Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Cît costă cetăţenia română?

Cetăţenie & Costuri | Nicu FILIMON

Interesul moldovenilor pentru redobîndirea cetăţeniei române a crescut considerabil după ce România a devenit ţară-membru al Uniunii Europene în 2007. Totuşi marea „foamete” pentru paşapoartele româneşti a început odată cu modificarea Legii privind cetăţenia română în 2009 şi cu deschiderea în 2010 a Agenţiilor de cetăţenie la Iaşi, Timişoara, Suceava, Galaţi şi Cluj-Napoca. Mai mult, Preşedintele român Traian Băsescu a promis tuturor basarabenilor că vor deveni români cu acte în regulă în decurs de şase luni de la depunerea cererii de redobîndire a cetăţeniei române.

     Promisiunea făcută de preşedintele român a determinat mii de moldoveni să ia cu asalt Agenţiile de cetăţenie de peste Prut. Numărul impunător de cereri depuse a dat peste cap planurile funcţionarilor români privind vacanţele, concediile şi zilele libere, iar direcţia Chişinău-Bucureşti a fost mai solicitată ca oricînd. Numai în luna martie curent numărul cererilor depuse pentru obţinerea cetăţeniei române l-a întrecut pe cel al cetăţeniilor acordate basarabenilor de la 1991 încoace.
     Toate acestea se datorează faptului că cineva a dat sfoară în ţară precum că dosarele pentru cetăţenie pot fi depuse numai pînă la 31 martie. Versiuni au fost multiple: ba că serviciul autohton de stare civilă nu va mai elibera acte, ba că Ministerul român de Justiţie nu va mai primi noi cereri de cetăţenie. Indiferent care a fost adevăratul motiv, oamenii au panicat şi s-au îmbulzit să-şi ceară dreptul de a redeveni cetăţeni români. Bîrfele însă au un fundament, care rezidă în limbajul ambiguu al funcţionarilor români. Pe site-ul Ministerului pomenit a fost plasată o informaţie extrem de confuză privind orarul de lucru al Direcţiei Cetăţenie de la Bucureşti. Anunţul a indus în eroare multe persoane care au crezut că Direcţia nu va mai funcţiona după 31 martie, în realitate aceasta îşi schimba programul de lucru cu publicul.
     În consecinţă, pe malul celălalt al Prutului s-a dat start maratonului cine mai repede îşi adună pachetul necesar de acte pentru depunerea dosarului de cetăţenie. Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor a Serviciului Stare Civilă a fost luată cu asalt, iar mai mult de o lună cozile din faţa acestuia nu conteneau. Funcţionarii de la Stare Civilă au fost nevoiţi să apeleze în repetate rînduri la poliţie pentru a putea merge acasă după terminarea zilei de muncă sau chiar pentru a intra în oficiu dimineaţa.
     Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a mărturisit că arhiva tuturor actelor de stare civilă se află în subsolul Ministerului, iar funcţionarele responsabile de transcrierea actelor nu reuşesc să proceseze miile de cereri depuse zilnic. Ba chiar unele au avut nevoie de intervenţia medicilor de la urgenţă, deoarece şi-au pierdut cunoştinţa din lipsă de aer în spaţiul restrîns şi neaerisit al arhivei. 
     Nici soarta Bucureştiului, invadat de moldoveni în căutare de cetăţenie, nu a fost mai simplă. Cel puţin, în luna martie, numărul moldovenilor dornici de a depune dosarele de cetăţenie a fost de ordinul miilor. Aceştia s-au călcat în picioare, s-au îmbrîncit, au îngheţat bocnă stînd în rînd de cu noapte ca să afle, în cele din urmă, că Direcţia Cetăţenie de la Bucureşti va activa şi după 31 martie.
