Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Avantajele necesită promovare

77 de întrebări în 20 de minute | Mariana TABUNCIC

Tînăr, simplu, deschis, inteligent şi dornic de a schimba lucrurile în Moldova. Sînt doar cîteva dintre calităţile care-l caracterizează pe juristul Andrian Candu, director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAM) din Moldova, şi mai nou deputat în Parlament din partea Partidului Democrat. Cu studii superioare în străinătate, Andrian Candu este unul dintre tinerii care a ales să revină în Moldova pentru a aplica în practică, în ţara de baştină, experienţa acumulată peste hotare. În calitate de director al AOAM, dar şi de deputat, Andrian Candu speră să contribuie la îmbunătăţirea mediului de afaceri din Moldova, dar şi a relaţiei dintre autorităţi şi oamenii de afaceri.

1. Vedeţi problemele oamenilor de afaceri din altă perspectivă după crearea AOAM?
Dat fiind experienţa de lucru anterioară în cadrul Asociaţiei Investitorilor Străini şi Camerei de Comerţ Americane, la momentul înfiinţării AOAM eram la curent cu principalele probleme ale mediului de afaceri din Moldova.
2. Care sînt aceste probleme?
Lipsa comunicării între oamenii de afaceri şi a solidarităţii mediului de afaceri. Pe parcursul celor 20 de ani de independenţă şi de capitalism, oamenii de afaceri din Moldova au fost divizaţi pe grupuri de influenţă, naţionalităţi sau industrii şi foarte puţini comunicau între ei. O altă problemă este percepţia greşită, precum că mediul de afaceri ar fi în opoziţie faţă de autorităţi sau societate. Businessmenii sînt aliaţii autorităţilor şi chiar ar trebui să devină parteneri, deoarece pe afacerile lor se ţine economia şi societatea în general.
3. Cum pot fi ele soluţionate?
Doar prin dialog. În primul rînd, se impune crearea unei platforme de comunicare unde oamenii de afaceri să se cunoască mai bine, să fie ascultaţi şi auziţi de autorităţi, iar dialogul cu Guvernul să fie continuu şi permanent.
4. Cum apreciaţi climatul investiţional din Moldova?
La capitolul legislaţiei există mai multe avantaje, printre care impozitul pe profit de zero la sută, impozitele pentru salariaţi care sînt cele mai mici în regiune etc. Din păcate, însă puţini investitori străini cunosc aceste lucruri. În plus, instabilitatea politică din ultimii doi ani ţine la distanţă foarte mulţi investitori străini.
5. Ce notă aţi da climatului investiţional?
Din punctul de vedere al legislaţiei şi al cadrului juridic, cred că ar merita nota 9, iar din perspectiva atitudinii autorităţilor şi a barierelor existente - 6,5.
6. De ce este nevoie pentru ca mediul de afaceri să fie îmbunătăţit?
În primul rînd, Moldova trebuie să-şi promoveze avantajele, iar autorităţile - să demonstreze prin fapte concrete că sînt deschise pentru mediul de afaceri. De asemenea, se cere anularea multiplelor bariere administrative, a controalelor fiscale excesive şi abuzive, interpretărilor agresive ale legislaţiei, precum şi simplificarea procedurilor regulatorii (licenţe, autorizaţii etc.).
7. Cum apreciaţi relaţiile dintre clasa politică şi mediul de afaceri?
Sper că acestea se vor îmbunătăţi semnificativ şi vor fi mult mai productive după ce în ultimii ani mai mulţi oameni de afaceri au ajuns în politică.
8. Va contribui acest lucru la soluţionarea mai rapidă a problemelor mediului de afaceri?
Da, deoarece autorităţile vor înţelege mai bine care sînt grijile şi nevoile oamenilor de afaceri.
9. În ultimul timp se vorbeşte tot mai mult despre necesitatea unei noi politici investiţionale. Cum credeţi, care ar trebui să fie aceasta?
În primul rînd, este necesar să reorientăm activitatea economică de la consum la producţie, de la import spre export. Astfel,  investiţiile trebuie direcţionate în procesul de producţie, achiziţionarea de noi tehnologii, crearea parcurilor industriale şi comerciale.
10. Vor mai veni investitori străini în Moldova sau cine a dorit să vină a venit deja?
Moldova are încă o mare capacitate de absorbţie a investitorilor străini. Deschiderea manifestată de autorităţi, precum şi dezvoltarea continuă a pieţei emergente a Europei Centrale şi de Est, va aduce Moldovei încă foarte multe investiţii şi, implicit, beneficii.
