Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Nominalizările Profit

TERMINALUL ANULUI 2009 Portul internaţional Giurgiuleşti, care pînă la începutul anului 2009 se numea aşa doar convenţional, deoarece includea numai un terminal petrolier, a devenit port în sensul adevărat al cuvîntului după deschiderea terminalului de pasageri, de unde în prezent pleacă regulat spre Istanbul vaporul „Pincipesa Elena”. Conducerea portului promite să stabilească în 2010 legături cu staţiunile de odihnă din Bulgaria pentru a transporta acolo turiştii moldoveni pe cale maritimă. Construcţia terminalului a fost finanţată din bugetul de stat, cheltuielile ridicîndu-se la 100 mil. lei. În luna iulie în cadrul portului a început să activeze şi termimalul de cereale, construit de compania Trans Cargo Terminal. Investiţiile în construcţia terminalului de cereale sînt estimate la $17 mil.

 

 

 

 

TERMINALUL ANULUI 2009
Portul internaţional Giurgiuleşti, care pînă la începutul anului 2009 se numea aşa doar convenţional, deoarece includea numai un terminal petrolier, a devenit port în sensul adevărat al cuvîntului după deschiderea terminalului de pasageri, de unde în prezent pleacă regulat spre Istanbul vaporul „Pincipesa Elena”. Conducerea portului promite să stabilească în 2010 legături cu staţiunile de odihnă din Bulgaria pentru a transporta acolo turiştii moldoveni pe cale maritimă. Construcţia terminalului a fost finanţată din bugetul de stat, cheltuielile ridicîndu-se la 100 mil. lei. În luna iulie în cadrul portului a început să activeze şi termimalul de cereale, construit de compania Trans Cargo Terminal. Investiţiile în construcţia terminalului de cereale sînt estimate la $17 mil.

 

ÎNFRÎNGEREA ANULUI 2009

Partidul Comuniştilor din R.Moldova (PCRM) a suferitîn acest an nu una, ci mai multe înfrîngeri consecutiv. Formal, acest lucru poate fi considerat drept un paradox, deoarece atît la alegerile parlamentare din 5 aprilie, cît şi la cele anticipate din 29 iulie, PCRM a acumulat cel mai mare număr de voturi. Cu toate acestea, în primul caz PCRM-ului nu i-a ajuns un vot pentru a alege preşedintele, iar în al doilea caz concurenţii politici PLDM, PL, AMN şi PD s-au aliat şi au format o majoritate parlamentară. Acest lucru le-a permis să formeze Guvernul şi să pună pe seama fostelor autorităţi toate greşelile.

 

INTERDICŢIA ANULUI 2009

Preşedintele autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, a interzis intrarea în regiune Reprezentantului Special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, ambasadorului SUA la Chişinău, Asif Chaudry, ambasadorului Cehiei în Moldova, Petr Kipr, precum şi altor 10 reprezentanţi ai UE, numele cărora nu au fost făcute publice. Pentru conducerea R.Moldova interdicţia de a intra în regiune activează din 2003. Smirnov a luat această hotărîre drept răspuns la decizia UE şi a SUA de a prelungi, pînă în februarie 2010, măsurile de restricţie impuse liderilor2009transnistreni la intrarea în ţările UE şi în SUA cu începere din 2003. UE şi-a motivat decizia prin „nedorinţa regimului de la Tiraspol de a susţine eforturile comunităţii internaţionale privind soluţionarea diferendului transnistrean”.

 

EŞECUL ANULUI 2009

Promisiunile Ucrainei de a majora din anul 2009 preţurile pentru energia electrică livrată Moldovei pînă la nivelul preţurilor europene – în jur de $0,07 cenţi pentru 1 kw/oră – au determinat Chişinăul să renunţe la serviciile Kievului. Politica este politică, dar în aceste condiţii a fost mai bine să ne întoarcem la furnizorul tradiţional – Centrala de la Kuciurgan, care chiar dacă se află sub controlul Transnistriei, oferă preţuri cu doi cenţi mai mici şi promite că nu le va schimba încă cel puţin doi ani. În aceste condiţii putem spune că Chişinăul a cîştigat. Însă acelaşi lucru nu poate fi spus şi despre Kiev, care a pierdut Moldova în calitate de consumator. Numai în perioada ianuarie-octombrie 2009 exportului ucrainean de energie electrică s-a diminuat cu 51,8% în comparaţie cu perioada similară a anului 2008.

Comentarii [1]

Comentariu
  • 24.12.2016 08:03:53

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
9
Afişări de site:
2506641
Vizitori unici:
5313479

WebArt Pro