Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Bani aruncaţi în vânt

Marina Prodius | Infrastructură & Calitate

Imediat după topirea zăpezii, calitatea mai mult decât proastă a drumurilor din capitală a putut fi nu doar observată, dar şi simţită atât de şoferi, cât şi de pasageri. În încercarea de a salva cumva situaţia, autorităţile municipale au dispus acoperirea unei părţi dintre gropi, fără a ţine însă cont de condiţiile meteo. Astfel, aruncarea asfaltului rece în gropile pline cu apă, gheaţă sau zăpadă, nu înseamnă altceva decât aruncarea banilor în vânt.

Probabil, nu o singură dată aţi fost martori cum muncitorii Întreprinderii Municipale Exdrupo lucrează în zile ploioase sau cu temperaturi destul de joase la acoperirea gropilor de pe străzile capitalei. Deşi, pe de o parte, s-ar părea că fac o muncă utilă şi necesară, pe de altă parte, este o activitate lipsită de sens. Asta pentru că în condiţiile în care nu se respectă anumite cerinţe de asfaltare a gropilor, toată munca, energia şi resursele financiare alocate în acest scop, se duc, după cum spune o vorbă, „pe apa sâmbetei”. Nici mai mult, nici mai puţin, în câteva zile după aşa-numita asfaltare, gropile revin la loc. O recunosc chiar şi muncitorii, care, întrebaţi cât timp va ţine asfaltarea, spun clar - „până mâine” sau, în cel mai bun caz, până la următoarea zăpadă sau ploaie.

În aceste condiţii, apare întrebarea logică: merită să mai acoperim gropile pe timp de iarnă, dacă în primăvară situaţia este la loc?

Problema gropilor, care după topirea zăpezilor apar ca ciupercile după ploaie, dezvăluie, de fapt, veşnica problemă legată de calitatea executării lucrărilor de asfaltare şi reabilitare integrală a drumurilor moldoveneşti. Gropile ne pun în faţa unui adevăr trist - la reparaţia drumurilor, fie că este vorba despre astuparea gropilor sau reabilitare, se spală importante sume de bani. Nerespectarea regulilor tehnice în acest proces extrem de responsabil, precum şi calitatea proastă a asfaltului, ne fac să batem pasul pe loc în continuare.

Proprietarii de automobile nu-şi ascund mânia faţă de iresponsabilitatea de care se dă dovadă în acest caz. Aceştia declară la unison că 50% din bani autorităţile le cheltuiesc pentru reparaţia drumurilor, iar restul - pentru vile, automobile de lux etc. Nu credem că avem motive suficiente să-i contrazicem, de vreme ce o bună parte din drumuri arată ca după război.

Suntem siguri că şoferii ar fi dispuşi să achite mai mult pentru utilizarea drumurilor, doar ca să aibă parte de drumuri de calitate. Costurile pe care le suportă aceştia pentru reparaţia automobilelor sunt de câteva ori mai mari. Apropo, şoferii ar putea cere compensarea cheltuielilor legate de defectarea unităţii de transport din cauza calităţii proaste a drumurilor. Ce-i drept, această cale nu este simplă deloc, iar instanţa de judecată în acest caz nicidecum nu poate fi evitată.

Un lucru este cert. Reparaţia gropilor nu are efect, cu atât mai mult pe timp de iarnă. Astăzi, practic pe toate străzile din capitală asfaltul trebuie înlocuit integral, iar bani pentru aceasta, evident, nu sunt. Mai mult decât atât, drumurile trebuie îngrijite şi în perioada rece a anului. Calitatea curăţării drumurilor de zăpadă lasă foarte mult de dorit.

Experţii văd o singură soluţie – reparaţia calificată şi profesionistă a drumurilor. Şi, cel mai important, nu doar de o singură companie cum este în prezent în capitală. Totodată, este necesar de a evalua calitatea lucrărilor efectuate. În cazul în care aceasta lasă de dorit, recepţia finală a lucrărilor nu poate fi efectuată.■

 

Procesul de acoperire a gropilor include curăţarea şi uscarea gropii, îndreptarea marginilor gropii, aplicarea unui strat de asfalt de 1-2 cm şi etapa finală – bătătorirea asfaltului. Angajaţii Întreprinderii Municipale Exdrupo nu doar că nu ţin cont de aceste reguli, dar în loc să bătătorească asfaltul cu instrumente speciale, fac acest lucru cu picioarele. Reparaţia gropilor are loc atât de repede încât lucrătorii nici nu instalează semne, care să atenţioneze şoferii despre desfăşurarea lucrărilor de reparaţie. Astfel, după felul în care au loc aceste lucrări, este cât se poate de „justificată” apariţia repetată a gropilor.

Comentarii [7]

Comentariu
  • 22.09.2013 04:18:52
  • 12.04.2014 02:25:08
  • 26.12.2014 08:36:43
  • 15.01.2016 05:12:51
  • 17.10.2016 03:42:35
  • 11.09.2018 10:18:41
  • 27.04.2022 03:13:03

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2507415
Vizitori unici:
5315038

WebArt Pro