Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Vitalie Arvinte

Natalia CIUBAROV | 10 lucruri despre

Într-o perioadă în care o bună parte dintre specialiştii moldoveni de valoare pleacă din ţară în căutarea unor locuri de muncă mai atractive, există persoane care sunt convinse că şi în Moldova pot fi realizate lucruri frumoase şi obţinute performanţe profesionale. Un exemplu în acest sens este şi şeful Departamentului Marketing, Comunicare şi Comunitate al BCR Chişinău, Vitalie Arvinte, care şi-a pus cunoştinţele sale multidisciplinare în slujba dezvoltării societăţii noastre atât în domeniul afacerilor, cât şi în cel al relaţiilor interumane. Revista Profit vă invită să aflaţi 10 lucruri despre omul care face legătura dintre BCR Chişinău şi public, precum şi cel care coagulează echipa Băncii Comerciale Române Chişinău S.A.

1. Echipa contează

Sunt membru al echipei BCR Chişinău din februarie 2010, unde activez în calitate de şef al Departamentului Marketing, Comunicare şi Comunitate. Responsabilităţile mele ţin de coordonarea activităţilor de marketing, comunicare externă şi internă, comunitate (programe de responsabilitate socială), strategie şi analiză macroeconomică. Pentru realizarea acestor activităţi, cooperez activ atât cu colegii din Chişinău, cât şi cu cei din Bucureşti şi Viena. Am reuşit să stabilim relaţii de parteneriat cu agenţiile specializate, principalele trusturi media şi prestatorii de servicii de marketing.  

Motivaţia principală a activităţi mele ţine de inovaţie. Permanent apar idei noi,  produse noi, iar piaţa este într-o continuă dezvoltare. Facem analize, monitorizăm piaţa, pentru a identifica relaţiile cauză-efect şi a alege cele mai bune soluţii şi a implementa cele mai bune proiecte.

Ca şi în oricare altă activitate este importantă colaborarea, deoarece singur nu poţi realiza nimic. Doar prin colaborare cu colegii şi partenerii obţinem performanţe.

2. Peste 5 ani

Timp de 12 ani am făcut consultanţă în marke-ting şi vânzări, motiv pentru care peste 5 ani mă văd, de asemenea, în acest domeniu. Mai mult, mă văd tot alături de echipa actuală de la BCR, astfel încât împreună să obţinem performanţe, să ne dezvoltăm şi să facem faţă multiplelor provocări.

3. De la statistică la comunicare

Am absolvit Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Facultatea Relaţii Economice Internaţionale. Am urmat doctoratul în domeniul statisticii şi previziunii economice tot la ASEM. La prima vedere, domeniile sunt foarte diferite. Totuşi, tematica tezei mele de doctorat – Metode statistice de analiză a activităţii de comerţ exterior al Republicii Moldova în condiţiile economiei de tranziţie – avea multe conexiuni cu specializarea mea la licenţă.

În perioada 1996-2007, am activat în calitate de lector, apoi lector superior şi conferenţiar universitar la ASEM. Am predat mai multe discipline în limbile română, engleză şi franceză, printre care statistica internaţională, statistica financiară şi previziunea economică atât la ASEM, cât şi la alte instituţii de învăţământ superior din ţară. De asemenea, am predat şi am fost tutore de teze de master la o universitate americană şi la una franceză pentru studenţii MBA.

Am participat la numeroase conferinţe, simpozioane, mese rotunde în ţară şi peste hotare. Am comunicat în permanenţă cu studenţii şi cu mediul academic, deci comunicarea nu a fost un sector nou pentru mine.

În 1998-2010 am fost implicat şi în activităţi de consultanţă şi training. Principalele domenii de expertiză ţineau de managementul vânzărilor, managementul marketingului, strategii corporative, tehnici de vânzare eficientă, leadership, lucru în echipă, gestiunea relaţiilor cu clienţii corporativi, optimizarea proceselor de lucru cu clienţii, evaluarea calităţii deservirii, analiza şi dezvoltarea competenţelor corporative, audit comercial, organizarea activităţilor de marketing şi vânzări.

4. Primul job

În anul 1993, fiind student, am făcut practica de producţie la uzina de televizoare „ALFA”, în cadrul Departamentului de Marketing şi Relaţii Internaţionale. Atunci, am obţinut şansa de a avea un summer job cu un câştig de vreo $50 pe lună. Odată ce era vorba de relaţii externe, am avut ocazia să particip la cercetări de piaţă în Rusia şi să discut cu oameni de afaceri din mai multe state. În linii mari, studenţii de la Relaţii Economice Internaţionale erau favorizaţi, deoarece cunoşteam mai multe limbi străine.