11. Ce studii aveţi?
Am absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napo-ca, România. Cu doi ani în urmă, am absolvit şi cursurile de masterat în drept internaţional la Viena, iar acum urmez studiile la doctorat în capitala austriacă şi cursuri de calificare profesională sub egida Institutului de Drept Internaţional Fiscal, Marea Britanie.
12. Cînd şi unde v-aţi născut?
La 27 noiembrie 1975, la Chişinău.
13. Cine sînt părinţii Dvs.?
Tatăl este jurist, iar mama - fostă profesoară.
14. Cum i-aţi caracteriza în cîteva cuvinte?
Simpli, sîrguincioşi şi modeşti.
15. Aţi fost un copil cuminte?
În general, cred că da.
16. Care este cea mai vie amintire din copilărie?
Vacanţele de vară petrecute la bunici, unde atmosfera era întotdeauna frumoasă şi binevoitoare.
17. Ce visaţi să deveniţi în copilărie?
Unul dintre vise era să devin aviator. După absolvirea şcolii medii, intenţionam să-mi continuu studiile la o şcoală militară de aviaţie din Ucraina. Tătăl meu însă, înţelegînd, probabil, că sistemul sovietic a intrat deja în proces de declin, s-a împotrivit plecării mele la Harkov. Un alt vis era să lucrez ca şi tatăl meu la birou, fiind înconjurat de telefoane şi multe hîrtii. Acest vis s-a realizat după ce am plecat la studii în România. În general, plecarea mea acolo, a fost, în sensul nobil al cuvîntului, o „răzbunare” pentru refuzul tatălui de a-mi permite să plec la studii în Ucraina.
18. Care este cea mai importantă lecţie obţinută de la viaţă?
Am învăţat că orice poate fi obţinut dacă doreşti acest lucru cu adevărat şi depui efort. Nimic nu este imposibil.
19. Aţi avut un obiect preferat în şcoală?
Istoria. De ce? Probabil, pentru că în tendinţa de a simţi mai bine viitorul, trebuie să ştim trecutul, pentru a nu repeta greşelile.
20. Dar la facultate?
De asemenea, tot ce era legat de istorie: doctrinele politice contemporane sau istoria dreptului.
21.Vă temeţi de ceva în viaţă?
Mă tem să nu dezamăgesc pe cei care au încredere în mine, dar şi să nu fiu dezamăgit de cei la care ţin foarte mult.
22. Care este deviza Dvs. în viaţă?
Curaj, sîrguinţă şi cît mai multă toleranţă.
23. De ce este nevoie pentru a obţine succes?
De identificarea priorităţilor şi implementarea acestora cu efort şi sîrguinţă. Spiritul de echipă este, de asemenea,  foarte important. Acesta trebuie să existe nu doar declarativ - tu însuţi trebuie să fii membru al echipei.
24. Credeţi că există o reţetă pentru a obţine succes?
Reţeta este diferită de la caz la caz. Dar în mare parte elementele unei formule de succes sînt aceleaşi – perseverenţă, ambiţie, muncă, încredere, spirit de echipă.
25. Credeţi că este posibil să devii un om de afaceri prosper peste noapte?
Ţinînd cont de faptul că noaptea are doar vreo 7 ore, iar pentru mulţi oameni de afaceri aceasta este şi mai scurtă, cu siguranţă acest lucru nu este posibil.
26. De ce are nevoie R.Moldova pentru a deveni o ţară prosperă?
De deschidere, educaţie, toleranţă. De respecta-rea, de către fiecare dintre noi, a unor reguli simple, dar absolut necesare. Atît timp cît pietenii nu traversează strada la semafor, iar conducătorii auto nu le cedează trecerea la trecerea de pietoni, nu putem vorbi despre o dezvoltare calitativă a ţării.
27. Cum vă simţiţi în calitate de deputat?
Ca un începător, deşi activităţile legislative nu-mi sînt total străine. În 1998-2002 am activat în cadrul Comisiei parlamentare pentru politică externă în calitate de consultant. Îmi imaginez ce înseamnă să fii deputat, însă nu am simţit încă acest lucru pe deplin, deoarece Parlamentul nu s-a întrunit în prea multe şedinţe.
28. La aproape două luni de experienţă în calitate de legislator, puteţi spune că vă place sau nu această activitate? 
Îmi este încă greu să răspund la această întrebare. Aş vrea doar să menţionez că, venind din mediul de afaceri, unde fiecare clipă este apreciată, înţelegi, cu regret, că mulţi deputaţi nu apreciază timpul la justa valoare, ţinîndu-se mai mult de glume şi declaraţii sterile sau dîndu-se în spectacol. Sperăm totuşi ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat.


