Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cred în viitorul Moldovei

Mariana TABUNCIC | 77 de întrebări în 20 de minute

Implementarea unor proiecte internaţionale este întotdeauna o activitate destul de dificilă dat fiind standardele şi cerinţele înalte ale finanţatorilor. Directorul Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, demonstrează deja de mai mulţi ani că această sarcină dificilă nu este şi una insurmontabilă. Extrem de utilă în procesul de gestionare a Fondului Provocările Mileniului Moldova s-a dovedit a fi, în special, experienţa acumulată timp de 20 de ani în cadrul Ministerului Finanţelor, precum şi în cadrul mai multor proiecte finanţate de donatorii străini. Valentina Badrajan crede în viitorul acestei ţări şi speră că într-o bună zi moldovenii vor avea mai multe motive de a zâmbi şi a se simţi fericiţi. Despre realizările Programului Compact, gestionat de Fondul Provocările Mileniului Moldova, precum şi despre marea pasiune a Valentinei Badrajan de a cânta şi de a-i încânta pe cei care o ascultă, aflaţi din rubrica „77 de întrebări în 20 de minute”.

1. Dnă Badrajan, de ce calităţi credeţi că ar trebui să dispună o femeie pentru a conduce cu succes un colectiv?

În primul rând, este nevoie să fie un bun profesionist, un bun organizator şi, nu în ultimul rând, să-şi poată asuma responsabilitatea pentru ceea ce face.

2. Este posibil să îmbini armonios cariera şi viaţa de familie?

Cred că da. Obţii succese în serviciu dacă cei de acasă te înţeleg, susţin şi acceptă situaţia că le oferi mai puţină atenţie.

3. Cum vedeţi Moldova peste 20 de ani?

O ţară cu infrastructură modernă şi competitivă, un climat favorabil pentru afaceri, investiţii străine, dar şi autohtone, fără bariere de netrecut şi  o societate în care cetăţenii se vor bucura de un înalt nivel de trai, iar în consecinţă - vor avea mai mult zâmbet pe faţă.

4. Consideraţi că finanţările din exterior sunt utile pentru Moldova?

Da, consider. Important este ca, după finalizarea finanţării, să fie asigurată durabilitatea acestor investiţii, cu alte cuvinte, să fim capabili să gestionăm  eficient investiţiile efectuate cu suportul din exterior.

5. De ce are nevoie Moldova pentru a deveni o ţară prosperă?

O ţară prosperă presupune perseverenţă în realizarea obiectivelor şi valorificarea oportunităţilor existente.

6. În ianuarie 2010, Guvernul Republicii Moldova a semnat cu Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) din SUA Acordul Compact privind acordarea unei asistenţe sub formă de grant în valoare de $262 mil. pentru dezvoltarea economică şi reducerea sărăciei. Câţi bani au fost deja valorificaţi din această sumă?

Până în prezent au fost iniţiate activităţi pentru care au fost semnate contracte în valoare de peste $120 mil., cum ar fi reformarea sectorului de irigare, proiectarea detaliată a sistemelor centralizate de irigare, reconstrucţia şi supravegherea drumului Sărăteni-Soroca etc.

7. Consideraţi că Moldova are capacitatea necesară de absorbţie a acestor sume de bani?

Da. Deoarece la determinarea sectoarelor pentru investiţii în cadrul Programului Compact au fost analizate minuţios constrângerile în dezvoltarea economică a ţării, fiind propuse domenii prioritare. În plus, în colaborare cu partenerii internaţionali, fortificăm capacităţile locale de absorbţie a acestor bani.

8. Jumătate din suma alocată pentru realizarea Programului Compact ($132 mil.) urmează să fie utilizată pentru reabilitarea drumurilor. La ce etapă se află acest proiect şi când urmează să fie finalizat?

Fondul Provocările Mileniului Moldova a semnat pe 4 iunie curent patru contracte în valoare totală de $92,7 mil., care prevăd reabilitarea în următorii doi ani a drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca. Două contracte au fost semnate cu un consorţiu de companii din Turcia, iar alte două contracte - cu o companie din Austria. Sperăm că în luna august companiile respective vor fi mobilizate pentru demararea lucrărilor de reabilitare, având un termen de 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie.

Totodată, pentru reconstrucţia drumului, pe 31 mai au fost semnate contracte în valoare de circa $6 mil. pentru supravegherea lucrărilor de reconstrucţie.

 

9. Una dintre problemele importante cu care se confruntă Moldova este calitatea relativ scăzută a lucrărilor de reabilitare a drumurilor. În cazul traseului reabilitat în cadrul acestui program există asemenea temeri?     

