovidiu
    De ce banca aceasta nu are relatiile strinsa cu banci moldovenesti?
  • 22.06.2017 07:42:52
  • 23.06.2017 07:14:44 Florin
    Cred cu bancile din Moldova trebue sa face business mai strins si mai agresiv.
  • 02.07.2017 12:03:56 Irina
    Intreprinderi mici si mijlociu demult asteapta chind asa banca sa fie mai activa pe piata Republicii Moldova.
  • 18.09.2020 02:44:25

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
60
Afişări de site:
2517839
Vizitori unici:
5343734

WebArt Pro