29. V-aţi gîndit vreodată că puteţi deveni deputat sau acest lucru s-a întîmplat în rezultatul unei conjuncturi de moment?
Fiind funcţionar în Parlament, bineînţeles că la un moment dat te gîndeşti că ai putea fi şi tu acolo, contribuind cu experienţa ta la dezvoltarea ţării.
30. Ce iniţiative legislative intenţionaţi să înaintaţi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri?
Voi susţine şi promova toate iniţiativele menite să simplifice procedurile birocratice şi să înlăture barierele cu care se confruntă în prezent oamenii de afaceri.
31. Credeţi că actualul Parlament va reuşi să aleagă şeful statului?
Este obligat să facă acest lucru. Instabilitatea politică are doar efecte negative asupra economiei ţării.
32. În timpul campaniei electorale din 2010, Sergiu Mocanu a făcut mai multe declaraţii incendiare la adresa omului de afaceri, acum prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, dar şi a persoanelor din anturajul acestuia, inclusiv a Dvs. Cum comentaţi aceste declaraţii?
Ţinînd cont de faptul că ne cunoaştem încă din 1998, cînd Sergiu Mocanu era deputat în Parlament şi făcea parte din Comisia pentru politică externă, iar eu eram consilier şi, după părerea mea, chiar eram în bune relaţii, cred că ar fi fost cazul să discute cu mine înainte de a demara respectiva campanie. Nu este exclus că aş fi avut informaţii care l-ar fi ghidat pe un tărîm al înţelepciunii. Conferinţele de presă susţinute de dl Mocanu arată cît de steril şi lipsit de conţinut este mesajul pe care-l promovează şi, probabil, a intrat în jocul unor manipulări şi interese.
33. Ce ar putea să dea un impuls mediului de afaceri autohton?
Stabilitatea politică.
34. Privind dintr-o parte mediul de afaceri moldovenesc, ce puteţi spune despre el?
Că este încă în dezvoltare.
35. Cum credeţi, la ce se gîndeşte un investitor străin atunci cînd vine în Moldova?
La ceea ce se gîndeşte atunci cînd vine în orice altă ţară – cum să cîştige profit.
36. Dar ce-i îngrijorează cel mai mult?
Posibilitatea pierderii capitalului.
37. Sînteţi optimist din fire?
Da.
38. Cum preferaţi să vă petreceţi timpul liber?
Din păcate, nu am prea mult timp liber, dar a-tunci cînd apare, prefer să-l petrec cu familia.
39. Cum reacţionaţi la succes şi la eşec?
La succes reacţionez cu bucurie calculată şi doar pentru moment, iar la insucces - cu deviza că „mîine este o altă zi şi totul este trecător”.
40. Care este cel mai mare succes al Dvs.?
Crearea familiei.
41. Dar eşec?
Nu aş spune că am înregistrat careva mari eşecuri în viaţă, dar, bineînţeles, că există lucruri care mă îngrijorează, inclusiv faptul că nu pot petrece mai mult timp cu familia.
42. Vă consideraţi un învingător?
Da.
43. Cît de mult contează ce cred cei din jur despre Dvs.?
Fiind căsătorit cu o persoană care vine dintr-un alt mediu şi are o altă educaţie, am învăţat că este mult mai importantă satisfacţia personală şi  ceea ce crezi tu, decît ce cred alţii despre tine.

