Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Hăinuţe Davitex Neo ― un start-up de success

Ilona NAVRUC | Afaceri & Provocări

Pentru Victoria Dănilă, o antreprenoare de 34 de ani din Chişinău, apariţia pe lume a fiicei a fost un impuls pentru a iniţia o afacere. Din motiv că nu găsea hăinuţe potrivite pentru bebeluşul său născut înainte de termen, a hotărât să le proiecteze singură. În prezent, Victoria Dănilă creează hăinuţe şi alte produse adaptate necesităţilor copiilor născuţi prematur. Disponibile pe piaţă sub brandul Davitex Neo, aceste hăinuţe şi accesorii au reuşit deja să cucerească 11 medalii de aur la diverse expoziţii internaţionale.

Profit: Dna Dănilă, de unde a pornit ideea de a lansa o afacere, care propune un produs destul de specific?

V.D.:
Ideea afacerii a pornit de la o necesitate pe piaţa din R. Moldova, şi anume, lipsa hăinuţelor adaptate pentru copii născuţi prematur, în special, pentru cei ce se află în incubator, sau care depind de aparatele medicale şi au consultaţii dese din partea personalului medical. Am născut şi eu o fetiţă la 33 de săptămâni şi am văzut că e foarte complicat să o îmbrac în hăinuţele pe care le-am cumpărat în magazinele noastre. Respectiv, când mi-am văzut pentru prima dată copilul, care cântărea doar 1,800 de grame, şi mi-a atins degetul, am simţit că trebuie să lupt pentru ea şi să creez ceva frumos şi util pentru toţi copiii care se nasc prematur. Ţinând-o în braţe, am decis să proiectez hăinuţe pentru aceşti mici luptători.

Profit: De ce hăinuţele din magazinele obişnuite sunt mai puţin potrivite?

V.D.:
Produsele pentru copiii născuţi prematur pe care le avem acum pe piaţă pot fi incomode atunci când medicul consultă copilul sau dacă nou-născutul este conectat la aparate medicale. Am încercat să proiectez haine ergonomice şi accesibile, care sunt croite special pentru ei şi adaptate la necesităţile diferitor aparate.

Profit: Unde pot fi procurate aceste hăinuţe?

V.D.:
Deocamdată, produsele pot fi procurate prin intermediul paginii de Facebook - Minodora.

De asemenea, periodic merg cu oferta la secţiile din cadrul Centrului Mamei şi a Copilului şi spitalul Municipal Nr. 1 unde sunt născuţi copii prematur. Totodată, lucrez la elaborarea unui site sau chiar magazin online. Cred că aproximativ în jumătate de an acesta deja va fi disponibil.

Profit: Intenţionaţi să deschideţi şi un showroom?

V.D.:
Deschiderea unui showroom şi dezvoltarea contiunua a afacerii este un atuu pentru orice antreprenor. Din păcate, pentru a deschide propriul magazin este nevoie de mult mai multe resurse financiare. Pe viitor, sper că prin multă muncă şi perseverenţă voi reuşi să o fac şi pe asta.

Profit: Care este preţul acestor hăinuţe?

V.D.:
Preţul variază între 80 şi 140 de lei. Ca sortiment propun body, salopete, costumaşe, căciuliţe etc.

 



Profit: Hainuţele sunt repartizate după vârstă/kilograme?

V.D.:
În R. Moldova, cel mai mic copil a avut la naştere 500 gr. Eu confecţionez hăinuţe de 3 mărimi: pentru copii care au o greutate de 1 - 1,5 kg, de 1,5-2 kg şi de 2-2,5 kg.

Profit: Coaseţi hăinuţe şi la comandă?

V.D.:
Desigur. Important să existe cerere. Pe piaţa din R. Moldova pe an se nasc prematur aproximativ 2000 de copii. Este un număr mare şi totodată unul nesemnificativ pentru o afacere. Desigur, este greu să-i ai pe toţi drept clienţi. Plus la toate, trebuie instruite însăşi mămicile. Deci, este o provocare, dar sper să reuşesc să-i fac faţă.

Profit: Aţi beneficiat de careva susţinere financiară/granturi? Şi de la ce organizaţii?

V.D.:
Da, am beneficiat. În anul 2016, datorită grantului în valoare de 50 mii de lei oferit de Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTIM) mi-am înregistrat afacerea. Ulterior, am beneficiat de un grant din partea organizaţiei de caritate HERA din Marea Britanie. Această organizaţie oferă granturi pentru tinerele antreprenoare din Armenia, Georgia, Moldova, România şi Ucraina. Acest grant m-a ajutat să procur o maşină de brodat.
De asemenea, recent am aplicat la programul „Femei în Afaceri” lansat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în urma căruia am câştigat un grant destinat dezvoltării afacerii şi procurării echipamentului.

Profit: Dar instruiri?

V.D.:
La Start-up Academy am urmat diverse seminare, instruiri, ateliere de lucru, care mi-au oferit posibilitatea să aflu mai multe despre cum se dezvoltă o afacere, despre management, vânzări şi alte procese legate de business. La finalizarea instruirilor am luat locul doi, iar drept premiu mi s-a oferit participarea la Bootcamp, care urmează să se desfăşoare în toamnă.

De asemenea, fiind la Start-up Academy, am început să lucrez asupra unui emiţător care poate fi incorporat în hăinuţele copiilor şi care ar putea livra informaţii vitale despre copil – cum respiră, rata pulsului şi altele. În mod ideal, acest emiţător va transmite informaţia medicilor direct pe telefon. Acum colaborez cu colegii din domeniul biomedicinii şi vreau să testez primul prototip la sfârşitul lunii mai pentru a putea lansa produsul în luna septembrie.

Profit: Dnă Dănilă, astăzi mulţi antreprenori aflaţi la început de cale vorbesc de astfel de provocări precum controalele excesive şi birocraţie din partea statului. Întâmpinaţi şi Dvs. astfel de probleme?

V.D.:
Sincer vorbind nu m-am ciocnit cu astfel de probleme. Poate că în cazul meu vorbim de o afacere mică. Ba din contra, cred că în prezent statul are tendinţa să susţină tinerii antreprenori. În special, mă bucură lansarea proiectelor care au drept scop susţinerea femeilor în afaceri.

Profit: Ce planuri de viitor aveţi?

V.D.:
Desigur, am multe planuri, dar mai întâi vom vedea cum vor evolua lucrurile. Ştiu că este o procedură mult mai anevoiasă, însă îmi doresc ca produsele să fie accesibile nu doar în Moldova, dar şi peste hotare. Planific să export acest tip de hăinuţe pe piaţa din România, unde în fiecare an se nasc prematur aproximativ 18 000 de copii.■

 

Comentarii [1]

Comentariu
  • 28.05.2019 10:22:59 Victoria
    Ce oameni frumos, ce suflete ei au, bravo!!!

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2517636
Vizitori unici:
5341624

WebArt Pro