      În afară de adidaşi prăfuiţi, haine rupte şi nervi la limită, oamenii investesc şi sume importante de bani în toată aventura cu cetăţenia română. Vom încerca să reconstruim calea unui simplu cetăţean cu paşaport albastru spre visul lui de a obţine un paşaport roşu european. Vorba ceea: frate, frate, dar brînza-i cu bani.
     Să începem cu dosarul de carton în care se adună toate actele. Potrivit Ministerului român al Justiţiei, dosarul trebuie să fie cu şină, funcţionarul de la ghişeu însă îţi spune că acesta trebuie să aibă şnur ca să-l legi. Respectiv, te înfăţişezi la ghişeu cu dosar cu şină şi file-uri ca să nu pierzi actele, iar funcţionarul strîmbă din nas că nu are timp pentru a scoate din file fiecare act în parte. Dacă în Moldova vei plăti vreo 5 lei pentru un astfel de dosar, atunci pe la 6-7 dimineaţa în Bucureşti vei achita 3-4 euro vînzătorilor întreprinzători, căci magazinele sînt încă închise, iar rîndul la depus actele este viu şi numeros.
Certificatele de stare civilă necesare sînt următoarele: certificatul de naştere a solicitantului, certificatele de naştere a părinţilor solicitantului, certificatul de înregistrare a căsătoriei părinţilor. În caz că părinţii s-au născut după 1944, atunci este nevoie şi de certificatele de naştere sau de deces ale bunicilor pe linia cărora cereţi redobîndirea cetăţeniei, dar şi certificatul lor de înregistrare a căsătoriei. Aşa cum majoritatea acestor acte au fost întocmite pe vremea sovieticilor, volens nolens mergeţi la Oficiile stării civile şi cereţi duplicatele lor în limba română. Fireşte, toate acestea au şi un preţ. Eliberarea duplicatului fiecăruia dintre certificatele enumerate costă, timp de o oră, 250 lei, timp de 24 de ore - 175 lei, în decurs de cinci zile - 125 lei şi timp de 15 zile - 75 de lei. Dacă aveţi copii şi vreţi să-i vedeţi şi pe ei cetăţeni europeni, atunci trebuie să prezentaţi şi certificatele lor de naştere, iar dacă sînteţi căsătorit, fireşte, este nevoie şi de certificatul de căsătorie. Deşi eliberarea duplicatelor acestor acte în 30 de zile lucrătoare este gratis, moldovenii nu se dau în vînt pentru a obţine actele în acest termen.
     Dacă sînteţi căsătorit, cereţi redobîndirea cetăţeniei pe linia bunicilor şi aveţi nevoie urgent, la o oră, de perfectarea actelor menţionate, atunci va trebui să scoateţi din buzunar 2000 de lei. Situaţia disperată a oamenilor care au ţinut pînă la 31 martie să depună dosarul şi au apelat la intermediari sau au mituit unii funcţionari de la Stare Civilă a fost mai costisitoare, încît suma ajunge la 500 şi mai multe unităţi cu prefixul de $ sau €. Noutate însă, de la sfîrşitul lunii martie, oficiile nu mai eliberează certificate la o oră şi 24 de ore. Să înţelegem că şi mita va creşte.
     Dacă aţi trecut calvarul Stării Civile, atunci vă confruntaţi cu legalizarea copiilor actelor la notar. Copiile paşaportului, buletinului şi ale actelor de stare civilă legalizate la notar costă, cel puţin, 10 lei bucata. Trebuie însă să mai faceţi şi cîte două sau trei declaraţii la notar prin care confirmaţi că nu aţi mai cerut cetăţenie română, că nu sînteţi de genul Osama bin Laden şi nu intenţionaţi să săvîrşiţi acte teroriste pe teritoriul statului român şi, după caz, că vreţi să vă păstraţi domiciliul în R.Moldova. Pentru fiecare declaraţie plătiţi, în cazuri foarte bune, de la 90 de lei pentru bucată.
     Mai aveţi nevoie şi de caziere judiciare de pe ambele maluri ale Prutului. La noi acestea costă 60 de lei. Peste Prut ele costă 30 de euro, taxă percepută de intermediari sau de Ambasada României la Chişinău, deşi în România acestea fac 2 lei româneşti, adică vreo zece lei moldoveneşti. Dacă mergeţi pe mîna intermediarilor, atunci trebuie să le daţi şi procură, deci plus minimum 60 de lei pentru perfectarea acesteia la notar. 