 


44. Cum v-aţi cunoscut soţia?
Am făcut cunoştinţă cu Zuzana, care este cetăţeană cehă, la o conferinţă regională organizată la Budapesta de compania la care lucram atunci. Viitoarea mea soţie era angajată în cadrul aceleiaşi companii, doar că în oficiul de la Praga. Un timp călătoream unul la altul. Ulterior, am urmat studii postuniversitare la Viena, iar ea m-a însoţit. Mai tîrziu, am decis să venim împreună la Chişinău şi iată că deja de doi ani şi ceva sîntem căsătoriţi şi locuim în Moldova.
45. Cum i se pare starea de lucruri din Moldova?
Evident că în ţara noastră a întîlnit realităţi deosebite faţă de Europa Centrală şi cea Occidentală. Unele îi plac foarte mult, altele însă o deranjează. De exemplu, atitudinea oamenilor, care nu întotdeauna este tocmai favorabilă, sărăcia din jur, nevoile oamenilor sau starea proastă a drumurilor.
46. Este adevărat că „acolo unde dragoste nu e, nimic nu e”?
Da, bineînţeles. Dragostea impulsionează orice şi dă culoare vieţii.
47. Sînteţi romantic?
Da.

 


48. Ţinînd cont de naţionalităţile diferite ale părinţilor, în ce limbă vorbiţi cu feciorul?
Eu vorbesc cu Daniel, care acum are 1 an şi trei luni, în limba română, iar soţia - în cehă. Experienţa prietenilor noştri arată că în asemenea cazuri pe la vîrsta de trei ani copilul vorbeşte fluent două limbi. Cu soţia vorbesc în engleză, prin urmare, volens-nolens, Daniel, sperăm, va cunoaşte şi această limbă. Copiii sînt ca un burete care absorb totul şi de aceea ar fi bine să profităm de capacităţile lor de la cea mai fragedă vîrstă.
49. Este adevărat că, odată cu trecerea timpului, dispare interesul faţă de bani, în schimb creşte interesul şi cererea faţă de linişte?
Probabil că odată cu trecerea timpului oamenii devin mai înţelepţi şi pentru mulţi dintre ei se schimbă valorile.
50. Este adevărat că fericirea nu constă în bani?
Da. Banii sînt doar un mijloc  pentru a atinge unele scopuri sau de a acoperi unele necesităţi. Banii nu ar trebui să fie un scop în sine. Sînt scopuri mult mai frumoase şi nobile decît a cîştiga bani. Banii trebuie să fie acel instrument care să te ajute să obţii performanţe.
51. Este adevărat că cel mai mult iubesc să numere banii din buzunarul altora cei care au pierdut şansa de a-i simţi în propriul buzunar?
Depinde de educaţie şi de fiecare în parte. Sînt oameni care se mulţumesc cu ceea ce au şi nu se uită în buzunarul altuia sau în curtea vecinului. Din păcate, în societatea noastră, oamenii sînt încă într-o perioadă de tranziţie atît la capitolul economie, cît şi cel al mentalităţii.
52. Păreţi o persoană liniştită. Vă enervaţi des?
Aş spune că nu. Şi chiar dacă se întîmplă, atunci îmi revin foarte repede.
53. Care a fost ultimul film privit ?
„Inception” cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.