5. $1milion la loto

Ce aş face dacă aş câştiga €1milion la loto? Ţinând cont de faptul că adresaţi o întrebare unui bancher, este de la sine înţeles că l-aş investi raţional, astfel încât el să aducă o plusvaloare pentru business, dar şi pentru domeniul social. În general, filosofia noastră, în BCR şi în Grupul Erste, este că orice afacere are şi o componentă socială, motiv pentru care stimulăm, pe de o parte, educaţia financiară, iar, pe de altă parte, antreprenoriatul social. În aceeaşi ordine de idei, încurajăm voluntariatul, implicarea angajaţilor noştri în activităţi nu doar cu caracter caritabil, dar şi educaţional.

6. Performanţe în Moldova

Fratele meu locuieşte în Canada şi activează în domeniul IT, iar sora s-a căsătorit în România. Eu sunt unicul dintre fraţii mei care am rămas în Moldova. De ce nu am plecat şi eu peste hotare? Pentru că sunt convins că şi în Moldova pot fi realizate lucruri frumoase, pot fi obţinute performanţe şi este posibil să creşti din punct de vedere profesional. Mai mult, trăim într-o lume globalizată, aşa că astăzi mai puţin contează unde trăieşti.

Mai mult decât atât, în Moldova îmi sunt prietenii şi persoanele apropiate. De asemenea, îmi place dinamismul societăţii noastre din ultimii ani. Mă inspiră comunicarea cu tinerii din business. Există un nucleu de oameni care au dorinţa şi posibilitatea de a face ceva util pentru toţi şi se implică în dezvoltarea ţării. Ei nu se gândesc doar la buzunarul propriu, ci creează locuri de muncă şi se implică în promovarea valorilor sociale. Cu cât mai mulţi lideri vom avea în diverse domenii, cu atât vom trăi mai bine, deoarece competiţia sănătoasă este forţa motrice a dezvoltării.

7. Despre familie

Obiectivele pe care mi le-am propus atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal s-au realizat. Sunt căsătorit şi suntem fericiţi împreună cu soţia mea Irina, tot economist de profesie, şi fiul nostru, Matei, care are patru ani şi jumătate. În acelaşi timp, împlinirea constă în perfecţionarea continuă, nu trebuie să stai niciodată pe loc. Important este să-ţi stabileşti noi obiective şi să munceşti pentru realizarea lor. Doar aşa poţi fi împlinit, mai ales că timpul trece repede, iar viteza schimbărilor este foarte mare. Dacă stai pe loc, vei pierde trenul.

8. Despre odihnă

Seara, după serviciu, obişnuiesc să merg în parc cu soţia şi feciorul să ne plimbăm cu bicicleta şi trotineta. Acesta este modul nostru de a ne odihni. În weekend, ieşim cu prietenii la plimbare în parc sau la pădure. Îmi place odihna activă şi activităţile sociale. Eu şi soţia ne implicăm în diverse activităţi sociale pentru a contribui la armonia din ţară. Sunt ferm convins că vom putea schimba lucrurile spre bine doar dacă fiecare dintre noi va gândi pozitiv şi se va implica. Din păcate, există prea mult pesimism în societatea noastră. Depinde de fiecare în parte dacă vrea să vadă paharul pe jumătate gol sau pe jumătate plin.

9. Turul Europei

În ceea ce ţine de vacanţe şi destinaţii turistice, prefer să descopăr ceva nou şi să vizitez locuri istorice, însă mă bucur şi de vacanţe la munte ori pe litoral. Obişnuim să ne urcăm în maşină şi să facem turul Europei. Am făcut-o deja de câteva ori. În 2007, am mers împreună cu familia de la Chişinău până la Paris, apoi am coborât spre Nice. Acolo, am stat câteva zile, după care am vizitat Roma, Bologna şi Veneţia. De asemenea, am inclus în turul nostru Austria, Ungaria şi Germania. A fost ceva extraordinar. Anul trecut, am mai făcut un tur deja al Europei Centrale. De această dată, am fost în Ungaria (Budapesta, Lacul Balaton), Austria (Viena), Cehia (Brno şi Praga) şi Slovacia (Bratislava). Anterior, făcusem şi un tur al Nordului României – Bucovina şi Maramureş – precum şi un tur al Transilvaniei. Am fost de mai multe ori în Finlanda şi în Ţările Baltice. Este impresionant să vezi cum Ţările Baltice au reuşit să se dezvolte vertiginos într-un timp relativ scurt. Cred că ele reprezintă un exemplu demn de urmat pentru Moldova.