      Dacă depuneţi dosarul la Consulatul României la Chişinău, atunci plătiţi o taxă oficială de 30 de euro pentru acoperirea cheltuielilor (care cheltuieli - nu se ştie, căci după lege cetăţenia se acordă gratis). Mai mult decît atît, aveţi grijă ca bancnotele să fie în stare bună, altfel faceţi cale întoarsă. Modelul de cerere de redobîndire a cetăţeniei române la pachet cu completarea ei face vreo 25 de lei sub gardul Consulatului României la Chişinău. Moldovenii afacerişti îţi explică ce trebuie să scrii, îţi dau şi model de cerere, dar, consultaţia costă.
      Dacă alegeţi să depuneţi dosarul la vreo agenţie teritorială sau la Bucureşti, atunci nu achitaţi taxa de 30 de euro. În schimb va trebui să achitaţi costul deplasării în România. De exemplu, biletul la trenul Chişinău-Bucureşti costă 600 lei doar într-o direcţie, iar biletul la autobuz pe acelaşi traseu - în jur de 400 de lei.
      Să nu uităm de cheltuielile pentru obţinerea vizei româneşti, dar şi sănătatea pusă la bătaie în cozile enorme de la Consulatul României la Chişinău. În afară de copiile legalizate ale paşaportului şi buletinului, pentru obţinerea vizei aveţi nevoie de rezervare la tren sau autocar, care se cumpără cu 50 de lei sub uşa Consulatului, de asigurare medicală care costă minimum 50 de lei, de cerere care se cumpără completată la poarta instituţiei cu 25 de lei şi, nu în ultimul rînd, de 500 de euro ca dovadă că nu mergeţi să cerşiţi prin România. De asemenea, este nevoie de o poză ¾, care vă va costa, cel mult, 20 de lei.
      Partea cea mai tare este invitaţia pe numele Dvs. din partea unui cetăţean român, în baza căreia vi se va deschide viză sau nu, căci trebuie să precizaţi motivul pentru care vreţi să vizitaţi o ţară europeană. Desigur, invitaţiile se vînd şi, deseori, sînt respinse odată ce acelaşi român întreprinzător invită contra bani zeci de moldoveni. Costul acesteia este de aproximativ 50 de euro. Ambasada verifică datele şi, în cazul în care persoana care face invitaţia pare suspectă, solicitantul de viză primeşte refuz. Cei care au rude şi cunoştinţe ce le pot face invitaţie plătesc 60 de lei româneşti, adică peste 240 de lei moldoveneşti, pentru cheltuielile de notar.
      Din cîte vedeţi, drumul pînă la cetăţenia română nu este lipsit de mărăcini. Problemele însă nu se termină aici, la etapa de depunere a actelor, căci şi urgentările, şi depunerea jurămîntului şi, pe final, luarea paşaportului – toate costă bani. Un simplu exemplu, doar pentru eliberarea paşaportului românesc simplu trebuie să scoateţi din buzunar 60 de euro.
Dacă după cele expuse mai aveţi chef să vă aventuraţi să depuneţi acte pentru obţinerea cetăţeniei române, atunci vă urez mult succes şi cozi mici la toate instituţiile la care veţi merge în vizită pentru a perfecta şi depune actele. 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 27.05.2013 09:09:28
  • 21.12.2013 12:18:25
  • 08.07.2014 12:22:28
  • 01.02.2015 07:32:58 maria
    CE SA FAC DACA LA SOSUL MEU IM DOCUMENTE IN LOCUL TATALUI E SCRIS BUNEL CE TREBUE SA FACA
  • 26.09.2016 12:17:42
  • 11.01.2017 05:35:32
  • 01.01.2020 09:37:38 Marina
    Care este suma totală pentru a face cetățenia română și în cazul în care avem 17 ani, putem depune singuri actele

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
8
Afişări de site:
2506616
Vizitori unici:
5313393

WebArt Pro