54. Care a fost ultima carte citită?
„Imperiul îngerilor” de Bernard Werber.
55. Cum apreciaţi calitatea jurnalismului din Moldova?
Se observă o tendinţă clară de îmbunătăţire.
56. Cine este idolul Dvs. în afaceri?
Nu aş spune că am un idol, dar foarte mult îl admir pe cel care în ultimul timp mi-a devenit mentor şi de la care am învăţat foarte multe - Vlad Plahotniuc.
57. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o de la el?
Că nu există eşec şi niciodată să nu spui niciodată. Orice este posibil cu muncă, sîrguinţă şi planificare corectă.
58. Este adevărat că omul care nu are speranţe este ca şi pasărea fără aripi?
Sigur.
59. Numiţi trei calităţi care vă caracterizează în relaţiile cu partenerii de afaceri şi colegii de lucru?
Deschidere, toleranţă, dar şi exigenţă, cînd este vorba de calitate şi de lucrul făcut la timp.
60. Dar în relaţiile cu familia?
Aceleaşi.
61. Aţi avut cazuri în viaţă cînd v-a fost ruşine pentru ceea ce aţi făcut?
Nu.
62. Sînteţi un om economicos?
Din păcate, nu.
63. Sînteţi de acord că timpul lecuieşte rănile?
Da.
64. Ce calităţi apreciaţi la prietenii Dvs.?
Încrederea şi răbdarea.
65. Ce înseamnă să înţelegi un om din jumătate de cuvînt?
Să fii pe aceeaşi undă cu el.
66.Vă consideraţi un om împlinit?
Încă nu.
67. Vi se întîmplă în viaţă să lucraţi după regulile altuia?
Doar pentru moment şi în unele circumstanţe. Dar în general - nu.
68. Cum credeţi, cît timp va fi necesar pentru a demonstra că Moldova este o ţară europeană?
Nu avem prea mult timp la dispoziţie, iar convingerea mea este că în următorii doi-trei ani ar trebui să se întîmple lucruri frumoase.
69.Vă consideraţi un om puternic?
Da.
70. Ce apreciaţi la oameni?
Deschiderea, onestitatea, toleranţa şi înţelegerea.
71. Cine este acea persoană care ştie totul despre Dvs.?
Sînt mai multe persoane - părinţii, soţia, sora şi prietenii. Nu ascund nimic de ei.
72. Care este anotimpul preferat?
Primăvara.
73. Locul preferat în Chişinău?
Parcul central şi zona unde am copilărit – Buiucani.
74. Dar în străinătate?
Viena şi Praga.
75. Cum v-aţi caracteriza soţia într-o singură frază?
Frumoasă, înţeleaptă, tolerantă, o bună mamă şi soţie. Este persoana care-mi asigură liniştea sufletească şi-mi dă suportul necesar pentru a ţine piept tuturor provocărilor.
76. Dar părinţii socri?
Oameni deosebiţi, deschişi, corecţi şi cu un foar-te bun-simţ al umorului.
77. Cum vă alegeţi prietenii?
Timpul îi alege.

Comentarii [9]

Comentariu
  • 11.03.2011 10:37:58 Alina
    nice...
  • 27.04.2013 12:16:05
  • 22.12.2013 02:38:09
  • 14.03.2017 11:16:30
  • 16.05.2017 08:02:31
  • 10.06.2017 05:56:29
  • 17.06.2017 11:23:20
  • 11.04.2019 07:54:29
  • 11.04.2020 11:20:08

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
11
Afişări de site:
2507490
Vizitori unici:
5315365

WebArt Pro