Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Exodul continuă

Alina MARCU | Ţară & Populaţie

În următoarele şase luni, aproximativ 18% dintre cetăţenii Republicii Moldova intenţionează să plece la muncă peste hotare. Intenţia de plecare este similară cu cea de anul trecut, când peste 36 de mii de cetăţeni au părăsit ţara. Despre aceasta arată datele cercetării socio-economice privind migraţia din Republica Moldova, realizată pentru al patrulea an consecutiv de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”.

Potrivit expertului economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, în urma cercetării, s-a constatat că fiecare al patrulea moldovean, cu o stare materială bună, intenţionează să plece în următoarele luni peste hotare.

Veaceslav IONIȚĂ: Acum doi ani, am numit acest proces al doilea val de migraţie. Dacă la prima etapă oamenii plecau mânaţi de sărăcie, atunci, în prezent, în căutarea un trai mai bun, pleacă oamenii bogaţi. Aceste persoane înţeleg că bunăstarea lor nu înseamnă şi o calitate a vieţii mai bună. Acest este principalul motiv al migraţiei în rândul persoanelor bogate: dorinţa de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, care nu depinde de bunăstarea lor materială, dar de utilităţile oferite de statul în care trăieşti.

De asemenea, din toate categoriile de vârstă, tinerii din zonele rurale au cea mai mare intenţie de a migra. Astfel 36,5% dintre ei spun că intenţionează să părăsească R. Moldova în următoarele şase luni.


„Acest fenomen este relativ uşor explicabil, în sate tinerii nu au nici o şansă de a-şi organiza viaţa şi ei migrează fie spre oraşe, fie în cele mai dese cazuri în afara ţării”, explică Veaceslav Ioniţă.


Pe de altă parte, potrivit expertului IDIS „Viitorul”, cea mai mică rată de intenţie de plecare se înregistrează la categoria de populaţie numită şi „prizonieri ai propriei bunăstări”.

Veaceslav IONIȚĂ:
Aceştia sunt oamenii care nu sunt nici suficient de bogaţi, dar nici săraci nu sunt. Doar 13,1% dintre ei afirmă că intenţionează să plece din R. Moldova în următoarele şase luni. Ei nu sunt săraci pentru a fi motivaţi să plece, dar nici suficient de bogaţi pentru a avea aspiraţii mai mari privind calitatea vieţii.

Expertul mai menţionează că existenţa unui loc de muncă nu este un motiv, care ar determina o persoană să nu plece peste hotare. Astfel, dintre cei care în prezent sunt angajaţi în câmpul muncii, 19,1% declară că intenţionează în următoarele şase luni să plece peste hotare, comparativ cu 17,3% – intenţia de plecare în rândul celor care nu au un loc de muncă.

„Principalul motiv este salariul mic. Astfel anul acesta salariul net în R. Moldova este la nivel de 6,6 mii lei, iar cetăţenii moldoveni afirmă că doar un salariu de 13450 de lei i-ar motiva să rămână în ţară şi să nu plece”, susţine Veaceslav Ioniţă.

Potrivit lui, salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din ţară este cu 14,6% sau 1710 lei/lunar mai mare decât anul trecut. Mai mult decât atât, aceasta este cea mai mare creştere din toţi cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

Existenţa unui loc de muncă nu este un motiv, care ar determina o persoană să nu plece peste hotare. Astfel, dintre cei care în prezent sunt angajaţi în câmpul muncii, 19,1% declară că intenţionează în următoarele şase luni să plece peste hotare.

Aşteptările salariale diferă substanţial, în dependenţă de vârsta respondentului. Astfel, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari aşteptări salariale – de circa 15920 lei/lunar, ceea ce este cu 40% mai mult decât aşteptările persoanelor în vârstă – 11200 lei/lunar.


Veaceslav IONIȚĂ:
Însă, aici trebuie să atragem atenţia asupra unui aspect important. Aşteptările oamenilor în vârstă, apţi de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar aşteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din R. Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât aşteptările lor.

În dependenţă de locul de trai al respondenţilor, există o diferenţă dintre cei care locuiesc în oraşe şi aşteaptă un salariu mediu lunar de 13810 lei, iar locuitorii din sate ar dori să câştige – 11530 lei/lunar.

„Generalizând datele cercetării, putem spune că motivele de bază ale intenţiei moldovenilor de a părăsi ţara sunt: lipsa locurilor de muncă, salariile modeste, lipsa de perspective în zonele rurale şi calitatea nesatisfăcătoare a utilităţilor oferite de către stat”, a conchis expertul IDIS „Viitorul”.■

 

Sursa date: IDIS „Viitorul”

Comentarii [2]

Comentariu
  • 22.12.2020 12:41:51 Vera
    Sunt de acord, asa si este!
  • 24.12.2020 08:37:00

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2507490
Vizitori unici:
5315371

WebArt Pro