Anume pentru a evita astfel de probleme au fost selectate cele două companii care vor fi responsabile de supravegherea lucrărilor de reconstrucţie a traseului. Acestea vor verifica şi aproba materialele de construcţie utilizate la reabilitarea drumului, monitoriza desfăşurarea lucrărilor conform planurilor aprobate, vor aproba finalmente calitatea drumului reconstruit.

10. Cum au fost selectate companiile câştigătoare?

Prin licitaţie. A fost o competiţie transparentă şi acerbă: la concursul pentru lucrările de reabilitare au participat 13 companii, iar pentru cel de supraveghere tehnică - 21 de companii. Ofertele companiilor participante au fost evaluate de o comisie de profesionişti, în care au fost incluşi şi experţi internaţionali independenţi.

11. În lista câştigătorilor nu se regăseşte nici o companie din Moldova. Prin ce se explică acest lucru?

Participanţii la concurs urmau să se conformeze unui şir de cerinţe, cum ar fi cifra de afaceri relevantă, un volum sporit al fluxului bănesc, experienţă  demonstrată în construcţii atât generală, cât şi în proiecte internaţionale similare, precum şi activităţi de amploare realizate în aspect tehnic – criterii care, cu regret, companiile locale, deocamdată, nu le întrunesc.

12. La ce etapă este realizarea proiectului de reconstrucţie a sistemelor de irigare?

La moment, se efectuează proiectarea detaliată a reabilitării sistemelor de irigare sau aşa-numitul proiect de execuţie. După finalizarea proiectării urmează să fie lansat concursul pentru selectarea companiilor care vor realiza nemijlocit lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare.

13. În plan profesional, ce planuri aveţi pentru viitor?

Mi-aş dori să implementăm cu succes Programul Compact, iar, în final, Moldova să beneficieze de un al doilea Program Compact. Acesta este un plan destul de optimist, dar am speranţa că poate fi realizat.

14. Dvs. cui vă subordonaţi?

Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului, condus de  Primul-Ministru.

15. Cât de receptiv este Guvernul la recomandările, sfaturile venite din exterior?

Receptivitatea Guvernului este demonstrată prin realizarea în termenele stabilite a tuturor angajamentelor asumate prin Acordul Compact.  

16. „Provocările Mileniului” înseamnă....

O provocare atât pentru mine şi colegii mei, cât şi pentru ţara noastră în general. Ne dorim ca Moldova să demonstreze cele mai bune practici de implementare a acestor ”provocări”.  

 

17. Câte persoane sunt antrenate în realizarea programului?

În prezent, în cadrul Fondului Provocările Mileniului activează în jur de 30 de persoane. În afară de aceasta, la implementarea Programului sunt antrenaţi mai mulţi actori - companii internaţionale şi locale, responsabile de diferite activităţi, precum şi instituţii publice din ţară.

18. Aţi organizat diverse întruniri la care oamenii au fost rugaţi să vină cu diverse propuneri pentru dezvoltarea Programului Compact. Aţi ţinut cont de sugestiile acestora?

Este adevărat că consultările publice în cadrul Programelor Compact se organizează atât la etapa de elaborare, cât şi la cea de implementare. Sunt consultate opiniile autorităţilor publice centrale şi locale, sectorului privat şi societăţii civile.


Aşteptările noastre au coincis cu aşteptările publicului, care s-au referit în marea majoritate la îmbunătăţiri sociale, cum ar fi reabilitarea drumurilor de acces în localităţile prin care trece traseul Sărăteni-Soroca, iluminarea localităţilor, reconstrucţia staţiilor de aşteptare etc. Am ţinut cont de aceste doleanţe şi mă voi simţi împlinită când acestea vor fi realizate. Sperăm că acest traseu va fi cel mai modern din Moldova.

19. Cât timp acordaţi serviciului şi cât familiei?

Cu regret, mai puţin timp acord familiei şi mai mult serviciului.

20. Unde preferaţi să vă petreceţi timpul liber?

Bineînţeles că la aer liber. Fiind toată ziua în oficiu, atunci când dispun de timp, prefer să mă aflu în mijlocul naturii.

21. Credeţi că saloanele de frumuseţe pot ajuta femeile să-şi menţină frumuseţea?

Sigur că da. Eu însă consider că o viaţă plină de energie şi activitate îmi oferă posibilitatea să fiu mereu în formă.

