Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cum a fost luna pentru...

Vlad Filat, Primul-Ministru al Republicii Moldova. În luna noiembrie, Vlad Filat şi-a demonstrat capacităţile de un politician abil, reuşind să stabilească relaţii de colaborare atît cu Vestul, cît şi cu Estul. Filat a întreprins o vizită la Bucureşti, primind asigurări de susţinere din partea oficialilor români. În acelaşi timp, a participat la reuniunea Consiliului şefilor de Guverne al CSI, deşfăşurată la Ialta, în cadrul căreia a avut posibilitatea să facă cunoştinţă personal cu primii-miniştri ai Ucrainei şi Rusiei, Iulia Timoşenko şi, respectiv, Vladimir Putin. Totodată, Primul-Ministru a continuat să fie extrem de optimist în ceea ce priveşte alegerea şefului statului în turul doi, afirmînd că cele opt voturi vor fi găsite în cadrul PCRM, care, susţine el, „treptat îşi pierde poziţiile în faţa electoratului”.

 

 

Vlad Filat, Primul-Ministru al Republicii Moldova
În luna noiembrie, Vlad Filat şi-a demonstrat capacităţile de un politician abil, reuşind să stabilească relaţii de colaborare atît cu Vestul, cît şi cu Estul. Filat a întreprins o vizită la Bucureşti, primind asigurări de susţinere din partea oficialilor români. În acelaşi timp, a participat la reuniunea Consiliului şefilor de Guverne al CSI, deşfăşurată la Ialta, în cadrul căreia a avut posibilitatea să facă cunoştinţă personal cu primii-miniştri ai Ucrainei şi Rusiei, Iulia Timoşenko şi, respectiv, Vladimir Putin. Totodată, Primul-Ministru a continuat să fie extrem de optimist în ceea ce priveşte alegerea şefului statului în turul doi, afirmînd că cele opt voturi vor fi găsite în cadrul PCRM, care, susţine el, „treptat îşi pierde poziţiile în faţa electoratului”.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat
Pentru Marian Lupu luna trecută a fost plină de tensiune după ce la 10 noiembrie nu a reuşit să fie ales în funcţia de şef al statului. Astfel, luna a continuat cu negocieri cu mai mulţi reprezentanţi ai PCRM, în speranţa de a-i convinge să-i acorde vot de încredere în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 7 decembrie. La 21-22 noiembrie, liderul PD a participat la congresul anual al Partidului „Rusia Unită”, desfăşurat la St. Petersburg, iar în ultimele zile ale lunii a întreprins o vizită la Bruxelles. La sfîrşitul lunii, Marian Lupu a înaintat PCRM şi un set de propuneri în schimbul alegerii sale în funcţia de preşedinte. Cîteva „piese grele” din cadrul PCRM s-au arătat interesate de aceste propuneri.

 

Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
În luna precedentă, Mihai Ghimpu şi-a sărbătorit ziua de naştere (la 19 noiembrie a împlinit 58 de ani). A fost prima aniversare marcată de Ghimpu în calitate de speaker, dar şi de preşedinte interimar al ţării. Chiar dacă predecesorul său, Vladimir Voronin, a fost criticat dur de actuala guvernare pentru faptul că a acordat pe perioada mandatului său un număr impresionant de distincţii de stat, se pare că Mihai Ghimpu a uitat de acele critici, acordînd şi el, doar în luna noiembrie, multiple ordine şi medalii. Dacă va continua cu acest ritm, s-ar putea chiar să-l întreacă pe fostul preşedinte, care a acordat în cei opt ani de guvernare peste 2000 de distincţii de stat.

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova
Deşi a fost o lună încordată, acest lucru nu l-a împiedicat pe Vladimir Voronin să-şi ia o vacanţă, optînd pentru destinaţia preferată încă de pe timpul mandatului său – staţiunea balneară Karlovy Vary din Cehia. Liderul PCRM nu şi-a întrerupt vacanţa nici pentru a participa la congresul anual al Partidului „Rusia Unită”, desfăşurat la St. Petersburg la 21-22 noiembrie, la care a fost invitat să ia parte. Voronin, de asemenea, a ignorat şi propunerea de a se întîlni cu Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica de Vecinătate, Benita Ferrero Waldner, care intenţiona să convingă politicienii moldoveni să ajungă la un compromis în ce priveşte alegerea şefului statului.

Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău  
Pentru edilul capitalei a fost o lună reuşită, acesta fiind scos de sub urmărire penală pentru tentativa de „uzurpare a  puterii de stat şi organizarea dezordinilor în masă” la 7 aprilie. Totodată, după schimbarea autorităţilor centrale, primarul a încercat să stabilească noi punţi de legătură dintre primărie şi organele de drept. Astfel, mai mulţi comisari, inclusiv comisarul general al municipiului, au fost demişi din funcţii, în locul acestora fiind numiţi alţii care, potrivit primarului, nu vor activa în detrimentul municipalităţii. Chirtoacă a întreprins şi două vizite la Bucureşti, avînd întîlniri inclusiv cu preşedintele României, Traian Băsescu, pe care l-a susţinut la funcţia de preşedinte al României pentru un nou mandat. 

Comentarii [4]

Comentariu
  • 08.04.2015 12:39:28
  • 13.02.2016 06:30:20
  • 14.09.2016 10:26:40
  • 31.12.2019 01:17:17

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2507710
Vizitori unici:
5317916

WebArt Pro