10. Oameni şi vorbe de duh

Sigur că la formarea mea ca personalitate au contribuit, în mod special, părinţii, dar şi câţiva profesori de la şcoală: de matematică, fizică şi franceză. La facultate, o mare contribuţie în dezvoltarea mea profesională l-au avut doi profesori: decanul Facultăţii Relaţii Economice Internaţionale, domnul profesor universitar Dumitru Moldovan, şi şeful Catedrei Statistică şi Previziune Economică, domnul profesor universitar Ion Pârţachi. În realizarea profesională un rol deosebit l-a jucat domnul Gheorghe Efros, care ne-a fost profesor de microeconomie şi ne-a implicat în proiecte ce ţin de dezvoltarea sectorului privat cu suportul Băncii Mondiale şi al altor instituţii internaţionale.

Dacă este să găsesc o maximă care m-ar descrie cel mai bine, atunci mi-ar fi dificil să o fac. Aceasta pentru că mă regăsesc în multe cugetări preţioase. Totuşi, dacă este să ţin cont de faptul că oamenii sunt caracterizaţi de raţiune, atunci aş alege maxima „Cogito ergo sum”, adică „Gândesc, deci exist”. O altă maximă care ar completa cele spuse anterior este: „Caută şi vei găsi”.■

 

Comentarii [16]

Comentariu
  • 21.05.2012 11:55:13 lina
    Succes pentru BCR Chisinau. Am colaborat si cu Vitalie Arvinte si cel mai important lucru pentru o astfel de functie este receptivitatea de care dai dovada atunci cind discuti cu oamenii. Arvinte are acest atu. Bravo.
  • 21.05.2012 11:57:32 cora
    BCR Chisinau este institutia bancara care incearca sa se mentina pe linia de plutire si sa lupte cu rechini precum Victoriabank sau Agroindbank. Pana a ajunge la nivelul lor mai are foarte mult de muncit, dar conteaza motivatia.
  • 21.05.2012 12:01:03 maia
    Mi se pare putin c-am laudaros tipul, dar in rest e OK.
  • 21.05.2012 12:34:05 Lord
    El este foarte si foarte activ, ce face fata BCR-lui...
  • 21.05.2012 12:35:37 Olesea
    Se vede ca el este pe locul lui. Bravo ARVINTE!!!
  • 21.05.2012 12:38:50 Ion
    Am auzit de la multii ca Arvinte este sufletu or ce companiei. Bravo!
  • 22.05.2012 05:37:41 Ghenadie
    El foarte bravo!!!
  • 04.06.2012 10:25:55 Alex
    Bravo, Vitalie!
  • 04.06.2012 01:27:35 Oleg
    Succese si in continuare Vitalie!
  • 04.06.2012 02:00:02 Mihaela
    Este extraordinar sa vezi ca exista si optimism, perseverenta si dorinta in inima si mintea locuitorilor RM, in ciuda toturor evenimentelor si felului cum au decurs lucrurile in tara in ultimii ani. Vitalie este un exemplu demn de urmat care ar trebui sa inspire pe toata lumea. DA, este posibil sa ajungi departe si la noi in tara, DA este posibil sa realizezi multe (pe toate planurile) si in RM, DA, ESTE POSIBIL! Bravo Vitalie!
  • 07.06.2012 09:02:42 Iulian
    Am avut placerea de a fi coleg la BCR Chisinau cu Vitalie timp de 1 an si jumatate. Am colaborat excelent si sunt convins ca, peste 5 ani va fi la fel de entuziast si plin de initiativa ca in prima zi in care s-a alaturat echipei. Felicitari Vitalie! Mult succes!
  • 24.07.2012 12:18:42 No name
    E frumos sa vezi cum se poate realiza cineva si fara pile sau alte "influente". Vitalik este o persoana care a reusit numai si numai datorita propriilor forte, caruia i s-au pus multe piedici, dar care a urmat moto-ul 'per aspera ad astra'. Mult succes si multe impliniri. U're the best!!!!
  • 23.12.2013 03:49:23
  • 23.01.2014 01:19:36 ilona
    prea arogant tipul
  • 02.08.2018 01:53:25
  • 18.06.2020 12:59:02

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
8
Afişări de site:
2517302
Vizitori unici:
5340840

WebArt Pro