Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Există viaţă şi după... faliment

Ion STURZA | Afaceri & Probleme

Activitatea în cadrul unui Fond de Investiţii private diferă foarte mult de alte afaceri avute de mine până acum. Când construieşti o afacere în sectorul real, operezi cu active fizice, materii prime, capital, forţă de muncă. Toate unite corect împreună dau valoarea adăugată dorită. Alta însă este povestea într-un Fond de Investiţii private.

S-ar părea că totul depinde de analiza financiară a obiectului de investiţii, tehnologiile utilizate, modelul financiar, aspectele legale, implicarea în managementul operaţional şi, bineînţeles, formula de valorificare a investiţiei (exit-ul). În realitate, este un exerciţiu de psihologie. Dacă vom lăsă la o parte antreprenorii cu idei de start up, majoritatea ne contactează în condiţii de maximă disperare. Afacerile merg prost, este nevoie de capital proaspăt sau vânzare (scăpare) de business (probleme).
Se spune că toţi suntem fericiţi la fel şi nefericiţi - fiecare în felul său. Căile spre faliment sunt diferite - idei neinspirate de afaceri, management prost, lipsă de experienţă, schimbarea condiţiilor de piaţă etc. Mai nou, - concurenţa neloială şi intervenţia birocraţiei corupte.

Ca de obicei, de afaceri se apucă persoanele cu un ego dezvoltat şi pasibile de a-şi asuma riscul. Pentru ei, insuccesul, în general, şi în afaceri, în special, este o tragedie greu de acceptat şi gestionat. Stres, disperare, decizii şi mai proaste. Şi totuşi, dacă este să ne uităm treaz la o situaţie de insolvenţă şi chiar faliment, nu se întâmplă nimic ieşit din comun. Zilnic, în lume, falimentează zeci de companii, de la Lehman Brothers până la un mic magazin de cartier. Aşa este natura afacerilor de când lumea. Tot de atunci sunt bine cunoscute şi căile de soluţionare a problemelor. Legislaţia ţărilor cu economie de piaţă prevede procedurile de declanşare a insolvenţei, restructurării şi revenirii sau declarării falimentului. Şi cutuma businessului prevede anumite reacţii din partea creditorilor, ca de obicei probusiness.

Un element important este “haircut”-ul (tunsura), reducerea benevolă a datoriilor de către creditori. Vezi exemplul Greciei. Atunci când ajungi la o asemenea situaţie, nu mai poţi acţiona în regim de rutină şi aştepta că lucrurile se vor soluţiona de la sine. Este nevoie de acţiuni rapide şi profesionale. Practica arată că managementul nu este capabil să se ocupe de restructurarea companiei. O combinaţie între avocaţi şi specialişti în restructurare (management de criză) este soluţia optimă. Este important să nu te ţii “cu dinţii” de afaceri. Pregăteşte-ţi din timp linii de retragere. Unica linie de marcare pe care nu o poţi abandona este securitatea minimă economică a familiei.

Multe tragedii au loc din inconştienţa unor antreprenori care pun în gaj, ca la casino, casele şi alte bunuri personale. O situaţie mai nouă este cu garanţiile personale. Unii, cu o nonşalanţă uimitoare, împart garanţii care se răspândesc şi pe bunurile membrilor familiei. În caz de faliment, auditorii sunt pasibili să te urmărească pe tine şi pe membrii familiei până în “pânzele albe”. În rest, nu contează nimic din elementele de răsfăţ, prestigiu şi glamour. Vindeţi avioanele personale, iahturile, maşinile de lux, tablourile, bijuteriile, casele de vacanţă pe insulele exotice. Dacă le aveţi, desigur. Valorificarea doar a unuia dintre aceste obiecte vă va permite să aveţi un trai decent pe mulţi ani înainte.

Şi încă un lucru, insuccesul în afaceri nu este un stigmat. Rata de rateu în SUA, de exemplu, este de aproximativ patru. Adică din patru afaceri iniţiate de un antreprenor doar una este de succes.

Este bine să găseşti un punct de sprijin ca să poţi schimba lumea. Rar, din prima.■

 

Comentarii [8]

Comentariu
  • 20.03.2012 02:09:19 Ludmila Stetco
    E absolut adevarat ceea ce spuneti Dvs. Unicul lucru regretabil pentru noi cei ai anilor 90 - actualii businessmani am fost aruncati cindva ca de pe o insula din perioada sovietica in economia de piata, fara studii speciale, fara suport al statului, fara capital de start. Si numai pasiunea fata de afacerea data,vointa si setea de a cunoaste , de a ne autoperforma ne tine inca la suprafata. Din lipsa de informare am comis si multe din cele greseli, care le descrieti. Imi place foarte mult cind vorbiti de transparenta afacerii, este un lucru cert,care merita a fi luat in consideratie. Si statul ar trebui sa fie primul, care ar incuraja acest proces. Va multumim si asteptam cu nerabdare noi publicatii pe aceasta tema.
  • 21.03.2012 10:42:18 Andrian
    Articolul este un bun eseu care te indeamna sa reflectezi asupra afacerii din punct de vedere al valorilor care trebuie sa le aiba orice om indiferent de panta succesului sau insuccesului care o parcurge. Domnul Sturza va suntem recunoscatori pentru articole exceptionale.
  • 31.03.2012 06:43:40 Alexandru Maxim
    regretabil este faptul, ca potentialul economic si nu numai al d. Sturza este unul minim practicat in tara noastra,sigur ca aceasta doleanta a simplului popor este nu numai dorinta ,dar si alta data este in contrapunere cu planurele proprii a domniei sakle
  • 31.03.2012 08:36:47 Pavel
    Stimate dle Sturza, cum pot sa va contactez pentru cunostinta. Doresc sa va fiu discipol. Va multumesc!
  • 27.04.2013 12:14:21
  • 02.06.2017 07:21:51
  • 29.11.2018 09:17:41
  • 22.12.2021 09:28:05

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
2518382
Vizitori unici:
5346013

WebArt Pro