Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Bani cu miros aromat

Lilia GUREZ | Profit & Industrie

În 2007, ramura producerii de plante aromatice şi medicinale a fost printre cele mai afectate de secetă

 Producerea uleiurilor volatile este o activitate pe cît de bănoasă, pe atît de nesigură. Or, nu odată condiţiile climaterice au dat peste cap planurile producătorilor. În consecinţă, deşi producătorii luptă pentru majorarea volumului producţiei, în anul 2007, de exemplu,  aceasta a fost cu cca 70% mai mică decît în 2006.

În perioada sovietică, Moldova era unul din cei mai mari producători de plante aromatice şi uleiuri volatile. Pe atunci,  în această sferă activau  20 de întreprinderi, care, pe lîngă speciile tradiţionale de plante aromatice, cum ar fi trandafirul, menta, levănţică, şerlaiul, mărarul, fenicul, mai cultivau, deşi pe suprafeţe mici, şi isopul, cimbrul de munte, stînjenelul, pelinul lămiios, pelinul anual. De altfel, în acea perioadă Moldova producea anual aproape 200 de tone de uleiuri. Însă, în zilele noastre situaţia este mult mai complicată.  Anul 2007 a fost unul foarte greu pentru agenţii economici ce se ocupă cu cultivarea plantelor aromatice şi medicinale. Deşi nu există o statistică în domeniu, se afirmă că Republica Moldova ar fi produs în 2007 doar cîteva zeci de tone de uleiuri volatile.
 

 

 

 

 

Boris FILIP, cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică, specialitatea tehnologii de procesare: La momentul de faţă de cultivarea plantelor medicinale şi aromatice în Moldova se ocupă şapte agenţi economici mari, inclusiv din Germania şi Austria. În total aceştia deţin cam 3,5 mii ha pe care cultivă plante aromatice şi medicinale. Deşi afacerea în domeniu ar trebuie să fie una profitabilă, lipsa tehnologiilor moderne de producere, determină costurile mari ale acestei producţii şi, respectiv, o rentabilitate scăzută. Cea mai dotată este întreprinderea din satul Cobusca, raionul Anenii-Noi, dar şi aceasta nu deţine tot utilajul necesar.
Majoritatea uleiurilor produse în ţară se exportă în Germania, Austria,  Olanda, Canada, Ungaria şi Belgia. Preţurile de export variază de la $35 pentru un kilogram de şerlai, pînă la $250 pentru cel de trandafir. Se vehiculează însă că preţurile acestora în 2008 se vor dubla şi chiar se vor tripla.

Viorel CHIVRIGA, analist:  Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice are mari perspective, datorită faptului că există o cerere constantă atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă la majoritatea produselor, care pot fi obţinute în sector. Pe viitor, cererea de pe piaţa internă va creşte odată cu dezvoltarea sectoarelor conexe, adică a ramurii de  parfumerie şi cosmetică (S.A. „Viorica-Cosmetic”), industriei de prelucrare şi de conservare a fructelor şi legumelor, sectoarelor specializate în fabricarea băuturilor alcoolice şi a băuturilor răcoritoare, celui specializat în producerea de medicamente şi produse farmaceutice. Totodată, este real ca R. Moldova, treptat, să-şi recapete poziţia de altă dată - de ţară exportatoare de uleiuri volatile şi de plante medicinale. Însă, pentru aceasta e necesar ca, în primul rînd, să fie restabilită întreaga filieră de la cercetare, producere pînă la reglementări de piaţă şi de promovare a exporturilor.

 

 


Se pare că în această ramură, ca şi în multe altele, lipsesc atît investiţiile, cît şi cunoştinţele. Ministerul agriculturii şi industriei alimentare susţine că va depune toate eforturile pentru a crea condiţii prielnice de lucru investitorilor şi va ajuta producătorii să achiziţioneze material semincer şi săditor de calitate superioară. În condiţiile în care statul nu va împiedica investitorii străini să lanseze afaceri în acest domeniu şi va crea condiţii oportune pentru exportarea producţiei, s-ar putea ca în anul 2010, Republica Moldova să devină din nou un lider în producerea de plante medicinale şi  uleiuri volatile.

 

Din dosarul revistei „Profit”

 

 

În Moldova a fost elaborat Programul de relansare şi dezvoltare a producţiei de plante aromatice şi medicinale pentru anii 2003 – 2010. Conform acestuia, se prevede sporirea producţiei uleiurilor volatile de la 23 tone în 2000, la  170 de tone în 2010, iar a celei de plante aromatice - de la 125 de tone la 1000 de tone. Tot acolo se mai prevede asigurarea unui nivel de rentabilitate a producţiei de cel puţin 25-30%, iar volumul exportului să ajungă de la $510 mii în anul 2000,  la $5 mln. în anul 2010.

Comentarii [6]

Comentariu
  • 27.06.2014 07:03:15
  • 05.01.2015 11:36:32
  • 28.06.2015 02:39:13
  • 03.08.2015 07:01:37
  • 25.09.2016 04:46:02 BALMUS ZINAIDA
    NOI CERCET[TORII DIN DOMENIUL PAM, DE LA IGFPP AL ASM CREAM SOIURI CE AR SATISFACE DOLIANTELE PRODUC[TORILOR DAR PENTRU REVITALIZAREA BRANSEI DE CULTIVARE SI PROCESARE UN ROL APARTE II REVINE STATULUI sa sustina producatorii
  • 27.06.2022 05:06:49

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
20
Afişări de site:
2507687
Vizitori unici:
5317790

WebArt Pro