Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove

Tatiana CIOBANU | 10 lucruri despre ...

Viaţa feţelor bisericeşti este străină majorităţii oamenilor simpli şi din această cauză este învăluită de taină. În ajunul sfintelor sărbători de iarnă, revista Profit vă propune să aflaţi 10 lucruri mai puţin mediatizate despre Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove – un cetăţean devotat ţării şi cauzei creştine.

1.Vocaţia pentru Biserică a apărut în copilărie

Este bine cînd viața duhovnicească începe din copilărie. Mulţumesc Domnului că m-am născut într-o familie ortodoxă, cu frică de Dumnezeu, care mi-a cultivat dragostea de a sluji la altar. Aceasta este suprema şi cea mai responsabilă slujire, spre care am mers mulți ani, chiar dacă am avut multe ispite şi încercări. Viaţa duhovnicească presupune dăruire şi asemănare în toate cu Hristos, lucru spre care tind şi îi îndemn şi pe cei din jurul meu să o facă. Dacă ar fi să aleg o altă cale, aş alege-o tot pe cea bisericească, deoarece mă simt bine atunci cînd sînt de folos oamenilor. Şi asta pentru că orice activitate spre ajutorarea aproapelui îmi aduce bucurie.

2. Afacerile şi Biserica sînt incompatibile

Am susţinut recent doctoratul în economie, în domeniul managementului activităţilor economice. Titlul ştiințific în domeniul teologiei nu este recunoscut în ţara noastră, deoarece teologia nu este inclusă în nomenclatorul de stat. Din aceste considerente, mulţi absolvenţi ai şcolilor teologice sînt puşi în situația de a opta pentru o altă disciplină, cum ar fi istoria, filozofia, psihologia, dreptul, pedagogia, care nu sînt străine teologiei. Se realizează diverse studii interdisciplinare utile atît teologiei, cît şi altor domenii. Esenţa studiilor rezidă în utilitatea lor. Este o experiență nouă, iar cunoştinţele acumulate ne sînt utile în activitatea de zi cu zi în cadrul Bisericii. În ceea ce priveşte însă activitățile în domeniul afacerilor, acestea sînt incompatibile cu slujirea preoţească.

3. Despre responsabilitate

Responsabilitatea pastorală trece dincolo de interesele unui Guvern sau puteri politice. Sînt creștin ortodox şi cetăţean al acestei ţări. Am o funcție care necesită corectitudine, consecvenţă, atitudine şi luare de decizii. Încercăm să colaborăm cu toate instituţiile statului interesate să cultive şi să promoveze valorile milenare ale acestui neam.

4. Încerc să fiu la timpul potrivit la locul potrivit

Pentru mine o zi obişnuită începe cu rugăciunile personale şi slujbele pe care le oficiez în parohiile din cuprinsul Mitropoliei, însă desigur că îmi petrec o parte din timp şi la birou. Am un program de primire atît a slujitorilor, credincioşilor, pelerinilor, cît şi a tuturor celor interesaţi să colaboreze cu Mitropolia. Nu am un  program strict determinat, deoarece pe parcursul zilei pot apărea situaţii imprevizibile. Însă pe cît este posibil, încerc să fiu în timpul potrivit la locul potrivit, conform necesităţilor credincioşilor. Cît despre odihnă, mă odihnesc în timpul sfintelor rugăciuni, însă mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru lectură.

5. Combin vacanţele cu serviciul

Vacanțele mele reprezintă pelerinaje şi deplasări de serviciu. Însă în ultima vreme am momente cînd mă lasă puterile şi trebuie să merg la tratamente.

6. Toate bucatele sînt bune cu măsură

La capitolul mîncare, atît în timpul posturilor, cît şi înafara acestora, preferinţa mea este măsura. Aşa cum ne învață Sfinții Părinți şi potrivit apostolilor, toate ne sînt îngăduite, dar nu toate sînt folositoare. Evident, orice sărbătoare este un prilej de bucurie a sufletului şi a trupului.

7. Religia pe micile ecrane

Dorința noastră este de a avea cît mai multe instituţii de presă specializate pentru credincioşi. Actualmente, dispunem de cîteva ziare şi pagini web. Avem unele emisiuni la televiziune şi la radio, însă cred că în timpul apropiat va fi posibilă deschiderea unui post de radio ortodox. Cît despre mine, sînt limitat în timp ca să urmăresc zilnic televizorul, însă atunci cînd dispun de puţin timp privesc preponderent ştirile din țară şi din străinătate. 

8. Biserca în pas cu tehnologiile moderne

Totul este în proces de modernizare şi acest lucru nu poate fi evitat. Încercăm să folosim noile tehnologii informaționale în slujba Bisericii. Avem pagina Mitropoliei www.mitropolia.md, care reflectă activitatea noastră. Utilizăm Internetul, inclusiv slujbele on-line la marile sărbători creştine. Cu alte cuvinte, în măsura posibilităţilor, implementăm noile tehnologii pentru a fi accesibili.

9. Muzica sensibilizează

Prefer cărţile şi muzica de suflet, care sensibilizează viaţa noastră. Ele trezesc setea de Dumnezeu şi mila faţă de semenii noştri. 

10. Despre autoturisme

Nu pot avea ceva propriu. Toate lucrurile unui ierarh sînt ale Bisericii, inclusiv autoturismele. Am primit în dar mai multe unități de transport, care îmi sînt de reală necesitate, deoarece de multe ori oficiez slujbe în alte parohii. Iar din aceste considerente este necesar să fiu la timp, la distanțe mari, indiferent de starea vremii. Însă atunci cînd merg în deplasări de serviciu în afara ţării, apelez la serviciile transportului aerian.

Mesaj de final pentru cititorii revistei Profit

Dragii mei, esenţa vieţii este Dumnezeu. Să învăţăm a-L căuta şi-L vom afla. Viaţa fără Dumnezeu este nesigură şi plină de întuneric. Bunul Dumnezeu să aducă o rază de lumină în inima fiecăruia dintre noi.

 Sărbători fericite!

Comentarii [2]

Comentariu
  • 24.01.2016 12:52:28
  • 22.08.2016 10:46:59

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2507390
Vizitori unici:
5314911

WebArt Pro