22. Ce profesie aveţi?

Sunt economist. Am absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea finanţe. Ulterior, timp de 20 de ani, am activat în cadrul Ministerului Finanţelor, unde am deţinut mai multe funcţii, inclusiv cea de viceministru. După serviciul public am lucrat în diferite programe, finanţate de donatorii străini.

23. Visele Dvs. din tinereţe s-au realizat?

Bineînţeles.

 

24. Cine este prietena Dvs. cea mai bună?


Mama.

25. Care este ultimul spectacol pe care l-aţi vizionat?

Ultimul spectacol a fost un recital muzical cu Vasile Şeicaru.  

26. În opinia Dvs., ce criterii stau la baza dezvoltării unei societăţi democratice?

În primul rând, disciplina şi responsabilitatea fiecărei persoane în parte faţă de ceea ce face şi atitudinea sa faţă de ceea ce este în această ţară. Nu putem însă neglija şi respectarea libertăţilor cetăţenilor.

27. Cum apreciaţi calea dezvoltării R.Moldova?

Eu sunt adeptul direcţiei integrării europene. Îmi doresc ca Moldova să fie o ţară integrată în UE cu o creştere economică stabilă şi cu o populaţie fericită.

28. Preferaţi să vă odihniţi la munte, la mare sau la sanatoriu?

Cel puţin, o dată pe an merg la mare şi la munte. Îmi doresc foarte mult să mă odihnesc şi la sanatoriu, însă, cu regret, nu reuşesc.

29. Ce limbi vorbiţi?

Engleza şi rusa fluent, iar franceza mi-a rămas doar pentru muzică şi  complimente.

30. Dacă aţi putea, ce aţi schimba din trecutul Dvs.?

Cel mai probabil că nu aş schimba prea multe. Consider că mi-am ales corect profesia şi sunt o femeie împlinită din punct de vedere profesional. În plan personal, mi-aş fi dorit să am mai mult timp liber pe care să-l dedic familiei.

31. Cu ce bucate preferaţi să-i răsfăţaţi pe cei dragi?

Sunt amatoare de peşte şi bucatele din peşte sunt răsfăţul tradiţional al casei.

32. Gestionarea unui proiect mare Vă oferă mai multă experienţă?

Bineînţeles că orice proiect îmi oferă o experienţă nouă. În cazul dat, Programul Compact îmi oferă o experienţă enormă.

33. Ce aşteptări aveţi de la anul 2012?

Să realizăm obiectivele trasate în cadrul programului pentru anul curent. Îmi doresc o demarare reuşită a reconstrucţiei drumului şi a concursurilor pentru lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare. O altă aşteptare sunt reformele în sectorul de irigare, în special îmbunătăţirea managementului bazinelor hidrografice.

34. Soţul trebuie să simtă disconfort atunci când soţia câştigă mai mult?

Soţii trebuie să fie parteneri care se susţin reciproc pe parcursul vieţii.

35. Când soţul v-a dăruit ultima dată flori?

La 8 Martie.

36. Care amintire din copilărie vă este vie în memorie?

Îmi amintesc cu plăcere sărbătorile organizate în familie, în special iarna, când se adunau rudele şi prietenii şi preferau să cânte. Un episod din copilărie, care, probabil, mi-a marcat întreaga viaţă a fost atunci când la una dintre sărbători, o mătuşă de a mea s-a lăudat că feciorul său, adică verişorul meu, cântă la acordeon. Atunci mama mi-a zis: „Hai, Valentina, cântă şi tu ceva”. Îmi amintesc că aveam vreo cinci ani şi am cântat „Mama, milaia mama” de Ludmila Zâkina. La final, toţi m-au aplaudat şi m-au stimulat oferindu-mi şi bani. Părinţii s-au simţit mândri de mine, iar eu - de faptul că am reuşit să le îndreptăţesc aşteptările.  



37. Care este cel mai plăcut cadou primit de la feciorul Dvs.?

Florile şi, evident, prezenţa lui lângă mine.

38. Vă plac bancurile?

Da, îmi place să le ascult, dar şi să le spun uneori.

39. Este adevărat că, cu cât mai mult studiezi, cu atât crezi că ştii mai puţin?

Este adevărat şi aceasta este o înţelepciune recunoscută de secole.

40. Prin ce se explică acest lucru?

Cunoscând multe, înţelegi că multe nu le-ai ştiut şi te gândeşti să sunt încă şi mai multe pe care ar fi bine să le cunoşti.

41. În ce preferaţi să investiţi sursele financiare?

La moment, aş prefera să investesc într-un imobil.

