Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

ai banilor

Natalia CIUBAROV | Primii paşi …

Revista Profit-Bănci & Finanţe inaugurează o nouă rubrică, dedicată începuturilor „domniei banilor” în societatea umană. Ne propunem, astfel, să aflăm împreună cum au apărut diferite noţiuni şi fenomene economice, precum şi să savurăm curiozităţi interesante despre ele. Acestea fiind spuse, vom începe prin a face cunoştinţă cu istoria banilor.

Вanii constituie una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii pentru dezvoltarea economiei şi civilizaţiei. În timpurile străvechi, banii erau utilizaţi ca unealtă de schimb în comerţ. Formele banilor au evoluat semnificativ odată cu trecerea anilor. Iniţial, oamenii făceau schimb de bunuri, numit şi troc. Apoi, societăţile primitive foloseau diferite obiecte cu semnificaţia convenţională de bani. De exemplu, societăţile africane utilizau în acest scop scoicile, iar cele americane - wampumul (şirag de scoici). Prin mileniul trei î.H., metalele scumpe precum aurul sau argintul au început a fi folosite în tranzacţiile comerciale.  

Monedele

Prima monedă cu aspect tradiţional se consideră a fi „Leul Lidian”. Acesta a fost bătut în Lidia, regat din Asia Mică (actualmente, Turcia) în jurul anilor 650-600 î.H., fiind alcătuit din aur şi argint cu urme de cupru, plumb şi de fier. Moneda era numită „leu”, deoarece avea un cap de leu încrustat pe o parte. Grecii şi romanii s-au inspirat de la lidieni cînd au bătut primele lor monede, iar datorită dezvoltării Imperiului Roman a fost introdusă prima monedă paneuropeană, utilizată în toată Europa, începînd cu Insulele Britanice şi pînă în Turcia. Termenul de monedă vine de la templul zeiţei romane Iunona Monetal, în care erau bătute monedele în Roma Antică. Prima monedă românească a fost bătută de Vladislav I (1364-1377), domn al Ţării Româneşti.

Bancnotele

Banii de hîrtie au apărut în China prin anii 900 d.H., iar datorită dinastiei Song, folosirea lor în Asia a devenit foarte populară. În Europa, banii de hîrtie au început a fi emişi abia în secolul al XVII-lea. Primele bancnote europene au fost tipărite în Suedia, unde a şi fost deschisă prima bancă naţională. În prezent, bancnotele sînt fabricate dintr-un amestec de mătase, pînză şi hîrtie.


Recorduri

Cele mai mari monede ca mărime şi valoare au fost utilizate în 1850 în Alaska. Acestea reprezentau nişte plăci de cupru cu greutatea de 40 kg, 1 m lungime şi 1,5 m lăţime. Valoarea unei astfel de monede era pe atunci de $2500.

Autorităţile Filipineze au tipărit în 1998 cea mai mare bancnotă din lume, pentru a aniversa 100 de ani de independenţă faţă de Spania colonială. Bancnota de 100 000 Piso are dimensiuni de 356 mm x 216 mm.

Bancnota cu cele mai multe zerouri în istorie a fost emisă în Zimbabwe în 2009. Este vorba de 100 trilioane dolari zimbabwieni. Bancnota are 14 zerouri, printate pe ambele părţi.

Bancnota cu cea mai mare valoare nominală însă a fost emisă în anul 1946 în Ungaria - 100 cvintilioane de Pengo. Atunci ea valora aproximativ $0.2. Maghiarii au mai tipărit şi o bancnotă de 10 ori mai mare, însă aceasta aşa şi nu a fost pusă în circulaţie.

Curiozităţi

• Pînă în secolul al XX-lea, locuitorii insulelor Solomon utilizau dinţii de cîine în calitate de bani, iar locuitorii Siberiei au utilizat ceaiul ca mijloc de schimb pînă în secolul al XIX-lea. Mai originali sînt locuitorii insulelor Yap din oceanul Pacific, care folosesc cîteodată în loc de valută bucăţi mari de piatră ce pot cîntări pînă la 15 tone.

• Peste $1 mil. care aparţin lui Adolf Hitler şi altor lideri nazişti aşteaptă în băncile americane să fie revendicaţi. Banii au fost depuşi pînă la începerea celui de-al doilea război mondial şi nimeni nu ştie ce să facă cu ei în prezent.

• Sociologii americani au descoperit că în zilele însorite oamenii sînt predispuşi să lase un bacşiş mai mare, decît în zilele mîhnite, iar 90% dintre americanii ce au animale de casă le cumpără acestora cadouri de Crăciun. Totodată, fiecare al 14-lea american susţine că ar putea să-şi schimbe religia, rasa sau sexul, precum şi ar putea ucide pe cineva pentru $10 mil.

Cuvinte de duh

• Banul vorbeşte în limba înţeleasă de toate naţiunile. (Aphra Behn)

• Chiar dacă banii nu aduc fericirea, vă ajută să trăiţi mizerabil în confort. (Helen Gurley Brown)

• Cine a spus că banii nu aduc fericirea, nu a ştiut unde să meargă la cumpărături. (Bo Derek)

• Înainte de a împrumuta bani de la un prieten, gîndiţi-vă de cine aveţi nevoie mai mult. (Addison H. Hallock)

• Banul nu te face fericit. Acuma am $50 mil., dar am fost la fel de fericit cînd aveam $48 mil. (Arnold Schwarzenegger)

• Un bărbat de succes este acela care face mai mulţi bani decît poate cheltui soţia. O femeie de succes este cea care găseşte un astfel de bărbat. (Lana Turner)■

 

Comentarii [2]

Comentariu
  • 17.11.2016 05:58:26
  • 20.02.2023 06:29:04

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
2507405
Vizitori unici:
5314979

WebArt Pro