42. La ce nu veţi renunţa niciodată?

La a fi exigentă şi responsabilă.

43. Puteţi ierta orice?

Nu. Nu aş putea ierta trădarea.

44. Ce este fericirea?

Atunci când eşti mulţumit de ceea ce faci şi când sunt mulţumiţi de aceasta şi cei din jurul tău.

45. Este adevărată afirmaţia „Păzeşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă păzesc singur”?

Conţinutul acestei afirmaţii nu m-a afectat, de aceea nu mă pot pronunţa. Întotdeauna am avut lângă mine prieteni adevăraţi.

46. Există vreo deosebire între a lucra sub conducerea unei femei sau a unui bărbat?

Probabil că asta o pot spune mai bine subalternii mei.

47. Aveţi vreo pasiune pentru care „jertfiţi” timp cu plăcere?

Îmi place să ascult muzică, dar îmi place şi să lucrez ascultând muzică.

48. Ce înseamnă familia pentru Dvs.?

Un susţinător.

49. De ce calităţi ar trebui să dispună un lider?

În primul rând, este important ca acesta să inspire încredere şi motivaţie, să cunoască posibilităţile şi capacităţile subalternilor şi să gestioneze activitatea eficient  ţinând cont de punctele slabe şi forte ale fiecăruia.

50. Cum procedaţi atunci când subalternii nu-şi îndeplinesc conştiincios obligaţiunile de serviciu?

Discut cu ei pentru a clarifica cauzele, iar apoi încercăm împreună să schimbăm situaţia.

51. Activitatea desfăşurată în cadrul Fondului Provocările Mileniului Moldova se deosebeşte de cea de la Ministerul Finanţelor?

În mare parte, responsabilitatea şi rigorile financiare sunt similare. Cu toate acestea, gestionarea unui program atât de complex impune şi un şir de cerinţe specifice stabilite de donator şi, prin urmare, trebuie să te conformezi atât legislaţiei naţionale, cât şi procedurilor internaţionale. O diferenţă se referă la capitolul finanţare. La Ministerul Finanţelor, practic, întotdeauna erau constrângeri de ordin financiar, dar în cadrul FPM există constrângeri de timp – avem un termen limitat de 5 ani pentru realizarea programului Compact, fără nici o extindere.

52. Este dificil să fii managerul unui proiect destul de important pentru Moldova?

Nu este uşor, dar este şi interesant, totodată.

 

53. Dat fiind programul pe care îl gestionaţi, sunteţi în contact permanent cu străinii. Ce părere au ei despre Moldova?

De multe ori cei care vin pentru prima dată în Moldova sunt surprinşi de contrastul dintre ceea ce văd aici şi ceea ce cunoşteau din auzite despre Moldova. După ce ne vizitează ţara, mulţi străini îşi schimbă opinia despre noi şi consideră că Moldova are un viitor.   

54. Dar despre reformele implementate aici?

Cei cu care colaborăm noi înţeleg şi susţin procesele demarate.

55. Ce gen de muzică vă place?

Îmi place să ascult, dar şi să cânt muzică populară. Am în jur de 100 de cântece populare şi romanţe în ”repertoriul” meu pe care le cânt cu plăcere de fiecare dată când am ocazia, la diverse petreceri, zile de naştere etc. Am avut plăcuta ocazie să cânt alături de Nicolae Botgros şi alţi interpreţi de la noi. Acest lucru îmi produce o plăcere şi o satisfacţie spirituală enormă.  

56. Ce aţi învăţat de la băiatul Dvs.?

Să fiu mai puţin conservativă în anumite situaţii şi să privesc mai simplist unele lucruri.

57. De câţi bani are nevoie o femeie pentru a fi fericită?

Nu întotdeauna fericirea constă în bani.

58. Ce înseamnă să lucrezi nu din frică, dar conştiincios?

Eu nu ştiu cum este să lucrezi din frică. Întotdeauna am activat conştiincios.

59. Pe cât de reală este atingerea unei inflaţii de 3-5% în Moldova?

Republica Moldova este o ţară mică şi deschisă, fiind supusă riscurilor externe, ceea ce înseamnă că nivelul inflaţiei va depinde şi de partenerii comerciali ai ţării noastre.  

60. Pe cât de atractivă este Moldova pentru investiţii?

Atractivitatea Moldovei pentru investiţii a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce demonstrează şi clasamentul Băncii Mondiale. Evident că mai persistă unele probleme, dar, în general, dinamica este pozitivă.  

61. De cât timp este nevoie pentru ca $1 investit în economia Moldovei să aducă profit?

Timpul de recuperare a investiţiei depinde foarte mult de domeniul ales pentru investiţii. În general, se apreciază mai mult faptul că investiţia poate fi recuperată în siguranţă, decât timpul recuperării. De obicei, investiţiile care se recuperează rapid sunt nişte afaceri riscante, ceea ce nu este de dorit.

62. Credeţi în posibilitatea unui boom economic în Moldova?

Sunt o optimistă convinsă şi nu pot să nu cred că în Moldova poate fi un boom economic. Un argument serios în această privinţă fiind şi volumul asistenţei oferite de către partenerii de dezvoltare şi încrederea acestora în Moldova.

63. Ce înseamnă pentru Dvs. „patria mică”?

Localitatea Durleşti unde m-am născut şi unde petrec o bună parte din timp.  

64. Inspiraţia se vinde?

Cred că nu.

65. Este adevărat că tot ce se face se face spre bine?

Da. M-am convins de acest lucru. Nu trebuie să regreţi de unele situaţii în viaţă, dar trebuie să fii optimist şi să te mişti înainte.

66. Care este cea mai mare realizare profesională a Dvs.?

Sunt mai multe realizări, dar aş dori să menţionez tranzacţia de răscumpărare  a datoriei de stat faţă de Gazprom în sumă de peste 140 mil. dolari. O altă realizare care m-a marcat a fost momentul semnării Acordului Compact la Washington în 2010. Am fost emoţionată profund de cuvintele spuse în acel moment, care m-au făcut să mă simt mândră de mine şi ţara mea. Implementarea cu succes a Programului Compact va fi o următoare realizare spre care tind.

67. Când priviţi în trecut, sunteţi mulţumită de ce vedeţi?

Da.

68. Câţi ani aveţi în cea mai veche fotografie?

1 an.

69. Vă consideraţi o persoană fotogenică?

Va aprecia publicul.

70. Credeţi în viaţa de apoi?

Cred. Până şi acei care afirmă că nu cred, undeva, în adâncul sufletului, speră că aceasta există.

71. Ce surprize aşteptaţi de la viaţă?

Surprize care să mă bucure, nu să mă întristeze.

72. Este adevărat că, atât cât trăieşti, înveţi?

Bineînţeles.

73. Ce vă face să vă pierdeţi calmul?

În general, sunt o persoană pozitivă, dar deseori nesinceritatea mă face să-mi pierd calmul.

74. Sunteţi necruţătoare faţă de propria persoană?

De cele mai multe ori, da.

75. Care este deviza Dvs.?

Perfecţionare continuă.

76. Ce nu poţi cumpăra cu bani?

Multe lucruri: încrederea, onoarea, respectul, dragostea celor apropiaţi...

77. Care este destinaţia turistică, unde, deocamdată, nu aţi fost, dar la care visaţi?

Israel. Aş vrea să ajung pe locurile sfinte. Sper să realizez acest vis cât de curând posibil.■

 

Comentarii [23]

Comentariu
  • 21.06.2012 10:04:52 Ion
    A-m citit cu mare placere!!!
  • 21.06.2012 11:01:00 cristina
    chiar as vrea sa vad cum va arata segmentul de drum Sarateni-Soroca - atit de mult dureaza procesul de selectare si acceptare atit ai impresia caeste vorba despre un zbor in cosmos nu despre constructia unui drum.
  • 21.06.2012 11:20:19 Vizitator
    Interesaant, cit de transparent au fost selectate companiile cistigatoare si de unde acestea vor importa materiale de constructie, de la cariera de la Cosauti sau din Romania sau Ucraina.?
  • 16.10.2012 03:11:49
  • 21.02.2013 05:40:11
  • 27.04.2013 07:01:53
  • 25.06.2013 10:39:11
  • 08.03.2014 12:12:56
  • 25.12.2014 06:35:16
  • 17.08.2015 02:39:36
  • 26.08.2015 12:23:08
  • 03.11.2015 02:25:09
  • 24.01.2016 11:01:41
  • 05.09.2016 10:19:33
  • 21.03.2017 12:27:02
  • 04.04.2017 02:20:48
  • 30.04.2017 05:31:51
  • 12.05.2017 10:42:19
  • 21.05.2017 05:30:10
  • 01.06.2017 09:31:53
  • 10.06.2017 09:39:02
  • 26.06.2017 06:43:08
  • 05.03.2018 06:19:33

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
19
Afişări de site:
2507664
Vizitori unici:
5317710

WebArt Pro